Salamaua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salamauan kannas

Salamaua (saks. Samoahafen) oli pieni kaupunki Papua-Uudessa-Guineassa Moroben provinssissa. Kaupungin asutus sijaitsi pienellä kannaksella rannikon ja vuorten välissä. Lähin kaupunki on Lae, jonne pääsee vain veneellä lahden yli.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1920 kullankaivajat käyttivät kaupunkia välietappina etsiessään kultaa sisämaan alueilta. Kultaa löydettiin Wausta, ja saapuneet kullankaivajat kulkivat kultakentille niin sanottua Mustan kissan polkua.

Japanilaiset valtasivat kaupungin toisessa maailmansodassa 8. maaliskuuta 1942. Liittoutuneet valtasivat kaupungin takaisin 11. syyskuuta 1943. Kaupunki tuhoutui liittoutuneiden valtauksen aikana täysin.

Nykyään Kelan ja Laguin kylät pitävät aluetta hallussaan, ja sinne ovat rakentaneet loma-asuntoja lähinnä Laesta muuttaneet.

Vuonna 2007 kalifornialainen tutkimusryhmä tutki kaupungin ympäristön sademetsiä yrittäen löytää ropen-kryptidejä, joita kerrotaan lentävän Papua-Uuden-Guinean ympäristössä. Kuvausryhmä kuvasi videolle lentävän olennon, jota ei kuitenkaan ole tunnistettu.