Salomaa Group

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Salomaa Yhtiöt)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salomaa
Tunnuslause Salomaa on alansa suurin suomalainen yhtiöperhe, jonka asiantuntemus kattaa kaikki markkinoinnin ja viestinnän osa-alueet.
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1935
Perustaja Jorma Suhonen
Holger Erkelenz
Aarno Knuus
Aarne Salomaa
Toimitusjohtaja Henna Lehtinen
Puheenjohtaja Ossi Pohjola
Kotipaikka Helsinki
Toimiala markkinointi
Liikevaihto 197 milj. € (2018)
Tilikauden tulos 1,2 milj. € (2018)
Henkilöstö 362 (2018)
Omistaja Salomaan perhe
Kotisivu www.salomaa.fi
Salomaa Groupiin kuuluvan AS-Greyn osaomistaja ja yhteistyökumppani on kansainvälinen Grey-toimistoketju.

Salomaa on markkinointiviestinnän alalla toimiva yhtiöperhe, johon kuuluvat Dagmar, SEK, Quru, Kaski Agency, Proof ja RADLY.

Salomaa Yhtiöt Oy on emoyhtiö, joka tarjoaa Salomaan yhtiöille liiketoiminnan johtamisen, kehittämisen ja hallinnon palveluja. Sen toimitusjohtaja on Henna Lehtinen.[1]

Oy SEK Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: SEK (mainostoimisto)

SEK on vuonna 1935 perustettu markkinointitoimisto, joka on erikoistunut markkinointistrategioihin ja brändien rakentamiseen sekä markkinointiviestinnän suunnitteluun. SEK Design -yksikkö[2] kehittää yritys- ja brändi-identiteettejä. SEK on Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liiton (MTL) jäsen, ja yrityksen toimitusjohtaja on Jaakko Rantala.[3][1]

SEKin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEK-nimi muodostuu sen perustaneiden graafikkojen, Jorma Suhosen, Holger Erkelenzin ja Aarno Knuusin, sukunimien alkukirjaimista. Aarne Salomaa toimi SEKin toimitusjohtajana vuosina 1941–1955, jolloin toimisto muuttui ateljeesta varsinaiseksi mainostoimistoksi. SEK & Grey -nimi otettiin käyttöön vuonna 1987. Vuonna 2016 SEK & Grey Oy, SEK Loyal Oy, SEK Point Oy ja SEK Public Oy yhdistettiin Oy SEK Ab:ksi.

SEK Loyal oli vuonna 1992 perustettu asiakkuustoimisto. SEK Loyal auttoi asiakkaitaan huolehtimaan omista asiakkaistaan. Vuoteen 2005 yritys toimi nimellä Grey Direct & Digital, sitä ennen nimi oli Grey Direct.

SEK Loyalin vuonna 2004 Alko Oy:lle suunnittelema kampanja oli Suomen ensimmäinen Cannes Lions -kisassa Cyber-sarjan shortlistalle päässyt kampanja. Suomessa SEK Loyal voitti 2000-luvulla lähes vuosittain palkintoja Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton järjestämissä kohdistetun markkinoinnin kisoissa.[4] SEK Loyalin liiketoiminnot yhdistettiin vuonna 2016 muiden SEK-yhtiöiden kanssa Oy SEK Ab:ksi.

SEK Point oli vuonna 1999 perustettu, digitaalisen ja painetun materiaalin tuotantotoimisto. Toimisto tunnettiin nimellä Main Domain vuoteen 2009 asti, jolloin yritykseen keskitettiin tuotanto-osaamista myös Salomaan muista yhtiöistä.[5] SEK Pointin liiketoiminnot yhdistettiin vuonna 2016 muiden SEK-yhtiöiden kanssa Oy SEK Ab:ksi.

SEK Promote oli vuonna 1991 perustettu myynninedistämiseen ja markkinointiviestintään erikoistunut mainostoimisto. Nimi otettiin käyttöön 15. toukokuuta 2012, aiemmin yritys tunnettiin nimillä SEK Pro, Grey Pro ja Grey Production. SEK Promotella oli toimipisteet Helsingissä ja Porissa, josta yritys osti mainostoimisto Mainosporin vuonna 2004.[6] Vuonna 2013 SEK Promoten liiketoiminnot yhdistettiin SEK Pointiin.

SEK Public oli vuonna 1989 perustettu viestintätoimisto, jonka palveluja olivat muun muassa sisäinen viestintä, palveluviestintä, markkinointi-PR, kasvuviestintä, vastuuviestintä ja kriisiviestintä. Nimi otettiin käyttöön keväällä 2010, kun Salomaa Yhtiöihin kuulunut viestintätoimisto GCI Finland Oy osti viestintätoimisto Aidema Oy:n liiketoiminnan.[7] Yhtiö oli kansainvälisen, maailmanlaajuisesti 50 toimistoa käsittävän Cohn & Wolfe -viestintätoimistoketjun Suomen yksikkö.[8] SEK Publicin liiketoiminnot yhdistettiin vuonna 2016 muiden SEK-yhtiöiden kanssa Oy SEK Ab:ksi.

