Samhain (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samhain
Danzig laulamassa Getaway Rock Festivalissa vuonna 2011.
Danzig laulamassa Getaway Rock Festivalissa vuonna 2011.
Tiedot
Toiminnassa 1983–1987
Tyylilaji deathrock, horror punk, heavy metal, goottirock
Kotipaikka  Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Entiset jäsenet

Glenn Danzig
John Christ
Brian Baker
Lyle Preslar
Al Pike
Steve Zing
Eerie Von
Pete ”Damien” Marshall
London May
Todd Youth
Chuck Biscuits

Levy-yhtiö

Plan 9 Records
Caroline Records

Samhain oli yhtye, jonka Glenn Danzig perusti hajotettuaan edellisen yhtyeensä Misfitsin. Samhain oli olemassa vuosina 19831987. Misfitsiin verrattuna kappaleet muuttuivat synkemmäksi niin musiikillisesti kuin sanoituksiltaan: b-kauhussa herkuttelevan Misfitsin punkista goottimaisia elementtejä sisältävään post-punkiin. Myös sanoitukset muuttuivat syvemmiksi ja käsittelivät usein paitsi tosielämän kauhuja ja väkivaltaa myös fantasiaa, kuten ihmissusia. Yhtyeen nimi on peräisin kelttien pakanallisesta juhlapäivästä samhainista. Samhain julkaisi kaikki levytyksensä samalla levy-yhtiöllä kuin Misfits, Glenn Danzigin johtamalla Plan 9:lla. Yhtye saavutti aikoinaan suurempaa suosiota kuin Misfits, mikä johtui osin syvällisemmästä musiikista mutta myös ahkerasta keikkailusta. Myös Samhainissa kuten Misfitsissäkin Glenn Danzig kirjoitti kaiken musiikin sanoituksista sävellyksiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Misfits esiintyi viimeisen kerran 29. lokakuuta 1983. Jo sitä ennen Glenn Danzig oli suunnitellut uuden musiikkiprojektin perustamista, mutta nyt siitä tulisi totta. Misfitsin viimeinen esiintyminen oli jo Samhainin aikaa, ja tästä keikasta alkoi Samhain "the season of the dead". Glennin alkuperäisidea Samhainin suhteen oli ollut tehdä siitä niin sanottu "hardcore super group". Muutamissa ensimmäisissä harjoituksissa, jotka pidettiin elo- ja syyskuussa 1983 Washingtonissa, olivat paikalla Minor Threat -yhtyeen Lyle Preslar, Brian Baker ja Jeff Nelson, Reagan Youth -yhtyeen Al Pike sekä Graham McColluch Negative Approach -yhtyeestä. Lyle ja Brian toivat mukanaan myös Eric Zeilderin, josta oli tarkoitus tulla rumpali. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, vaan Brian, Lyle, Graham McColluch ja Eric liittyivät myöhemmin Tesco Veen kanssa Meatmean-yhtyeeseen. Al taas halusi viettää enemmän aikaa 'zinensä, Straight Edge Magazinen parissa.

Syyskuussa 1983 Glenn Danzig alkoi harjoitella Misfits-roudarin ja -valokuvaajan sekä Rosemary's Babies -yhtyeen rumpalin Eerie Vonin sekä C. A. Richien (Rosemary's Babies -kitaristi) kanssa Samhain-nimen alla. Minor Threat -yhtyeen Lyle Preslar kävi vielä muutamissa harjoituksissa yhtyeen kanssa ja nauhoitti kitaraosuudet tulevalle albumille Initium seuraaviin kappaleisiin: Black Dream, Macabre, Horror Biz ja The Shift. Lyle myös soitti kitaraa Samhainin ensimmäisellä keikalla 31. maaliskuuta 1984 Rock Hotellissa New Yorkissa. Tämän jälkeen hän lähti yhtyeestä. Kitaraan tuli Steve Zingin kanssa Mourning Noise -yhtyeessä soittanut Pete Marshall, joka oli saanut Glenniltä lempinimen Damien. Tästä tuli Samhainin ensimmäinen kunnon kokoonpano. Lokakuussa he astuivat studioon ja nauhoittivat Unholy Passion EP:n. Sinä syksynä ja talvena Samhain myös kiersi ensimmäisen kiertueensa, nimeltään Season Of The Dead-kiertue. Kesäkuussa 1985 London May Reptile House -yhtyeestä tuli rumpuihin Steve Zingin tilalle, ja elokuussa yhtye nauhoitti kolmannen levytyksensä, November-Coming-Firen. 14. heinäkuuta 1986 Samhain soitti viimeisen konserttinsa. Paikka oli The Ritz ja Samhain lämmitteli D.O.A.:ta ja Celtic Frostia. Paikalla oli Rick Rubin Def American Records -levy-yhtiöstä, ja hän ehdotti Glennille siirtymistä Plan 9:ltä hänen levy-yhtiöönsä, ja Glenn hyväksyi tarjouksen. Silloinen taakka Glennin harteilla oli suuri, sillä Samhain oli kasvanut niin isoksi yhtyeeksi, että sen hoitaminen itse oli hyvin työlästä. Muutkin levy-yhtiöt olivat olleet kiinnostuneita yhtyeestä. Damien potkittiin yhtyeestä ulos, ja seuraavat kolme kuukautta yhtye harjoitteli kolmen miehen kokoonpanona New Yorkissa. Alkuvuodesta 1987 John Christ kävi koe-esiintymisessä, ja toisella kerralla hänet otettiin Samhainin seuraavaksi kitaristiksi. Helmikuussa myös London May erotettiin yhtyeestä, ja hänen tilalleen tuli muun muassa D.O.A.-, Circle Jerks- ja Black Flag -yhtyeissä rumpuja soittanut Chuck Biscuits. Maaliskuussa 1987 yhtyeen nimi muutettiin Danzigiksi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]