Sanininkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sanininkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Japani
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika vanha
Alkuperäinen käyttö villisian ja karhun metsästys
Muita nimityksiä San'in Tora
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys brindle

Sanininkoira (山陰虎, San'in tora) on sukupuuttoon kuollut japanilainen koirarotu, joka oli kotoisin San'in-alueelta eli Yamaguchin prefektuurista, Shimanen prefektuurista ja Tottorin prefektuurista. Sitä ei tule sekoittaa san'in shibaan, samalta alueelta kotoisin olevaan shibamuunnokseen.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanininkoira oli tyypillinen keskikokoinen japanilainen pystykorva pystyine korvineen ja selän päälle kiertyvine tai sirpiksi kaartuvine häntineen. Sen kuono oli kärkeä kohden kapeneva, ja karva lyhyttä ja kovaa. Se on saanut japaninkielisen nimensä "saninintiikeri" värityksestään, joka on joko punabrindle tai mustabrindle. Väristä oli hyötyä metsästyksessä, koska se auttoi koiraa piiloutumaan ruohikon ja pensaiden keskelle.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu oli alkuperäinen villisika- ja karhukoira, jota kasvatettiin kotiseudullaan laajassa mittakaavassa vuosisatojen ajan. Se jäljesti riistaa usemmasta koirasta muodostetussa ajueessa ja sen paikannettuaan odotti isäntäänsä saapuvaksi paikalle. Kasvattajat valitsivat jalostusyksilönsä korkealuokkaisten metsästysominaisuuksien perusteella ja pitivät sukulinjoille omaa rekisteriä, koska virallista kenneljärjestön alaista rekisteriä ei tuolloin ollut.

Sanininkoira oli kainkoiran kantarotu ja hyvin samankaltainen sen kanssa. Kasvatettuaan suosiotaan kai syrjäytti sen ja se kuoli sukupuuttoon. Rotu myös mahdollisesti sekoittui kainkoiraan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:山陰虎