Sadeihmisiä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sadeihmisiä
The Rain People
Ohjaaja Francis Ford Coppola
Käsikirjoittaja Francis Ford Coppola
Tuottaja Bart Patton
Säveltäjä Ronald Stein
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja Barry Malkin
Pääosat Shirley Knight, James Caan, Robert Duvall
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö American Zoetrope, Warner Bros., Seven Arts Productions
Levittäjä Warner Bros.-Seven Arts
Ensi-ilta 1969, Suomessa 1970
Kesto 102,0 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sadeihmisiä (The Rain People) on Francis Ford Coppolan käsikirjoittama ja ohjaama draamaelokuva vuodelta 1969. Sen pääosia esittävät Shirley Knight, James Caan ja Robert Duvall.

Sadeihmisiä oli ensimmäinen elokuva, jossa Coppola pääsi ohjaamaan oman käsikirjoituksensa pohjalta.

Sadeihmisiä on road movie, jossa raskaana oleva nuori aviovaimo Natalie (Knight) panikoi ja lähtee pakoon odotettavissa olevaa tylsää avioelämäänsä New Yorkin Long Islandilla. Ajaessaan kohti etelää hänen kyytiinsä liftaa kiltti mutta komea mies, entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Killer (Caan), joka ei kerro paljon itsestään ja vaikuttaa hieman hidasälyiseltä. Mies haluaa entisen tyttöystävänsä luo Tennesseehen, mutta tytön perheen kotiin saavuttaessa tämä ei huoli häntä ja selviää, että mies on saanut aivovamman pelissä ja maksettu lähtemään joukkueestaan ja collegestaan. Natalielle selviää myös, ettei Killerillä ole äitinsä kuoltua ketään omaisia. Nebraskassa Natalie hankkii Killerille työpaikan eläinnäyttelyitä pitävältä epämääräisen tuntuiselta farmilta, jossa Killer alkaa vapauttaa eläimiä häkeistään, saa potkut ja menettää valtaosan rahoistaan. Natalie ihastuu komeaan mutta väkivaltaiseksi osoittautuvaan, asuntovaunuleirissä asuvaan moottoripyöräpoliisiin (Duvall). Kun Killer ryntää pelastamaan Natalieta, poliisin nuori tytär ampuu Killeriä. Elokuva päättyy, kun itkevä Natalie lupaa kuolevalle Killerille ottaa tämän omaan kotiinsa New Yorkiin.[1][2][3]

Helsingin Sanomien Mikael Fränti luonnehti elokuvaa vuonna 1980: ”Sadeihmisiä on yksinäisyyden ja epätoivon kuvaus, mutta myös elokuva matkasta, paosta ja ihmisen henkisestä kasvusta. Se on naisen muotokuva, omalla herkällä ja koskettavalla tavallaan ennakkoluulottomasti etenevä peilaus naisen ponnisteluista itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen miesten hallitsemassa yhteiskunnassa.”[4]

  1. "The Rain People."[vanhentunut linkki] VideoHound's Golden Movie Retriever. Gale. 2008. Haettu 6.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
  2. Tammi, Eero: Sodankylän Elokuvajuhlat 2002 -raportti, Film-O-Holic-sivusto 28.6.2002. Viitattu 6.11.2016.
  3. IMDb:n juoniselosteet. (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.11.2016.
  4. Fränti, Mikael: Elokuvat. Uusinnoissa varaa valita. Helsingin Sanomat, 19.7.1980, s. 10. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]