Salapoliisi Conan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salapoliisi Conan
名探偵コナン
(Salapoliisi Conan)
Genre komedia, draama
Manga
Tekijä Gosho Aoyama
Julkaisija Shogakukan
Sarjajulkaisulehti Shōnen Sunday
Ensimmäinen painatus 1994 – kesken
Kirjojen lukumäärä Japani 105
Suomi 77
TV-anime
Ohjaaja Kenji Kodama, Yasuichiro Yamamoto
Studio Tokyo Movie Shinsha
Lähetyskanavat NTV, Yomiuri TV, Animax
Alkuperäinen lähetyskierros 8. tammikuuta 1996 – kesken
Jaksojen määrä 1130+
Elokuvat/OVAt

Elokuvat: 24
OVA:t: 12

Salapoliisi Conan on japanilaisen Gosho Aoyaman luoma manga- ja animesarja, joka kertoo salanimellä Conan Edogawa seikkailevasta nuoresta etsivästä.

Mangasarjan pohjalta on tehty myös animesarja, jossa on jo yli 1 000 jaksoa, ja se jatkuu edelleen. Suomessa mangaa julkaisi Egmont Kustannus. Lisäksi siitä käytetään ainakin Yhdysvalloissa nimeä Case Closed ja Japanissa taas Meitantei Conan. Sarja tunnetaan myös nimellä Detective Conan. Ensimmäinen osa Salapoliisi Conanista ilmestyi Japanissa vuonna 1994. Japanissa sarjaa on ilmestynyt 100 tankōbonia. Suomessa julkaistiin 77 pokkaria, kunnes Egmont lopetti mangasarjojen julkaisemisen vuoden 2013 lopulla.[1] Sarjasta on tehty 24 anime-elokuvaa, draamasarja sekä audio-CD-kuunnelmia.

Salapoliisi Conan on yhdessä Inuyashan kanssa ollut Shōnen Sundayn suosituimpia sarjoja vuodesta 1994 alkaen.[2]

Salapoliisi Conan kertoo Shinichi Kudō -nimisestä lukiolaisetsivästä, jolle juotetaan myrkkyä, joka muuttaa hänet pikkupojaksi. Shinichi ottaa käyttöön nimen Conan Edogawa ja muuttaa asumaan ihastuksensa Ranin ja tämän isän luokse. Ranin isä on etsivä, tosin ei kovinkaan hyvä sellainen, ja Conan auttaa häntä ratkaisemaan mitä ihmeellisimpiä murhia ja muita rikoksia (nukuttamalla hänet ja käyttämällä äänenmuunninta) löytääkseen ne ”miehet mustissa”, jotka juottivat hänelle myrkkyä. Shinichi ei tiedä tästä järjestöstä paljoakaan, vain heidän koodinimensä (muun muassa Vodka ja Gin). Tyypillisesti koodinimet ovat alkoholijuomia.

Juonta mutkistaa se, että Shinichin on pidettävä oikea henkilöllisyytensä salassa Ranilta, tämän isältä ja monilta muilta, etteivät Mustan organisaation jäsenet saa tietää, että hän on elossa ja sitten voi päästää häntä päiviltään. Ainoastaan Shinichin vanhemmat ja hänen ystävänsä professori Agasa tietävät salaisuuden, ja myöhemmin sen saavat selville myös Shinichin virkaveli ja kilpailija, lukiolaisetsivä Heiji Hattori, sekä Conanin uusi luokkatoveri ala-asteella, Ai Haibara, joka on kehittänyt myrkyn ja itsekin joutunut sen vaikutuksen alaiseksi.

Rikostapaukset ovat alkaneet toistaa itseään, mutta se ei ole ihme, kun ottaa huomioon sarjan iän ja tiheän ilmestymistahdin. Sarjan edetessä suurin osa rikoksista on itsemurhaksi lavastettuja murhia.[2]

Piirrostekniikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdellä sivulla Conan-mangaa on kolme tai neljä riviä, jotka katkeavat usein suuremman kuvan tieltä.[3] Yhteensä sivulle mahtuu yleensä 6–9 ruutua.[3] Myös kuvakulmat vaihtelevat. Samalla sivulla käytetään korkeintaan kahdessa ruudussa samaa kuvakulmaa ja yhdellä sivulla on hyvin harvoin vähemmän kuin viisi eri kulmaa, erityisesti alaviistokuva on Conanissa usein käytössä.[3]

