Sacré-Cœur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sacré-Cœur
Sacré-Cœur
Sacré-Cœur
Perustiedot
Sijainti Montmartre, Pariisi, Ranska
Koordinaatit 48°53′12.1″N, 2°20′34.8″E
Rakennustyyppi Kirkko
Uskonnollinen käyttö Katolisuus
Arkkitehtuuri
Arkkitehdit Paul Abadie
Rakennustöiden alkaminen 1875
Valmistumisvuosi 1914

Sacré-Cœurin basilika (ransk. Basilique du Sacré-Cœur, Pyhän Sydämen basilika) on Pariisissa Montmartrella sijaitseva katolinen kirkko ja kaupungin suosituimpia turistikohteita.

Basilikan suunnitteli arkkitehti Paul Abadie. Sen rakentaminen aloitettiin 1875 mutta saatettiin päätökseen vasta 1914.[1] Kirkko vihittiin käyttöön vielä myöhemmin, ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1919. Siitä tuli Ranskan–Preussin sodan ja Pariisin kommuunin aikana kuolleiden ranskalaisten muistomerkki.lähde?

Kirkko sijaitsee Pariisin korkeimmalla kukkulalla ja näkyy sen takia yli koko kaupungin. Perimätiedon mukaan paikalla teloitettiin Pariisin ensimmäinen piispa Pyhä Dionysius. Sen sisäänkäyntiä vartioivat Ranskan suojeluspyhimysten Jeanne d'Arcin ja kuningas Ludvig IX Pyhän patsaat. Kirkon kello, la Savoyarde, on yksi maailman suurimmista: se painaa 19 tonnia. Kello valettiin ensimmäisen maailmansodan päättymisen kunniaksi. Se oli vaiti koko toisen maailmansodan aikaisen miehityksen ajan, mutta se alkoi ensimmäisten joukossa kumahdella, kun ensimmäiset Vapaan Ranskan panssarivaunut (yksi Sherman-joukkue, luutnantti Henry Dronne) saapuivat kaupunkiin.lähde?

Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen. Lisäksi järjestetään maksullisia kierroksia, joihin kuuluu vierailu kirkon kryptassa.lähde?

Myös Belgiassa Brysselissä on samanniminen basilika.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top 10 Facts about the Sacré-Cœur, Paris French Moments. Viitattu 15.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.