Sakichi Toyoda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sakichi Toyoda

Sakichi Toyoda (Toyoda Sakichi, 14. helmikuuta 186730. lokakuuta 1930) oli japanilainen keksijä. Hän syntyi Kosaissa, Shizuokassa. Hän oli köyhän puusepän poika. Toyodaa on pidetty "japanilaisten keksijöiden kuninkaana". Häntä on usein kutsuttu myös japanilaisen teollisuuden mullistajaksi. Hän on myös Toyota Industries -yhtiön perustaja.

Toyoda keksi monia ompelulaitteita. Hänen kuuluisin keksintönsä oli automaattinen kangaspuu, jonka hän toteutti Jidokan periaatteella (itsehallinnallinen automatisointi). Jidokan periaatteesta, joka tarkoittaa, että kone pysäyttää itsensä, kun ongelmia esiintyy, tuli myöhemmin osa Toyotan tuotantomenetelmiä.

Toyota esitteli viiden miksi-kysymyksen menetelmän: ”Kun ongelmia esiintyy, kysy 'miksi' viisi kertaa yrittääksesi löytää ongelman lähteen, sitten laita paikalleen jotakin, mikä estää ongelmaa tapahtumasta.” Tämä käsite on käytössä yhä osana ongelmanratkaisun menetelmää, ja se parantaa laatua ja alentaa kuluja.

Sakichi Toyodalla oli kaksi lasta: poika Kiichiro Toyoda (1895–1952), Toyota Motor Corporationin perustaja ja tytär Aiko Toyoda. Sakichilla oli kaksi nuorempaa veljeä, Sasuke Toyoda ja Heikichi Toyoda (Eiji Toyodan isä).

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sakichi Toyoda