SalWe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SalWe Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 2009
Toimitusjohtaja Saara Hassinen
Kotipaikka Espoo, Suomi
Toimiala Terveys- ja sosiaalipalvelut
Tuotteet Tutkimusohjelmat
Kotisivu www.salwe.fi

SalWe Oy edistää terveyden ja hyvinvointialan yritysten ja tutkimuslaitosten pitkäjänteistä yhteistyötä ja tutkimusta. Yhteistyöllä tavoitellaan merkittäviä innovaatioita, jotka kasvattavat terveyden ja hyvinvointialan liiketoimintaa ja lisäävät yhteiskunnan hyvinvointia. SalWe Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö ja se koordinoi SHOK eli strategisen huippuosaamisen keskittymän toimintaa terveyden ja hyvinvoinnin alueella.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SHOK-toiminta sai alkunsa pääministerin johtaman Tutkimus- ja innovaationeuvoston (ent. Tiede- ja teknologianeuvoston) päätöksellä vuonna 2006. Tavoitteeksi asetettiin elinkeinoelämän uudistuminen ja vientiliiketoiminnan lisääminen. Suomessa on kuusi SHOKia ja niiden toimintaa operoivaa yhtiötä. SalWe Oy perustettiin terveyden ja hyvinvoinnin alueella vuonna 2009. SHOKien kulmakivenä on rahoittajaorganisaatioiden vahva sitoutuminen. Tekesillä on keskeisenä rahoittajana ollut myös merkittävä rooli keskittymien rakentamisessa. SHOKit ovat poikkitoimialaisia, monitieteellisiä, kansainvälisesti korkeatasoisia ja avoimia innovaatioympäristöjä, joiden tutkimustulokset ovat laajalti julkisia. Kunkin SHOKin toimintaa ohjaa omistajien määrittämä strategia (Strateginen tutkimussuunnitelma SRA), jota toteutetaan tutkimusohjelmien avulla. Ohjelmiin voivat osallistua myös muut tahot kuin osakkaat.

Osakkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakasyritykset ovat: Biotie Therapies, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, Elekta Oy, Finnzymes, GE Healthcare Finland, Invalidiliiton Asumispalvelut, Kustannus Oy Duodecim, Lääketietokeskus Oy, Mawell Oy, Medisize Oy, Oy Medix Biochemica Ab, Mobidiag Oy, Nexstim Oy, Orion, Philips, Veripalvelu, Thermo Fisher Scientific Oy, Tieto Healthcare & Welfare ja Valio.

Tutkimuspuolelta osakkaina ovat Helsingin, Jyväskylän, Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistot, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Työterveyslaitos (TTL), UKK-instituutti, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SalWe tarjoaa yhteistyöalustan ja toimintatavan terveys- ja hyvinvointialan toimijoiden, yritysten ja tutkimuksen, väliseen yhteistyöhön. SalWen toiminnalla edistetään yritysten kansainvälistä liiketoimintaa ja alan yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä tuotetaan tutkimukseen pohjautuvaa tietoa. SalWen toiminnan tavoitteena on yksilön toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen sekä yhteiskunnallisesti merkittävien sairauksien ehkäiseminen, havaitseminen ja hoitaminen. Tutkimuksen kohteena olevia sairauksia ovat aivosairaudet, vauriot ja rasitus, elämäntavoista johtuvat sairaudet, mikrobi-infektiot ja tulehdukset sekä syöpäsairaudet. Toiminnan keskiössä on yksilölähtöinen terveyden, hyvinvoinnin ja elämäntapojen seuranta ja hallinta. SalWen tavoitteita toteutetaan tutkimusohjelmien kautta.

Tutkimusohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksilöllistetty diagnostiikka ja hoito (GET IT DONE.) 2014-2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman tavoite on parantaa terveydenhuollon vaikuttavuutta uusilla tuotteilla ja palveluilla, jotka mahdollistavat yksilöllistetyn ja ennakoivan diagnostiikan ja hoidon. Ohjelman lopputuloksena syntyvien teknologioiden ja toimintatapojen avulla terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät tarjoamaan tehokkaampia palveluita terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Ohjelman mm. kehitetään ICT-ratkaisumalleja ja liiketoimintamalleka geeni- ja muu laboratoriotieto tehokkaaseen käyttöön ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, teknologiaa vieritestaukseen, markkereita infektioiden ja tulehdustautien diagnosoimiseen. Ensimmäistä kertaa Suomen julkinen ja yksityinen terveydenhuolto, tutkimus sekä teollisuus kehittävät yhdessä yksilöllistettyä diagnostiikkaa ja hoitoa. Ohjelman laaja yhteistyö huomioi sosiologiset ja liiketoiminnalliset näkökohdat genomitiedon hyödyntämisessä kliinisessä terveydenhuollossa.Tässä SalWen koordinoimassa ja TEKESin ja osapuolien yhdessä rahoittamassa tutkimusohjelmassa on mukana 12 terveydenhuolto alan yritystä ja 5 tutkimuslaitosta. Lisätietoja [1]

Yksilön hyvinvoinnin ja terveyden älykäs seuranta (Älykäs monitorointi) 2010-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älykäs monitorointi -ohjelmassa yhdistyvät diagnostiikan biomittaaminen, kuvantaminen ja lääketieteellisen terveystiedon käsittely. Ohjelman tavoitteena on kehittää innovatiivisia, älykkäitä ja kustannustehokkaita työkaluja, joilla ihmiset itse tai terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät entistä paremmin vaikuttamaan hyvinvointiin ja vaalimaan terveyttä.[1][2][3] Ohjelman tuloksiin voi tutustua menestystarinoiden kautta.

Mielen ja kehon eliksiirit (Eliksiirit) 2010-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielen ja kehon eliksiirit -ohjelman keskeisiä painopistealueita ovat ylipainon ja sen liitännäissairauksien parempi hallinta, aivojen terveyden edistäminen sekä uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittäminen näiden terveyshaasteiden vähentämiseksi ja kansalaisten terveyden edistämiseksi.[1]. Ohjelman tuloksiin voi tutustua menestystarinoiden kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ensimmäinen SalWe-ohjelma käynnistyi – Uusia työkaluja terveyden seurantaan 23.6.2010. Tekes.fi. Viitattu 25.9.2010.
  2. Ensimmäinen SalWe-ohjelma käynnistyi. Verkkolehti A Propos, 12.7.2010. Suomen Akatemia. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.9.2011.
  3. Raunio, Helena: Älykäs monitorointi käynnisti Salwe-shokin. Tekniikka&Talous, 28.6.2010. Tekniikka & talous. Artikkelin verkkoversio Viitattu 12.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]