San Pedro Sula

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
San Pedro Sula
Kaupungin keskustaa
Kaupungin keskustaa
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

San Pedro Sula

Koordinaatit: 15°30′0″N, 88°2′0″W

Valtio Honduras
Departementti Cortés
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 840 km²
Korkeus 83 m
Väkiluku (2010) 638 259
 – Tiheys 759,8 as./km²
 – Metropolialue 802 598

San Pedro Sula on Hondurasin toiseksi suurin kaupunki ja teollisuuskeskus. Sen asukasluku on noin 630 000 ja metropolialueen 800 000 ihmistä. Se sijaitsee maan luoteisosassa Cortésin departementissa Sulan laaksossa noin 60 km etelään Karibian rannikolta sijaitsevasta Puerto Cortésista.

Kaupungin perusti vuonna 1536 konkvistadori Pedro de Alvarado nimellä Villa de San Pedro de Puerto Caballos. Ympäröivien kylien alkuperäisväestö määrättiin työvelvollisiksi. Aluksi kaupunkia ympäröivät suot ja trooppiset metsät, eikä maanviljelyyn ollut paljon mahdollisuuksia. Kaupungissa oli kuitenkin rahapaja, jossa lyötiin kolikoita muualta tuodusta kullasta, kunnes se siirrettiin Comayaguaniin ja San Pedrosta tuli pieni kylä aina 1800-luvulle ja rautatien valmistumiseen ja banaaninviljelyn aloittamiseen saakka. Villa oli espanjalaisessa järjestelmässä yhden pykälän kaupungin alapuolella, ja Hondurasin kongressi tunnusti San Pedro Sulan kaupungiksi vasta 1902, jolloin se oli jo maan toiseksi suurin. Vuonna 1888 kaupungissa oli 1714 asukasta ja 1950-luvun alussa jo 20 000.

Kaupungissa on kaksi kansallisessa liigassa pelaava jalkapallojoukkuetta, Real C.D. España ja Club Deportivo Marathón, joka pelaa omalla stadionillaan.

San Pedro Sula ei ole varsinainen matkailukohde, mutta hyvien kulkuyhteyksien varrella ja sen Ramón Villeda Moralesin kansainvälinen lentokenttä on yksi maan vilkkaimmista.

San Pedro Sulaa on sanottu yhdeksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Siellä on jengien lisäksi paljon huumepiirejä. Tutkimusten mukaan riski kuolla San Pedro Sulassa viikon vierailun aikana on yli 10 000 kertaa suurempi kuin Helsingissäkenen mukaan?.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Pedro Sulan katedraali