Saniaispuukasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saniaispuukasvit
Cyathea microdonta
Cyathea microdonta
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Sanikkaiset Pteridophyta
Alakaari: Saniaiset Pteridophytina
Luokka: Polypodiopsida
Lahko: Cyatheales
Heimo: Saniaispuukasvit Cyatheaceae
Kaulf.
Katso myös

  Saniaispuukasvit Wikispeciesissä
  Saniaispuukasvit Commonsissa

Saniaispuukasvit (Cyatheaceae) on Cyatheales-lahkoon kuuluva saniaisheimo. Heimoon kuuluu noin 600 lajia, jotka kasvavat eteläisen pallonpuoliskon kosteilla trooppisilla sekä temperaattisilla alueilla[1]. Erityisesti lajeja kasvaa vuoristometsissä[2]. Neotrooppisella alueella kasvaa noin 210 heimoon kuuluvaa lajia ja alueella on kaksi endeemisten lajien monimuotoisuuskeskusta[1]. Toinen monimuotoisuuskeskus sijaitsee Isoilla Antilleilla ja toinen Meksikon eteläosan sekä Keski-Amerikan alueella[1].

Suurin osa heimon lajeista on maalla kasvavia saniaisia, mutta jotkin lajit ovat epifyyttejä. Lajien varret ovat useimmiten puumaisia. Lehdet ovat yleensä suuria, enintään viisi metriä pitkiä, ja lehtilapa on yhdestä kolmeen kertaan parilehdykkäinen, harvoin ehyt. Itiöpesäkkeet sijaitsevat lehtien alapinnoilla ja ovat pyöreitä. Gametofyytit ovat vihreitä ja sydämenmallisia.[2]

Heimoon kuuluvista lajeista osaa on hyödynnetty rakennusmateriaalina ja osaa lääkekasveina. Joistakin lajeista on tullut hankalia rikkakasveja ja useita saniaispuulajeja käytetään koristekasveina.[2]

Sukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Weigand, A. & Lehnert, M.: The scaly tree ferns (Cyatheaceae-Polypodiopsida) of Brazil (pdf) Acta Botanica Brasilica. 2016. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
  2. a b c Simpson, M. G.: ”Cyatheales: Cyatheaceae”, ”Evolution and Diversity of Vascular Plants”, Plant Systematics. Elsevier, 2020. ISBN 978-0-12-812628-8. (englanniksi)
  3. World Flora Online: Cyatheaceae Kaulf. World Flora Online. 2021. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]