 • Shinichi Kudō (工藤 新一, Kudo Shinichi): ”Idän mestarietsivä” kutistuu 10-vuotiaaksi lapseksi, kun hänelle juotetaan myrkkyä, ja alkaa käyttää nimeä Conan Edogawa. Nimi tulee rikoskirjailijoista Arthur Conan Doyle ja Edogawa Rampo.
 • Conan Edogawa (江戸川 コナン, Edogawa Konan): On siis Shinichi Kudō, joka asuu kutistuttuaan Ran Morin luona ja ratkoo tämän isälle lankeavia toimeksiantoja kenenkään huomaamatta.
 • Ran Mōri (毛利 蘭, Mōri Ran): Shinichi Kudōn tyttöystävä, joka ei tiedä mitään siitä, että Conan onkin oikeasti Shinichi – tosin hän on epäillyt sitä monesti. Ran on koulun karatejoukkueen kapteeni ja lajissa Tokion mestari.
 • Kogorō Mōri (毛利 小五郎, Mōri Kogorō): Ranin isä, entinen poliisi ja erityisen toivoton etsivä, saa useimmat tapauksensa ratkaistua ainoastaan Conanin avulla. Tunnetaan julkisuudessa lisänimellä ”Nukkuva Kogorō”, sillä Conan ratkaisee usein tapaukset tainnuttamalla ensin Kogorōn nukutusnuolella ja imitoimalla sitten tämän ääntä – tosin Kogorōlla ei ole mitään muistikuvaa näistä tapahtumista. Hahmon etunimi tulee Edogawa Rampon kuvitteellisesta etsivästä Kogorō Akechi.
 • Genta Kojima (小嶋元太, Kojima Genta), Mitsuhiko Tsuburaya (円谷光彦, Tsuburaya Mitsuhiko) ja Ayumi Yoshida (吉田歩美, Yoshida Ayumi): Muodostavat yhdessä Conanin kanssa Detective Boys -etsiväkerhon, ja ovat Conanin luokkatovereita ala-asteella. He ovatkin avittaneet muutaman kerran poliisia oikeissa rikostapauksissa.
 • Sonoko Suzuki (鈴木 園子, Suzuki Sonoko): Suzuki Enterprises -yhtiön johtajan tytär, Shinichin ja Ranin luokkakaveri sekä Ranin paras ystävä. Sonokolla on pakonomainen tarve löytää itselleen ”se oikea”, ja kertookin ihastuksistaan ja suhdeasioistaan mielellään Ranille.
 • Kaitō Kid (怪盗キッド, Kaitō Kiddo) tai vaihtoehtoisesti Kaito Kuroba (黒羽 快斗, Kuroba Kaito): Japanin poliisivoimien yksi pahimmista vastustajista - salaperäinen varas, joka vierailee ensimmäisen kerran sarjassa 16. kirjassa. Kid on naamioitumisen mestari, eikä tarvitse laitteita (toisin kuin Conan), jos haluaa esimerkiksi imitoida jotakin ääntä. Tuntuu olevan aina askeleen edellä Conania.
 • Ai Haibara (灰原哀, Haibara Ai) tai vaihtoehtoisesti Shiho Miyano (宮野志保, Miyano Shiho): Kutistunut saman myrkyn vaikutuksesta kuin Conan. Työskenteli salaperäiselle Mustalle organisaatiolle ennen kuin joutui ottamaan kehittämäänsä myrkkyä. Organisaatiossa ollessaan hänen salanimensä oli Sherry. Jotta hän ei herättäisi epäilyjä, hän joutuu Conanin tavoin käymään koulua ja on samalla luokalla kuin Conan.
 • Professori Hiroshi Agasa (阿笠 博士, Agasa Hiroshi): Shinichin naapuri ja ystävä, omalaatuinen keksijä, joka suunnittelee Conanille erikoisia ja hyödyllisiä, mutta joskus hieman puutteellisia laitteita - esimerkiksi auringonvalon avulla toimiva rullalauta ja nukutusnuoli ovat hänen keksintöjään.
 • Heiji Hattori (服部 平次, Hattori Heiji): Shinichin tavoin lukiolaisetsivä. Shinichi huolehtii Japanin itäisestä puolesta (siitä lisänimi idän mestarietsivä), kun taas Hattori pitää huolta lännestä (Hattorin lisänimi on siis lännen mestarietsivä). Hänen isänsä on Osakan poliisipiirin ylikomisario. Joissakin tapauksissa on Heijin sukunimenä nähty Haritori. Tavataan ensimmäisen kerran pokkarissa 10.
