Santa Fe de Nuevo México

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santa Fe de Nuevo Méxicon sijainti Meksikossa.

Santa Fe de Nuevo México oli provinssi Uudessa-Espanjassa ja myöhemmin Meksikossa sen itsenäistymisen jälkeen. Sen pääkaupunki oli Santa Fe, ja se käsitti nykyisen Yhdysvaltain osavaltion New Mexicon. Santa Fe de Nuevo Méxicon rajoja ei ollut tarkkaan määritelty, ja se ulottui nykyisen New Mexicon lisäksi Texasin, Coloradon, Arizonan ja Utahin osavaltiohin.

Tutkimusmatkailija Juan de Oñate perusti provinssin vuonna 1598 matkallaan Uuden-Espanjan pohjoispuolelle. Hän perusti kylän pueblojen Ohkay Owingehin asutuskeskuksen lähelle. Matka oli Espanjan kuninkaan Filip II:n määräämä, ja sen tarkoituksena oli rikastuttaa Espanjan imperiumia voittamattoman armadan tuhoisan tappion jälkeen. Espanjalaiset uskoivat, että vielä tutkimattomalla alueella löytyisi suuria kultakaupunkeja, joita he olivat asteekeilta valloittaneet. Oñate ei löytänyt rikkaita kaupunkeja, mutta hän onnistui valloittamaan pueblokeskuksia. Hänestä tuli myöhemmin Santa Fe de Nuevo Méxicon ensimmäinen kuvernööri.

Pueblot karkottivat espanjalaiset 12 vuodeksi pois alueelta vuoden 1680 kapinan seurauksena. Diego de Vargas valloitti Santa Fen takaisin vuonna 1692. Uusi-Meksiko pysyi Espanjalla aina vuoteen 1821, jolloin Meksiko itsenäistyi Espanjasta. Kolme vuotta myöhemmin siitä tuli Meksikon keskushallinnonalainen territorio.

Vuonna 1836 itsenäistynyt Texasin tasavalta vaati itselleen osia Uudesta-Meksikosta. Vuonna 1844 texasilaiset lähettivät Uuteen-Meksikoon retkikunnan, jonka tarkoituksena oli käydä kauppaa alueella. Texasilaiset toivoivat pystyvänsä miehittämään haluamansa alueen, mutta Meksikon joukot pidättivät retkikunnan jäsenet. Kun Texas liitettiin Yhdysvaltoihin 1845, Yhdysvallat peri myös Texasin aluevaatimukset. Stephen W. Kearnyn johtamat joukot onnistuivat valtaamaan Uuden-Meksikon Meksikon–Yhdysvaltain sodassa vuonna 1846. Kaksi vuotta myöhemmin Meksiko tunnusti menettäneensä alueet, kun se luovutti alueen virallisesti Yhdysvaltain hallintaan.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Santa Fe de Nuevo México