Sam Giancana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Giancana

Salvatore "Sam" Giangana (15. kesäkuuta 1908 Chicago, Yhdysvallat19. kesäkuuta 1975 Oak Park, Illinois, Yhdysvallat)[1] oli yhdysvaltalainen sisilialaissukuinen gangsteri ja Chicago Outfit -nimellä tunnetun mafiasyndikaatin johtaja 1955–1966. Hänen muita lempinimiään olivat "Mooney", "Sam the Cigar", "Sam Flood" ja "Sam Gold".

Giancana syntyi Chicagon Little Italyksi kutsutussa kaupunginosassa. Hänen isänsä Antonino oli yritteliäs katukauppias. Sukulaisten mukaan Antonino olisi kerännyt mukavan omaisuuden laillisesti, ellei hän olisi joitunut jatkuvasti lunastamaan pidätettyä poikaansa vapaaksi. Sam Giancana liittyi paikalliseen nuorisorikollisten jengiin nimeltä Forty-Two Gang, jossa hän keräsi mainetta kyvykkäänä pakokuskina ja tappajana. Hän onnistui kiinnittämään myös korkea-arvoisten mafiajohtajien, kuten Frank Nittin ja Paul Riccan huomion. Giancana meni naimisiin 1933.

Giancana joutui vankilaan, josta pääsi 1945. Hän onnistui suostuttelemaan silloisen Outfit-johtajan Tony Accardon ottamaan valtaansa afroamerikkalaisten lottopelin. Giancanan ura oli nousujohteista ja Accardon vetäydyttyä nimellisesti vallasta hän nimitti Giancanan seuraajakseen. Accardo ja Paul Ricca pitivät kuitenkin ylimmän vallan itsellään. Giancana oli yksi mafiajohtajista, jotka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA palkkasi järjestämään Kuuban johtajan Fidel Castron salamurhan. Hänen Outfitin johtaja-aikansa oli näkyvää. Giancana mm. ystävystyi Frank Sinatran kanssa ja hänen tyttärellään Antoinettella oli suhde presidentti John F. Kennedyyn.

Korkea profiili ja ahneus koituivat lopulta Giancanan turmioksi. Hän kitsasteli maksaessaan osuuksia voitoista alaisilleen. Tämä herätti närää ja Tony Accardo korvasi Giancanan Joseph Aiuppalla. Giancana vetäytyi Meksikoon, jossa hän eli maanpaossa seitsemän vuotta, kunnes meksikolaispoliisit karkoittivat hänet takaisin Yhdysvaltoihin. Pian paluunsa jälkeen 19. kesäkuuta 1975 hän oli paistamassa italialaisia makkaroita kotonaan Oak Parkissa, kun salamurhaaja ampui häntä takaraivoon. Sen jälkeen kun hän oli kaatunut maahan, salamurhaaja viimeisteli tekonsa ampuen häntä vielä kuudesti pään ja kasvojen alueelle. Murhasta on epäilty toisia gangstereita ja myös CIA:ta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Giancanan syntymäpäivästä on kiistelty, mutta 15. kesäkuuta 1908 on merkitty hänen hautakiveensä.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.