Sam Giancana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Giancana

Salvatore "Sam" Giangana (15. kesäkuuta 1908 Chicago, Yhdysvallat19. kesäkuuta 1975 Oak Park, Illinois, Yhdysvallat)[1] oli yhdysvaltalainen sisilialaissukuinen gangsteri ja Chicago Outfit -nimellä tunnetun mafiasyndikaatin johtaja 1955–1966. Hänen muita lempinimiään olivat "Mooney", "Sam the Cigar", "Sam Flood" ja "Sam Gold". Giancana oli kuuluisa häikäilemättömyydestään sekä siitä, että hän tunsi henkilökohtaisesti useita viihdemaailman kuuluisuuksia[2].

Giancana syntyi ja varttui Chicagon Little Italyksi kutsutussa kaupunginosassa.[2] Hänen isänsä Antonino Giancana oli yritteliäs katukauppias. Sukulaisten mukaan Antonino Giancana olisi kerännyt mukavan omaisuuden laillisesti, ellei hän olisi joutunut jatkuvasti lunastamaan pidätettyä poikaansa vapaaksi. Sam Giancana liittyi paikalliseen nuorisorikollisten jengiin Forty-Two Gangiin, jossa hän sai mainetta kyvykkäänä pakokuskina ja tappajana. Hän onnistui kiinnittämään myös korkea-arvoisten mafiajohtajien, kuten Frank Nittin ja Paul Riccan huomion. Giancana alkoi työskennellä Al Caponen alaisuudessa 1920-luvulla [2]. Giancana meni naimisiin 1933.lähde?

Giancana joutui vankilaan ja vapautui vuonna 1945. Hän onnistui suostuttelemaan silloisen Outfit-johtajan Tony Accardon ottamaan valtaansa afroamerikkalaisten lottopelin. Giancanan ura oli nousujohteista, ja vetäydyttyään nimellisesti vallasta Accardo nimitti Giancanan seuraajakseen. Accardo ja Paul Ricca pitivät kuitenkin ylimmän vallan itsellään. Giancana oli yksi mafiajohtajista, jotka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA palkkasi järjestämään Kuuban johtajan Fidel Castron salamurhan. Hänen Outfitin johtaja-aikansa oli näkyvää. Giancana muun muassa ystävystyi Frank Sinatran kanssa, ja hänen tyttärellään Antoinettella oli suhde presidentti John F. Kennedyyn.lähde?

Giancanan turmioksi koituivat lopulta korkea profiili ja ahneus. Hän kitsasteli maksaessaan osuuksia voitoista alaisilleen. Se herätti närää, ja Tony Accardo korvasi Giancanan Joseph Aiuppalla. Giancana vetäytyi Meksikoon, jossa hän eli maanpaossa seitsemän vuotta, kunnes meksikolaispoliisit karkottivat hänet takaisin Yhdysvaltoihin. Pian paluunsa jälkeen 19. kesäkuuta 1975 hän oli paistamassa italialaista makkaraa kotonaan Oak Parkissa, kun salamurhaaja ampui häntä takaraivoon. Sen jälkeen kun hän oli kaatunut maahan, salamurhaaja viimeisteli tekonsa ampumalla häntä vielä kuudesti pään ja kasvojen alueelle. Murhasta on epäilty toisia gangstereita ja myös CIA:ta. Murhan motiivi saattoi olla se, että Giancanan oli määrä todistaa Yhdysvaltojen senaatin tutkintakomitean edessä osallisuudestaan 1960-luvun alussa CIA:n suunnitelmiin murhata Fidel Castro[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Giancanan syntymäpäivästä on kiistelty, mutta 15. kesäkuuta 1908 on merkitty hänen hautakiveensä.
  2. a b c d Sam Giancana Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.12.2021. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.