Perfecto oli vuonna 2004 perustettu konsultointi- ja valmennustoimisto, joka oli erikoistunut ydinviestien kirkastamiseen, käytännönläheiseen toimintatapojen kehittämiseen ja taitovalmennuksiin. Sen liiketoiminnot yhdistettiin SEK Publiciin.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimisto on voittanut yli 800 palkintoa markkinointialan kilpailuissa. Palkintoja on myönnetty muun muassa seuraavissa kisoissa: Cannes Lions, Vuoden Huiput, Kultajyvä, Epica, Eurobest, Clio Awards, Cresta Awards, Voitto - Suomalainen mainoselokuvakilpailu, The Golden Award of Montreux, MediaFinlandia, Moscow International Advertising Festival, AdProfit, Campaign Media Awards, Kultasulka, Effie, Kaiku-radiomainoskilpailu, Grand One ja Vuoden markkinointiteko.

Dagmar Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mediatoimisto Dagmar on vuonna 1973 perustettu, Suomen suurin[9] mediatoimisto.

Dagmariin kuuluvat tiedolla johtamiseen keskittyvä Dagmar Drive, sisältöihin keskittyvä Dagmar Stories sekä transformaatiotoimisto RADLY. Yritys palvelee liiketoiminnan kehittämisen, markkinoinnin teknologioiden ja markkinointiviestinnän alueilla. Dagmarin toimitusjohtaja on Krista Elopuro.

Dagmarin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mediatoimisto Voitto sulautui Dagmariin vuonna 2020. Voitto oli vuonna 1983 perustettu mediatoimisto. Voitto-nimi otettiin käyttöön syksyllä 2010, jolloin yhtiö siirtyi kokonaan Salomaa Yhtiöiden omistukseen.[10] Yritys perustettiin aikoinaan nimellä Mediamestarit. Vuonna 1998 nimi muutettiin MediaComiksi.

Evidens oli vuonna 1995 perustettu tutkimustoimisto, joka oli erikoistunut asiakas- ja henkilöstötutkimuksiin, esimiesarviointiin sekä konseptien toimivuuden testaamiseen (mystery shopping). Helmikuuhun 2014 saakka toimisto tunnettiin nimellä Qualitems. Evidensin liiketoiminnot yhdistettiin Voittoon 2018.

RADLY Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RADLY on Dagmarin vuonna 2020 perustama transformaatiotoimisto, joka kasvoi vuonna 2019 perustetusta RADLY-tekoälylaboratoriosta. RADLY on myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen keskittyvä yhtiö, joka hyödyntää ratkaisuissaan tekoälyä. RADLYn toimitusjohtaja on Krista Elopuro.

Kaski Agengy Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaski on nimellä Adsek vuonna 1980 perustettu markkinointitoimisto, jolla on toimipisteet Helsingissä ja Tampereella. Adsekin nimi muuttui Kaski Agencyksi lokakuussa 2016. Kasken toimitusjohtaja on Eva Kohonen.

Kasken historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adsek Avec oli vuonna 2009 perustettu asiakkuusmarkkinoinnin suunnittelutoimisto. Sen liiketoiminnot yhdistettiin Adsekiin vuonna 2014.

Quru Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quru on vuonna 2009 perustettu digitaaliseen analytiikkaan ja markkinointiin keskittyvä toimisto, jolla on toimipisteet Helsingissä ja Turussa. Qurun toimitusjohtaja on Risto Tattari.

Proof Advisory Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proof on vuonna 2019 perustettu B2B-yritysten kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen keskittyvä yhtiö. Proofin toimitusjohtaja on Lassi Kurkijärvi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Toimitusjohtajat Salomaa. Viitattu 22.2.2011. [vanhentunut linkki]
  2. SEK DESIGN SEK Design. Viitattu 22.2.2011. (englanniksi)
  3. MTL: MTL mtl.fi. Viitattu 22.2.2011. (suomeksi)
  4. Palkinnot2009 ASML. Viitattu 22.2.2011.
  5. SEK tuottaa nyt SEK Pointissa Markkinointi&Mainonta. Viitattu 22.2.2011.
  6. Grey Pro laajenee Poriin Markkinointi&Mainonta. Viitattu 22.2.2011.
  7. SEK osti Aideman Markkinointi&Mainonta. Viitattu 22.2.2011.
  8. Cohn&Wolfe Finland Cohn & Wolfe. Viitattu 22.2.2011. (englanniksi)
  9. Mediatoimistot 2009 MTL. Viitattu 22.2.2011.
  10. Mediacom on nyt Voitto Markkinointi&Mainonta. Viitattu 22.2.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]