Sam Langford

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sam Langford
Sam Langford vuonna 1913.
Sam Langford vuonna 1913.
Tiedot
Oikea nimi Sam Langford
Lempinimi Boston Tar Baby
Painoluokka raskassarja
Syntymäaika 4. maaliskuuta 1883
Syntymäpaikka Weymouth, Nova Scotia, Kanada
Kuolinaika 12. tammikuuta 1956 (72 vuotta)
Kuolinpaikka Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat
Otteluasento oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 293
Voitot 168
– tyrmäysvoitot 117
Tappiot 38
Ratkaisemattomat 37
Ei tuomiota/
mitätöity
48 / 3

Sam Langford (4. maaliskuuta 188312. tammikuuta 1956) oli kanadalaissyntyinen nyrkkeilijä, jonka uran huippuhetket ajoittuivat 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Hän voitti urallaan Meksikon ja Australian raskaansarjan mestaruudet.

Aikana, jolloin Langford nyrkkeili, monet mustat huippunyrkkeilijät eivät koskaan nyrkkeilleet mestaruudesta rotuerottelun takia. Poikkeuksena tästä Langford kohtasi 24-vuotiaana kaikki vastustajansa kevytsarjasta raskaaseen sarjaan. Hänen hyvä puolensa oli iskujen voima ja nopeus yhdistettynä älykkääseen ottelemiseen ja kestävyysominaisuuksiin.

Langford syntyi Kanadassa ja aloitti ammattilaisuransa nyrkkeilijänä 19-vuotiaana vuonna 1902 tyrmäysvoitolla Jack McVickeristä Bostonissa. Hänen osakkeensa lähtivät nopeasti nousuun; vuonna 1903 hän voitti Joe Gansin ja otteli vuonna 1904 ratkaisemattomana päättyneen ottelun Joe Walcottia vastaan. Vuonna 1906 Langford kohtasi tulevan raskaansarjan maailmanmestarin Jack Johnsonin, jolle hän hävisi 15-eräisessä kamppailussa. Mestaruuden voitettuaan Johnson kieltäytyi puolustamasta mestaruuttaan Langfordia vastaan.

Vuonna 1910 Langford otteli tiukan kuusieräisen näytöskamppailun keskisarjan mestaria Stanley Ketcheliä vastaan. Hän hallitsi alkupään eriä, mutta Ketchel otti hallinnan itselleen loppua kohden. Langford ei kuitenkaan koskaan saanut tilaisuutta otella kunnolla tittelistä Ketcheliä vastaan. Vuonna 1911 hän tyrmäsi entisen raskaan keskisarjan mestarin Jack O'Brienin viidessä erässä.

Koko uransa ajan Langfordilla oli vaikeuksia löytää itselleen vastustajia, ja hän nyrkkeili usein samoja vastustajia vastaan, jotka hekin olivat tavallisesti samassa tilanteessa. Esimerkiksi Harry Willsin hän kohtasi urallaan 18 kertaa. Wills tyrmäsi hänet kahdesti ja muutenkin oli keskinäisissä otteluissa voitolla, tosin jo miesten ensimmäisessä kohtaamisessa Langford oli 31 vuoden ikäinen. Yli kymmenen ottelua Langford otteli Sam McVeytä, Joe Jeannettea, Jim Barryä, Jeff Clarkia ja Bill Tatea vastaan.

43-vuotiaana, lähes 300 ammattilaisottelun ura takanaan, Langford lopetti nyrkkeilyn. Viimeisinä vuosinaan hän kärsi silmäongelmista, jotka lopulta johtivat täydelliseen sokeutumiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.