Saiga (ase)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aseita. Sanan ”saiga” muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Saiga-308.

Saiga (ven. Сайга) on Kalašnikov-konsernin, Iževskissa, Udmurtiassa valmistama AK-47-rynnäkkökivääriin perustuva siviiliasemallisto, johon kuuluu itselataavaa kertatulta ampuvia kivääreitä ja haulikoita, jälkimmäisistä tunnetuimpana Saiga-12.

Saiga-kivääreitä valmistetaan useissa metsästykseen soveltuvissa kaliipereissa ja myös muun muassa sotilas- ja viranomaiskaliipereina tunnetuksi tulleissa 7,62×39 mm ja .223 Rem (5,56×45) kaliipereissa. Viimeksi mainituissa kaliipereissa valmistettuja kiväärejä on muutettu Venäjän aselakien vuoksi niin, etteivät rynnäkkökiväärin lippaat sovi niihin ilman joko aseeseen tai lippaisiin tehtäviä muutoksia. Saigoja valmistetaan myös ulkonäöltään AK47-rynnäkkökiväärin kaltaisina, esimerkiksi Saiga M3 EXP-01 sekä myös muilla erimallisilla tukeilla varustettuina. Suomessa asetta on käytetty reserviläiskiväärinä.

Saiga-kiväärit tunnetaan Suomessa edullisina ja luotettavina peruskivääreinä. Perinteisistä haulikoista ulkonäöltään ja rakenteeltaan poikkeavat Saiga-haulikot sopivat esimerkiksi practical- ja sra-ammuntaan sekä myös metsästykseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saiga (ase).
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.