Salou Djibo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salou Djibo
Général de corps d'armée Salou Djibo.jpg
Nigerin presidentti
2010–2011
Edeltäjä Mamadou Tandja
Seuraaja Mahamadou Issoufou
Henkilötiedot
Syntynyt 1965 (ikä 54–55)
Namaro
Tiedot
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Niger
Sotilasarvo kenraali

Salou Djibo (s. 1965) on nigeriläinen sotilas. Hän toimi maansa presidenttinä vuoden 2010 sotilasvallankaappauksesta vuoden 2011 vaaleihin asti.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salou Djibo syntyi Namaron kylässä, lähellä Nigerjokea. Etniseltä taustaltaan hän on djerma. Hän on naimisissa ja hänellä on viisi lasta. Upseerinopintoja Salou on suorittanut Norsunluurannikolla ja täydentänyt opintojaan Marokossa ja Kiinassa. Kotimaassaan hän on toiminut sotilaskouluttajana Agadezissa ja komentanut varuskuntaa pääkaupungissa Niameyssa.

Kansainvälistä uraa Salou Djibo on tehnyt rauhanturvatehtävissä Norsunluurannikolla vuonna 2004 ja Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2006.

Presidentti Mamadou Tandja pyrki vuonna 2009 jatkamaan virkakauttaan. Hänen ilmoituksensa aiheutti Nigerissä poliittisen kriisin. Maan oppositio tyrmistyi ilmoituksesta ja maan perustuslakituomioistuin piti pyrkimyksiä laittomina. Presidentti Tandja yritti järjestää asiasta kansanäänestyksen, mutta perustuslakituomioistuin piti sitäkin laittomana. Sen jälkeen presidentti Tandja hajotti perustuslakituomioistuimen ja ilmoitti hallitsevansa maata hätätila-asetusten turvin.

Syntyneessä sisäpoliittisessa kriisissä vuonna 2010 Salou Djibon johtama sotilasjuntta kaappasi vallan, otti nimekseen "Demokratian palauttamisen ylimmän neuvoston" ja nimitti Djibon johtajakseen. Juntan puhemiehenä toimi Djibrilla Hamidou Hima, joka oli tärkeässä asemassa maan edellisessä sotilasvallankaappauksessa 1999. Dijbo käytti valtaa aluksi Himan taustalla. Hänen tavoitteenaan oli tehdä Nigeristä ”hyvän hallinnon ja demokratian mallimaa”. Hän lupasi järjestää vaalit, ja että kukaan juntan jäsenistä ei asettuisi niissä eddolle. Hän nimitti pääministeriksi Mahamadou Dandan, joka oli siviili ja toiminut Daouda Malam Wankén hallinnossa.[1] Lupauksensa mukaisesti Djibo luopui vallasta vaalien jälkeen vuonna 2011.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salou Djibo: The quiet successor France24. 1.3.2010. Viitattu 7.10.2019.
  2. Niger presidential election 'is example for Africa' BBC. 12.3.2011. Viitattu 7.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.