Sammakkohaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sammakkohaukka
Accipiter soloensis perched.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Suku: Lintuhaukat Accipiter
Laji: soloensis
Kaksiosainen nimi

Accipiter soloensis
(Horsfield, 1821)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sammakkohaukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sammakkohaukka Commonsissa

Sammakkohaukka (Accipiter soloensis) on haukkojen heimoon kuuluva lintulaji. Sitä tavataan seuraavissa maissa: Kambodža, Kiina, Guam, Hongkong, Intia, Indonesia, Japani, Pohjois-Korea, Etelä-Korea, Laos, Malesia, Myanmar, Pohjois-Mariaanit, Palau, Papua-Uusi-Guinea, Filippiinit, Venäjä, Singapore, Taiwan, Thaimaa, Itä-Timor ja Vietnam. Lisäksi sitä tavataan muuttolintuna Bruneissa.[1]

Lajin elinpiiriä ovat lauhkean vyöhykkeen metsät, subtrooppiset ja trooppiset kuivat ja kosteat alavat metsät, lauhkean vyöhykkeen pensastot, kosteikot ja puutarhat.[1]

Sen pituus on 30–36 cm, ja naaras on koirasta suurempi. Aikuisen siivenkärjet ovat hyvin näkyvästi mustat. Koiras on päältä harmaa, alta valkea, ja sen silmät ovat punaiset. Naaraan rinta ja alapuoliset peitinhöyhenet ovat punaruskeat, silmät keltaiset. Nuorilla linnuilla naama on harmaa, ja ne ovat päältä ruskeita. Silmät ovat keltaiset. Alapuolen yläosa on juovikas, reidet ovat viirulliset. Mustat siivenkärjet eivät ole yhtä selvät eivätkä alapuoliset siivet juovikkaat (paitsi peitinhöyhenet).

Sammakkohaukan ravintoa ovat lähinnä sammakot, mutta se syö myös sisiliskoja. Se elää lähinnä metsissä, toisinaan metsänlaitamilla. Populaation suuruus on 10 000–100 000 lintua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Accipiter soloensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): 175342 Accipiter soloensis (TSN : 175342) itis.gov. Viitattu 30.6.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sammakkohaukka (Accipiter soloensis) BirdLife species factsheet. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.