Salaisuuksia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salaisuuksia
Secrets
Ohjaaja Frank Borzage
Käsikirjoittaja Frances Marion
Perustuu Rudolf Besierin ja May Edgintonin näytelmään
Tuottaja Norma Talmadge
Joseph Schenck
Kuvaaja Tony Gaudio
Pukusuunnittelija Clare West
Pääosat Norma Talmadge
Eugene O’Brien
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Joseph M. Schenck Productions
Levittäjä First National
Ensi-ilta Yhdysvallat 24. maaliskuuta 1924
Suomi 5. lokakuuta 1924
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli mykkä (välitekstit englanniksi)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Salaisuuksia (engl. Secrets) on vuonna 1924 ensi-iltansa saanut Frank Borzagen ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka pääosissa ovat Norma Talmadge ja Eugene O’Brien.[1] Salaisuuksia on Talmadgen yksi tunnetuimmista elokuvista. Talmadge oli myös elokuvan tuottajana aviomiehensä Joseph Schenckin kanssa.

Salaisuuksia perustuu kaukaisesti Jules Massenet’n nelinäytöksiseen oopperaan Don César de Bazan (1872), jonka pohjalta Rudolf Besier ja May Eddington sovittivat kolminäytöksisen näytelmän Secrets (1922), johon elokuva lähemmin perustuu.[2][1][3] Secrets-näytelmä sai ensi-iltansa Broadwayn Fulton-teatterissa 25. joulukuuta 1922.[3] Näytelmää esitettiin 168 kertaa, ja sen viimeinen esitys esitettiin toukokuussa 1923.[3] Näytelmän pohjalta Frances Marion sovitti elokuvan käsikirjoituksen.[4][1][2] Joseph M. Schenck Productions oli elokuvan tuotantoyhtiönä.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1923 75-vuotiaan Mary Carltonin aviomies John on vakavasti sairas. Mary nukahtaa lukiessaan päiväkirjaansa, johon kirjoitetut muistot heräävät ja vievät Maryn vuoden 1865 Englantiin, missä hän rakastui Johniin. Vuonna 1865 hänen täytyy salata rakkautensa tiukalta äidiltään, joka ei hyväksyisi Johnia tämän alhaisen yhteiskuntaluokan takia. Mary tulee hyvin rikkaasta Marlowen suvusta, kun taas John työväenluokasta. Kun Maryn vanhemmat saavat tietää hänen ja Johnin suhteesta, he raivostuvat ja kieltävät Marya tapaamasta Johnia enää koskaan. Kuitenkin Mary sanoo vanhemmilleen rakastavansa vain ja ainoastaan Johnia, eikä siis menisi koskaan naimisiin kenenkään muun kanssa. Hänen isänsä William lukitsee hänet huoneeseensa, kunnes hän lopettaisi kapinoinnin. Mary saa kirjeen Johnilta, joka kertoo saaneensa potkut heidän rakkaussuhteensa takia. Myöhemmin samana iltana John tulee salaa Maryn huoneeseen parvekkeen kautta ja kertoo, että hän aikoo lähteä Amerikkaan. Mary päättää lähteä hänen mukaansa.

Ennen kuin he lähtevät, William astuu sisään ja kertoo Marylle aikovansa lähettää hänet Skotlantiin asumaan isoäitinsä kanssa. Kun William lähtee huoneesta, Mary kirjoittaa jäähyväiskirjeen ja lähtee Johnin matkaan. Vuoteen 1870 mennessä he asuvat ränsistyneessä talossa. John on töissä kaiken päivää, ja Mary synnyttää heille poikalapsen. Eräänä päivänä rikollisryhmä uhkaa tappaa Johnin, joka haluaa antautua, jotta he eivät tappaisi Marya ja lasta. Kuitenkin Mary vaatii häntä tappelemaan. John tekee niin kuin vaimo haluaa ja lopulta päihittää rikollisryhmän.

Vuodet vierivät. Vuonna 1888 Mary juhlii 39. syntymäpäiväänsä ja on jälleen yhteyksissä perheensä kanssa. Hän saa tietää Johnilla olevan Estelle-niminen rakastajatar. Hän tuntee itsensä nöyryytetyksi, ja Estelle kaiken lisäksi vielä pahentaa asioita. Mary on valmis suostumaan avioeroon, mutta John ei halua jättää häntä. John myöntää rakkaussuhteensa Estellen kanssa ja sanoo, että se on jo ohi eikä se merkinnyt mitään. He palaavat yhteen, vaikka John kertoo menettäneensä kaikki rahansa. Sitten Mary herää nykyajassa. Hänelle kerrotaan, että hänen aviomiehensä on parantunut sairaudestaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Norma Talmadge  Mary Marlowe Carlton  
 Eugene O’Brien  John Carlton  
 Winter Hall  tohtori Arbuthnot  
 Frank Elliott  Robert Carlton  
 George Cowl  John Carlton, Jr.  
 Clarissa Selwynne  Audrey Carlton  
 Florence Wix  Lady Lessington  
 Patterson Dial  Susan  
 Emily Fitzroy  rouva Marlowe  
 Claire McDowell  Elizabeth Channing  
 George Nichols  William Marlowe  
 Harvey Clark  Bob  
 Charles Stanton Ogle  tohtori McGovern  
 Donald Keith  John Carlton, Jr. (1888)  
 Alice Day  Blanche Carlton (1888)  
 Winston Miller  Robert Carlton (1888)  
 Mae Giraci  Audrey Carlton (1888)  
 Gertrude Astor  rouva Estelle Manwaring  

Julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaisuuksia sai ensi-iltansa Yhdysvaltain New Yorkissa 24. maaliskuuta 1924.[1][2][6] Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 5. lokakuuta 1924.[4] First National Pictures vastasi elokuvan teatterilevityksestä Yhdysvalloissa.[1][2] Salaisuuksia oli suuri arvostelu- ja yleisömenestys, joka tuotti 1,5 miljoonan dollarin lipputulot Yhdysvalloissa.[6][7] Elokuva oli vuoden 1924 suurimpia yleisömenestyksiä.[6] Norma Talmadgen roolisuoritus sai elokuvakriitikoilta ylistävät arvostelut.[8] Elokuvan kopiota säilytetään muun muassa Yhdysvaltain kongressin kirjaston ja Museum of Modern Artin elokuva-arkistoissa.[1][6] Elokuvaa ei ole toistaiseksi julkaistu DVD:nä.

Salaisuuksia uudelleenfilmatisoitiin äänielokuvan aikana vuonna 1933.[5] Vuoden 1933 version, Secretsin, pääosassa on Mary Pickford viimeisessä elokuvassaan, ja sen ohjasi myös Frank Borzage.[5] Vuoden 1933 versio on vuoden 1924 elokuvasta poiketen lännenelokuva eikä draamaelokuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Secrets silentera.com. Silentera.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  2. a b c d SECRETS (1924) tcm.com. TCM.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  3. a b c Secrets ibdb.com. IBDB.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  4. a b Secrets (1924) elonet.fi. Elonet.fi. Viitattu 8.7.2015. (suomeksi)
  5. a b c Secrets (1924) allmovie.com. Allmovie.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  6. a b c d Secrets (1924) web.stanford.edu. Stanford.edu. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  7. The All-Time Best Sellers archive.org. Archive.org. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  8. Petro, Patrice (2010). Idols of Modernity: Movie Stars of the 1920s, s. 75. Rutgers University Press. ISBN 081-3547-32-6. Viitattu 8.7.2015. Kirjan sähköinen versio Google-kirjoissa (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]