 • Yukiko ja Yusaku Kudō (工藤 有希子, Kudō Yukiko), (工藤 優作, Kudō Yusaku): Shinichin vanhemmat, näyttelijätär ja dekkarikirjailija, asuvat Yhdysvalloissa jo kolmatta vuotta.
 • Eri Kisaki (妃 英里, Kisaki Eri): Ranin äiti, asumuserossa Kogorō Morin kanssa, menestyvä ja karismaattinen juristi.
 • Komisario Juzō Megure (目暮十三警部, Megure Jūzō-keibu): Poliisikomisario, joka tutkii useimpia rikostapauksia, joita Conan joutuu ratkomaan.
 • Tarkastaja Wataru Takagi (高木 渉, Takagi Wataru): Usein mukana tutkimassa niitä rikoksia, joita myös Conan kumppaneineen ratkoo. Pitää kovasti tarkastaja Satōsta, muttei ole varma, onko tunne molemminpuolinen.
 • Tarkastaja Miwako Satō (佐藤 美和子, Satō Miwako): Räväkkä naispoliisi, myös monesti rikospaikoilla mukana. Monet merkit ovat osoittaneet, että Satō pitää Takagista.
 • Kazuha Tōyama (遠山 和葉, Tōyama Kazuha): Heiji Hattorin lapsuudenystävä, poliisin tytär. Kazuhan ja Heijin suhde on melko samanlainen kuin Ranin ja Shinichin.
 • Eisuke Hondō (本堂 瑛祐, Hondō Eisuke ): Ranin luokkalainen, jolla on taipumus olla todella kömpelö. Tavataan ensimmäisen kerran pokkarissa 49. Rena Mizunashin veli.
 • Gin (ジン, Jin): Mustan järjestön korkea-arvoinen jäsen ja kylmäverinen tappaja. Juuri hän juotti Shinichille hänet kutistaneen myrkyn. Gin ei ilmeisesti pysty muistamaan tappamiensa henkilöiden kasvoja.
 • Vodka (ウォッカ, Wokka): aina Ginin mukana kulkeva Mustan Järjestön agentti. Hoitaa usein alkusopimukset yhteistyössä olevien kanssa
 • Vermouth (ベルモット, Berumotto): Mustan järjestön korkea-arvoinen jäsen. Tavataan ensimmäistä kertaa pokkarissa 24.
 • Kir (キール, Kiiru): Toiselta nimeltään Rena Mizunashi. Hän on uutisankkurina Nichiuri TV:llä, ja kuuluu Mustaan organisaatioon. Todellisuudessa hän on CIA:n palveluksessa. Tavataan ensimmäisen kerran pokkarissa 48.
 • Jodie Saintemillion (ジョディ・スターリング, Jodi Sutaaringu): Ranin ja Sonokon englanninopettaja, joka on kotoisin Amerikasta. Neiti Jodie rakastaa videopelejä ja on myös usein mukana ratkaisemassa rikostapauksia. Hän toimii tutkijana FBI:ssä. Jodie esiintyy ensimmäisen kerran kirjassa 27.
 • Tomoaki Araide (新出 智明, Araide Tomoaki): Ran ja Conan tutustuivat häneen erään murhatapauksen yhteydessä, kun tämän isä murhattiin. Tomoaki on hyvä hoitamaan kaikenlaisia tapaturmia ja hän on ammatiltaan lääkäri. Hän ei esiinny sarjassa kovin aktiivisesti. Conan ei juurikaan pidä Tomoakista, koska kokee tätä kohtaan mustasukkaisuutta, sillä hän tulee todella hyvin toimeen Ranin kanssa.
 • James Black (ジェイムズ ブラック, Jeimuzu Burakku): Hän on korkea-arvoinen FBI-agentti ja Jodien pomo.
 • Shūichi Akai (赤井 秀一, Akai Shūichi): FBI-agentti ja tärkeä hahmo taistelussa Mustaa Organisaatiota vastaan.
 • Andre Camel (アンドレ・キャメル, Andore Kyameru): FBI-agentti.
 • Chianti (キャンティ, Kyanti): Mustan Organisaation tarkka-ampuja.
 • Korn (コルン, Korun): Mustan Organisaation tarkka-ampuja.
