Salamapallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salamapallo on rugbya muistuttava joukkuepeli, jossa kaksi joukkuetta pyrkii kuljettamaan rugbypallon muotoisen pallon vastustajan kenttapäädyssä sijaitsevalle maaliruudukolle (keskiruutu ja kaksi maaliruutua) ja painamaan sen siellä maahan tai lattiaan. Lajin kehittivät 1960-luvulla suomalainen Lauri "Tahko" Pihkala ja skotlantilainen James Hogg.

Salamapallossa joukkueet ovat tavallisesti kuusimiehisiä (myös kolmi- tai yhdeksänmiehiset joukkueet mahdollisia) ja kentän koko 70 x 35 metriä (kentän suhde 2:1). Vaihtopelaajia voi olla saman verran kuin kenttäpelaajia ja vaihdot tapahtuvat pelikatkojen aikana. Peliaika on miehillä 4 x 15 minuuttia ja naisilla sekä nuorilla 4 x 10 minuuttia. Taukojen pituudet ovat kaksi, kymmenen ja kaksi minuuttia.

Palloa kuljetetaan kantamalla sitä. Syötöt ovat sallittuja vain taaksepäin. Mikäli vastustaja kykenee polttamaan pallollisen pelaajan lyömällä tätä selkään, on tämän luovuttava pallosta viimeistään kolmannella askeleella ja kahden sekunnin kuluessa. Keskimmäiseen maaliruutuun tehty maali on kolmen ja laitaruutuihin tehty maali kahden pisteen arvoinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.