Sabantuy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sabantuy on tataarien viettämä kesäjuhla, jota vietettiin jo 600-luvulla. Alussa Sabantuy oli maanviljelijöiden viettämä juhla, mutta myöhemmin siitä tuli kansallinen juhlapäivä, ja nykyään sitä vietetään myös kaupungeissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabantuyta vietettiin jo ennen islamin uskon leviämistä alueelle. Tuolloin juhlistettiin kylvökauden alkua laulamalla perinteisiä lauluja, joihin oletettavasti liittyi myös uskonnollisia merkityksiä.

Myöhemmin islamin levittyä tataarien ja baškiirien joukossa ja kristinuskon levittyä tshuvassien parissa juhlan merkitys maallistui. Juhlaa vietettiin aina yhdessä alueen kylistä vuosittain.

1900-luvun alussa Sabantuy sai aseman Tataarien kansallisjuhlana. Venäläisviranomaiset hyväksyivät juhlan sen kansanomaisen historian johdosta, mutta siirsivät sen ajankohtaa kylvön jälkeiselle ajalle. Juhla yhdistyi näin ikivanhaan kesäjuhlaan Cíıniin.

Vastikään Venäjä ilmoitti suunnitelmista Sabantuyn liittämiseksi UNESCOn Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity -listaan vuonna 2007.

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sabantuy