 • Rei Furuya (降谷 零, Furuya Rei): alias Tōru Amuro (安室 透, Amuro Tōru) ja Bourbon (バーボン, Bābon) on Mustan Organisaation jäsen. Hänen ensiesiintymisensä oli mangapokkarissa numero 75 ja animessa jaksossa numero 667. Rei toimi Vermouthin tiedonantajana. Hän tekeytyy yksityisetsiväksi, joka ilmestyy tarjoilijana ja auttaa tapauksen ratkaisussa. Myöhemmin hänet nähdään Café Poirotin tarjoilijana ja Kogorōn oppipoikana.
 • Masumi Sera (世良 真純, Sera Masumi): on lukiolaisetsivä. Hän on FBI-agentti Shuichi Akain pikkusisko ja kamppailulaji Jeet Kune Don ammattilainen.
 • Subaru Okiya (沖矢 昴, Okiya Subaru): väittää olevansa opiskelija, joka asuu professori Agasan viereisessä Shinichi Kudōn talossa. Ensiesiintymisessään hän voimakkaasti vihjaisi olevansa Mustan Organisaation jäsen, muttei kuitenkaan ollut. Todellisuudessa Okiya on Shuichi Akai valepuvussa.
 • Skyscraper on a Timer (Meitantei Conan: Tokei-jikake no matenrō), 19.4.1997
 • The Fourteenth Target (Meitantei Conan Jūyon banme no Tagetto), 18.4.1998
 • The Last Wizard of the Century (Meitantei Conan Seikimatsu no Majutsushi), 17.4.1999
 • Captured in Her Eyes (Meitantei Conan Hitomi no Naka no Ansatsusha), 22.4.2000
 • Countdown to Heaven (Meitantei Conan Tengoku e no Kauntodaun), 21.4.2001
 • The Phantom of Baker Street (Meitantei Conan Beikā Sutorīto no Bōrei), 20.4.2002
 • Crossroad in the Ancient Capital (Meitantei Conan Meikyū no Kurosurōdo), 19.4.2003
 • Magician of the Silver Sky (Meitantei Conan Ginyoku no Majishan), 17.4.2004
 • Strategy Above the Depths (Meitantei Conan Suiheisenjō no Sutoratejī), 19.4.2005
 • The Private Eyes' Requiem (Meitantei Conan Tantei-tachi no Requiem), 15.4.2006
 • Jolly Roger in the Deep Azure (Meitantei Conan Konpeki no Jorī Rojā), 27.4.2007
 • Full Score of Fear (Meitantei Conan Senritsu no Furu Sukoa), 19.4.2008
 • The Raven Chaser (Meitantei Conan Shikkoku no Chaser), 18.4.2009
 • The Lost Ship in the Sky (Meitantei Conan Tenkuu no Rosuto Shippu), 17.4.2010
 • Quarter of Silence (Meitantei Conan Chinmoku no Kwōtā), 16.4.2011
 • The Eleventh Striker (Meitantei Conan Jūichi Ninme no Sutoraikā), 14.4.2012
 • Private Eye in the Distant Sea (Meitantei Conan: Zekkai no Puraibēto Ai), 20.4.2013
 • The Sniper From Another Dimension (Meitantei Conan Ijigen no Sniper), 19.4.2014
 • Sunflowers of Inferno (Meitantei Conan Gōka no Himawari), 18.4.2015
 • The Darkest Nightmare (Meitantei Conan: Junkoku no Nightmare), 24.7.2016
 • The Crimson Love Letter (Meitantei Conan: Kara Kurenai no Love Letter), 15.4.2017
 • Zero The Enforcer (Meitantei Conan: Zero no Shikkōnin), 13.4.2018
 • The Fist of Blue Sapphire (Meitantei Conan: Konjō no Fist), 12.4.2019
 • The Scarlet Bullet (Meitantei Conan: Hi'iro no Dangan), 16.4.2021

Erikoiselokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Lupin III vs. Detective Conan: The Movie (Rupan Sansei Vāsasu Meitantei Konan Za Mūvī), 7.12.2013
 • Jari Lehtinen: Gosho Aoyama - Huomautuksia alaviistosta. Teoksessa Jari Lehtinen, Janne Kemppi, Outi Vanamo: Mangan mestarit. BTJ Kustannus 2007.
 1. Anime-lehti 8/2013, verkkoversio (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. a b Lehtinen 2007, s. 131.
 3. a b c Lehtinen 2003, s. 133.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]