Salaneuvos (Venäjä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salaneuvos (ven. тайный советник, tainyi sovetnik) oli keisarinajan Venäjällä ja myös Suomen suuriruhtinaskunnassa käytössä ollut kolmannen luokan virka-arvo.

Venäjän keisarikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunnassa arvonimi salaneuvos oli käytössä 1722–1917 osana Pietari Suuren käyttöön ottamaa rankijärjestelmää, joka rinnasti hovin ja siviilihallinnon virkamiesten arvoasteikon sotilasarvoihin. Tällä asteikolla salaneuvos oli kolmanneksi ylin arvoaste, joka vastasi kenraaliluutnanttia ja merivoimien vara-amiraalia.[1][2]

Salaneuvosta ylempi arvonimi todellinen salaneuvos (ven. действительный тайный советник, deistvitelnyi tainyi sovetnik) puolestaan vastasi kenraalia tai amiraalia. Toiseen arvoluokkaan kuulunut todellinen salaneuvos oikeutti puhutteluun ”teidän korkeaylhäisyytenne” (ven. ваше высокопревосходительство, vaše vysokoprevoshoditelstvo), kun taas salaneuvosta puhuteltiin ”teidän ylhäisyytenne” (ven. ваше превосходительство, vaše prevoshoditelstvo). Todellisen salaneuvoksen yläpuolella oli rankijärjestelmässä arvonimi kansleri.[2]

Suomen suuriruhtinaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaneuvos oli virka- ja arvonimenä käytössä myös Suomessa Venäjän vallan alla. Vuonna 1897 annetussa Suomen viimeisessä arvojärjestyksessä (29/1897) kaikki suuriruhtinaskunnan sotilas- ja siviilivirat oli jaettu neljääntoista luokkaan.[3] Salaneuvos kuului arvojärjestyksessä kolmanteen luokkaan ja todellinen salaneuvos toiseen luokkaan. Ensimmäinen luokka oli tyhjä.

Muutamia suomalaisia ja Suomessa vaikuttaneita todellisia salaneuvoksia ja salaneuvoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todellisia salaneuvoksia
Salaneuvoksia

Lähde:[8][9]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedon värikäs maailma. Weilin & Göös, 1978.
  2. a b Eskoffin antiikkisivut
  3. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisen arvonannon osoituksista ja tasavallan presidentin kansliasta annetun lain muuttamisesta. Finlex
  4. Salaneuvos (Venäjä) Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917. Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. (Viitattu 19.8.2023)
  5. Salaneuvos (Venäjä) Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917. Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. (Viitattu 19.8.2023)
  6. Salaneuvos (Venäjä) Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917. Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. (Viitattu 19.8.2023)
  7. Salaneuvos (Venäjä) Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917. Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. (Viitattu 19.8.2023)
  8. Helsingin yliopisto, ylioppilasmatrikkeli 1640–1852
  9. Helsingin yliopisto, virkamiesmatrikkeli 1640–1917
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.