Saatchi Gallery

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saatchi Gallery
Saatchi GalleryView and modify data on Wikidata
SaatchiGallery.jpg
Paikkakunta Kensington and Chelsea, Yhdistynyt kuningaskuntaView and modify data on Wikidata
Sijainti Duke of York’s Headquarters (en)View and modify data on Wikidata
Tyyppi contemporary art gallery (en) (käännä suomeksi), yksityismuseo (en)View and modify data on Wikidata
Perustettu View and modify data on Wikidata
Henkilöstöä 31 ()View and modify data on Wikidata
Kävijämäärä 1 190 062 View and modify data on Wikidata
Kotisivut www.saatchigallery.comView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 51°29′28″N, 0°09′32″W
Commons luokka
Saatchi Gallery

The Saatchi Gallery on nykytaiteen museo ja galleria Lontoossa. Charles Saatchi perusti sen 1985 taidekokoelmaansa varten.

Saatchi Gallery toimii nykyisin Lontoon Chelseassa. Saatchin kokoelmassa oli aluksi amerikkalaisia taiteilijoita ja minimalismia, sittemmin Damien Hirstin ja Young British Artists -ryhmän teoksia. Viime vuosina on palattu yhdysvaltalaiseen taiteeseen, ja näytteillä on ollut myös maalaustaidetta ja kiinalaista nykytaidetta.

Saatchi Gallerylla on ollut suuri vaikutus Englannin taiteeseen avaamisestaan lähtien. Monet galleriassa esitellyt taiteilijat ovat aiemmin olleet tuntemattomia sekä laajalle yleisölle että taidemaailmalle, ja gallerialla on ollut merkitystä taiteilijoiden uran kannalta. Saatchi Gallery on myös herättänyt kohua ja arvostelua.

Saatchi Galleryn ensimmäisessä näyttelyssä vuonna 1985 oli teoksia amerikkalaiselta minimalistilta Donald Juddilta, Brice Mardenilta, Cy Twomblyltä ja Andy Warholilta. Myöhemmin näyttelyissä nähtiin teoksia muun muassa Sol Le Wittiltä, Frank Stellalta ja Jeff Koonsilta.

Saatchi muutti linjaansa 1980-luvun lopulla. Hän myi suuren osan yhdysvaltalaisen taiteen kokoelmastaan ja investoi englantilaisten taiteilijoiden nuoreen sukupolveen, joka oli galleriassa esillä Young British Artists -näyttelyissä.

Saatchi Gallery on kokoluokassaan ainoa taidemuseo, jonne ei ole sisäänpääsymaksua.[1] Saatchi Gallery on tehnyt myös laajoja kokoelmalahjoituksia. Sillä on myös tavallista laajemmat nettisivut. Vuonna 2006 avattiin kaikille avoin osasto ja muun muassa Your Gallery, jossa taiteilijat ja taideopiskelijat voivat ladata 20 teoskuvaa ja biografiatietoja omalle sivulleen. Sivustolla on jo yli sadantuhannen taiteilijan tiedot. Sivuilla myös myydään taidetta, ja vuonna 2007 sinne lisättiin maailman museoiden osasto.

Gallerian tavoitteena on ollut esitellä nykytaidetta, joka ei muuten pääsisi esille Lontoon suurissa instituutioissa, kuten Tate Modernissa.[2] Tarkoituksena on myös tehdä taiteesta helpommin lähestyttävää suurelle yleisölle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]