Salaryman

Salaryman (jap. サラリーマン, sarariiman) on Japanissa käytetty nimitys ylemmästä toimihenkilöstä tai toimistotyöntekijästä.
Japanissa on tyypillistä, että työntekijät omistautuvat yhtiölleen ja tekevät ahkerasti työtä sen menestyksen eteen. Salaryman-nimitys tulee englannin kielen sanoista "salary" ja "man", jotka merkitsevät yhdessä vapaasti suomennettuna "palkkatyöläinen". Salaryman-nimitys on sävyltään neutraali tai jopa aavistuksen kunnioittava.[1][2]
Naispuolisista toimihenkilöistä on tavattu käyttää nimitystä office lady (jap. オフィスレディ, ofisuredii) tai lyhennettä OL. Termi käsittää pääsääntöisesti sihteeri- ja assistenttitason työtä tekevät naiset, erityisesti nuoret ja naimattomat. Naispuolisen ylemmän toimihenkilön kutsuminen office ladyksi mielletään halventavaksi.[3]
Vastaava termi ruumiillista ja suorittavaa työtä tekevästä henkilöstä (niin sanotuista "duunareista") on nikutai-rōdō-sha (肉体労働者).lähde?
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Salaryman tekee pitkää päivää ja viettää iltansakin työporukassa – japanilainen työkulttuuri muuttuu vähitellen ja yksi muuttaja on pandemia yle.fi. Viitattu 30.12.2024.
- ↑ Japanilainen salaryman totuttelee hänelle vieraaseen etätyöhön ts.fi. Viitattu 30.12.2024.
- ↑ Heikki Valkama: Työhön kuolemiselle on Japanissa oma terminsä: 80-tuntiset työviikot on todettu tappaviksi yle.fi. Viitattu 30.12.2024.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salaryman Wikimedia Commonsissa