Salmisen seisake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Jokioisten Museorautatien liikennepaikkaa. Valtion rataverkolla sijaitsee Salmisen rautatieasema.
Salminen
Salmisen seisake
Salmisen seisake
Perustiedot
Lyhenne Slm
Rataosa Humppila–Jokioinen
Sijainti 60°50.71′N, 023°26.67′E
Osoite Hiitelänmäentie 111, 31630 Minkiö
Kunta Jokioinen
Etäisyydet Humppila 10,0 km
Jokioinen 4,2 km
Avattu 1932, uudelleen 1994
Lakkautettu 1949
Liikenne
Museojunat Humppila–Jokioinen

Salmisen seisake (lyh. Slm) on Jokioisten Museorautatien seisake Jokioisten kunnassa Kanta-Hämeessä. Liikennepaikka sijaitsee Rehtijärven kylän länsipuolella, kaksi kilometriä etelään Minkiön asemalta ja neljä kilometriä pohjoiseen Jokioisten asemalta. Se sijaitsee ratakilometrillä 10,0 museorautatien ja Hiitelänmäentien tasoylikäytävän vieressä, aivan Kujanpää-nimisen tilan pihapiirin tuntumassa.

Alun perin liikennepaikka oli yksi kapearaiteisen Jokioisten rautatien liikennepaikoista. Se avattiin liikenteelle ensimmäisen kerran 22. toukokuuta 1932, kun Jokioisten rautatie aloitti moottorivaunuliikenteen Forssan ja Humppilan välillä. Liikennepaikka lakkautettiin 31. toukokuuta 1949. Jokioisten Museorautatie otti seisakkeen uudelleen käyttöön 5. kesäkuuta 1994.[1]

Liikennepaikalla ei ole asemarakennusta, ainoastaan seisakkeen nimikyltti sekä lyhyt matkustajalaituri. Museorautatien henkilöjunat pysähtyvät liikennepaikalla tarvittaessa.

Salminen on ollut junanlähetyspaikkana Höyryfestivaalien yhteydessä, kun LWR 6 -veturilla on ajettu Minkiön ja Salmisen väliä. Seisakkeelle ei ole kiinteätä puhelinyhteyttä, vain käsipuhelimet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alameri, Kalliomäki, Nummelin, Ojanperä: Jokioisten rautatie – 100 vuotta liikenteelle avaamisesta, s. 29, 139. Forssa: Museorautatieyhdistys ry, 1998.