Sadamichi Hirasawa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sadamichi Hirasawa

Sadamichi Hirasawa (jap. 平沢貞通; 18. helmikuuta 189210. toukokuuta 1987) oli japanilainen pankkiryöstäjä ja joukkomurhaaja.

Mies saapui pankkiin 26. tammikuuta 1948 väittäen olevansa terveysviranomainen Jiro Yamaguchi, jonka oli määrä rokottaa pankin henkilökunta punatautia vastaan. Rokottamisen sijaan hän kuitenkin antoi ihmisille syanidia sillä seurauksella, että useimmat uhreista menehtyivät. Tällöin ryöstäjä otti kaikki löytämänsä rahat, yhteensä 160 000 jeniä.

Hirasawa pidätettiin teosta epäiltynä saman vuoden elokuussa. Hirasawa tuomittiin kuolemaan, eikä edes Japanin korkein oikeus nähnyt syytä purkaa päätöstä. Hirasawa oli aiemmin myöntänyt teon, mutta perui tunnustuksensa.

Vankeudessa istuessaan Hirasawa ryhtyi maalaamaan taidetta ja kirjoitti lisäksi omaelämäkertansa.[1] Hän kuoli vankilan sairaalassa 95-vuotiaana.

Hirasawan tuomitsemiseen käytetty todistusaineisto on kyseenalaistettu. Yksikään oikeusministeri ei hyväksynyt hänen teloitustaan, mikä olisi ollut teloituksen edellytys.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sadamichi Hirasawa Viitattu 6.8.2009. (englanniksi)
  2. Sadamichi Hirasawa Is Dead; Was on Death Row 32 Years The New York Times. 11.5.1987. Viitattu 6.8.2009. (englanniksi)