Santahaminan lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santahaminan lentoasema vuonna 1933.

Santahaminan lentoasema on Santahaminassa sijaitsevan venäläisen varuskunnan alueelle syksyllä 1918 perustettu lentoasema. Asema aloitti lakkautetulta Hermannin lentoasemalta siirretyllä puisella lentokonehallilla 1919 ja kahdella puisella laskusillalla. Puisen hallin rinnalle rakennettiin tiilinen 1921 ja betoninen 1924. Jokaisella hallilla oli laskusilta veteen ja yhteen halliin mahtui 5-10 lentokonetta.

Lento-osasto 2 siirrettiin Hermannista ja Lentopataljoona Ilmailupataljoonaksi uudelleen nimettynä Turun Vähä-Heikkilän lentoasemalta. Ilmailupataljoonan koulutuslentotoiminta Ilmailukouluna oli pysähdyksissä vielä keväällä 1919.

Ilmailuvoimien esikunta siirtyi Santahaminan lentoaseman yhteyteen 1. heinäkuuta 1921 viideksi vuodeksi. Sinne siirtyi myös 1. maaliskuuta 1924 perustettu Ilmailutelakka, joka korjasi koneita.

Santahaminassa toimi vesilentokentän lisäksi myös Ilmailutelakan ja lentokonetehtaan pääasiallisessa käytössä oleva entiselle ampumaradalle raivattu maalentokenttä, joka oli pohjaltaan liian pehmeä ja mitaltaan liian lyhyt koulutuslentotoimintaan.

Santahaminan lentoasema toimi kuitenkin 1936 valmistuneen Malmin lentokentän edeltäjänä Helsingissä vierailevien osalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lentoasemaan tai lentokenttään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.