Sakurajima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sakurajima
桜島View and modify data on Wikidata

Satelliittikuvassa Sakurajiman saari

Tyyppi
Sijainti
Sijaintipaikka
Kyūshū, Airan kaldera (en)View and modify data on Wikidata
Vesistö
Kagoshimanlahti (en), Q116110855View and modify data on Wikidata
Korkeus merenpinnasta
1 117 m
Suojelualueet
Kirishima-Kinkowan kansallispuisto (en),Sakurajima-Kinkowan Geopark (d) (käännä suomeksi)View and modify data on Wikidata
Purkautunut viimeksi
Purkautuu jatkuvasti
Kartta
Koordinaatit

Sakurajima (jap. 桜島) on aktiivinen tulivuori, joka sijaitsee Kagoshiman prefektuurissa Kyūshūn saarella, Japanissa, Kagoshiman kaupungin vieressä. Se oli ennen oma saarensa Kagoshiman lahdessa, mutta on sittemmin yhdistynyt Kyūshūn. Kerrostulivuori kuuluu Airan kalderaan.

Sakurajima syntyi noin 22 000 vuotta sitten valtavassa purkauksessa ja nykyään se on yksi Maan aktiivisimmista tulivuorista. Sillä on vuodesta 1955 lähtien ollut pieniä purkauksia 100-200 kertaa vuodessa. Sakurajiman vuoden 1914 purkaus on Japanin kaikkien aikojen suurin tulivuorenpurkaus.

Etualalla Kagoshima, taustalla Sakurajima.

Vuoden 1914 purkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sakurajiman purkaus vuonna 1914 oli Japanin kuluneen vuosisadan voimakkain tulivuorenpurkaus. Ennen vuotta 1914 Sakurajima oli yli vuosisadan ajan ollut unessa.

Purkaus alkoi 11. tammikuuta 1914. Lähes kaikki saaren asukkaat olivat tuolloin jo poistuneet alueelta purkausta edeltäneiden viiden voimakkaiden maanjäristysten varoittamina. Purkaus alkoi räjähdyspurkauksena synnyttäen purkauspilviä ja pyroklastisia tuhkapilviä. 13. tammikuuta sattuneen voimakkaan, 35 henkeä vaatineen maanjäristyksen jälkeen tulivuori kuitenkin muuttui ylitsevuotavaksi tuottaen valtavan laavavirran.

Laavavirrat ovat Japanissa harvinaisia, mutta Sakurajiman laavavirrat jatkuivat kuukausia. Saari kasvoi niellen useita pienempiä lähialueen saarista ja muodosti lopulta kapean kannaksen yhdistyen pääsaareen. Jotkut Kagoshiman lahden osista mataloituivat ja lahden vuorovesi muuttui korkeammaksi.

Purkauksen loppupuolella vuoren alaisten magmakammion tyhjeneminen sai Airan kalderan keskuksen uppoamaan noin kaksi jalkaa (0,6 m). Purkauksen aiheuttamien tuhojen arvon arvellaan olleen yli 19 miljoonaa dollarialähde?.

Nykyinen aktiivisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sakurajiman aktiivisuus alkoi uudestaan vuonna 1955, ja tulivuori on siitä lähtien ollut lähes jatkuvassa purkautumisen tilassa. Vuosittain vuoressa esiintyy tuhansia pieniä räjähdyksiä, jotka viskaavat tuhkaa kilometrejä vuoren huipun yläpuolelle. 1960 vuorta valvomaan perustettiin Sakurajiman tulivuoriobservatorio, ja Sakurajima onkin nykyään yksi parhaiten tunnetuista tulivuorista maailmassa.

Vuoren tarkkaileminen ja suurten purkausten ennakoiminen ovat vuoren sijainnista johtuen erityisen tärkeitä. Vain parin kilometrin päässä tulivuoresta sijaitsee tiheään asuttu Kagoshima, jossa asuu noin 600 000 ihmistä, joten ennustamatta sattuneen purkauksen seuraukset olisivat vakavat. Kaupungissa toteutetaan säännöllisiä evakuointiharjoituksia, ja alueelle on rakennettu joukkosuojia, joihin asukkaat voivat paeta purkauksista lentäviä vulkaanisia pirstaleita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aramaki, Shigeo: Formation of the Aira Caldera, Southern Kyushu, ~22,000 years ago. Journal of Geophysical Research, osa 89, painos B10, p. 8485. American Geophysical Union, 1984.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]