Saigonin kaunotar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saigonin kaunotar
Red Dust
Cable ja Harlow elokuvan amerikkalaisessa julisteessa.
Cable ja Harlow elokuvan amerikkalaisessa julisteessa.
Ohjaaja Victor Fleming
Käsikirjoittaja John Lee Mahin
Perustuu Wilson Collisonin näytelmään
Tuottaja Hunt Stromberg
Irving Thalberg
Kuvaaja Harold Rosson
Leikkaaja Blanche Sewell
Pääosat Jean Harlow
Clark Gable
Gene Raymond
Mary Astor
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 22. lokakuuta 1932 (US)
10. syyskuuta 1933 (FI)
Kesto 83 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 408 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Saigonin kaunotar (engl. Red Dust) on Victor Flemingin ohjaama yhdysvaltalainen romanttinen draamaelokuva vuodelta 1932, jonka pääosissa ovat Clark Gable, Jean Harlow, Gene Raymond ja Mary Astor. Sivuosissa ovat muun muassa Donald Crisp ja Tully Marshall.

Elokuvan käsikirjoitti John Lee Mahin Wilson Collisonin samannimisen näytelmän pohjalta. Alkuperäistä näytelmää esitettiin New Yorkissa 2. tammikuuta 1928. Saigonin kaunotar sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 22. lokakuuta vuonna 1932 ja Suomeen elokuva tuli teattereihin esitykseen vajaat vuoden myöhemmin, 10. syyskuuta vuonna 1933. Elokuva on mustavalkoinen ja 83 minuutin mittainen. Tuotantoyhtiönä oli Metro-Goldwyn-Mayer. Saigonin kaunotarta nykyään pidetään klassikkona.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Olosuhteet ovat karut Dennis Carsonin (Clark Gable) Indokiinassa sijaitsevilla (Vietnam) kumiplantaaseilla pölyävän kuivan monsuunituulen aikana. Viimeisin vene yläjuoksulta tuo Carsonille ei-tervetulleen vieraan: Vantinen (Jean Harlow), joka on lutka Saigonista. Vantine toivoo välttävänsä poliisia ja jäädä jonkun kautta maahan. Mutta Carson, alun perin mielenkiinnoton, pian antaa periksi Vantinen liialliselle viehätysvoimalle. Kun maanmittari Gary Willis (Gene Raymond) sairastuu malariaan ja hänen tyrmäävä vaimonsa Barbara (Mary Astor) ilmaantuu, sateet alkavat ja intohimo virrata kuin vesi...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean Harlow elokuvan trailerissa.
  Jean Harlow    Vantine Jefferson  
  Clark Gable    Dennis Carson  
  Gene Raymond    Gary Willis  
  Mary Astor    Barbara Willis  
  Donald Crisp    Guidon  
  Tully Marshall    "Mac" McQuarg  
  Forrester Harvey    Limey  
  Willie Fung    Hoy  

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dennis Carson (Clark Gable), Guidon (Donald Crisp), "Mac" McQuarg (Tully Marshall) ja Vantine Jefferson (Jean Harlow)

Alun perin Greta Garbon olisi pitänyt näytellä Vantine Jeffersonin roolin, mutta käsikirjoitus koki äärimmäisen uudelleen kirjoituksen ja rooli uudelleenlaadittiin Jean Harlowille.

Saigonin kaunotar oli Metro-Goldwyn-Mayerin yksi suurimmista kassamagneeteista ilmestymisvuonnaan Grand Hotelin, Punatukkaisen Lillin ja Sinun tahtosi mukaan ohella.

Elokuva uudelleenfilmatisointiin vuonna 1953 nimellä Mogambo, jonka ohjasi John Ford ja pääosissa ovat myös Clark Gable, joka näyttelee saman roolin 21 vuoden jälkeen, Ava Gardner, joka näyttelee Harlowin roolin, sekä Grace Kelly, joka näyttelee Astorin roolin. Saigonin kaunotar oli toinen kuudesta Harlowin ja Gablen yhteistyöstä.

Vuonna 2006 Saigonin kaunotar valittiin "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä" elokuvana säilytettäväksi Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Film Registryssä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]