Saartjie Baartman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sarah Saartjie Baartman
Saartjie Baartman. Karikatyyri 19. vuosisadan alusta

Saartjie (Sarah) Baartman (1789 Etelä-Afrikka - 29. joulukuuta 1816 Pariisi, Ranska) oli eteläafrikkalaisperäinen khoi-nainen, joka tuotiin Eurooppaan näytteille vuonna 1810.[1][2] Saartjie Baartman oli naisen hollantilainen nimi, hänen oikea nimensä ei ole tiedossa. Saartjie oli eurooppalaisten mielestä hyvin erikoisen näköinen. Lyhyyden ja tumman ihon lisäksi hänellä oli voimakas steatopygia eli rasvapakaraisuus.[2][3] Hän oli muutoin suhteellisen hoikka, mutta hänen pakaransa olivat valtavat ja pystyt. Myös hänen sukuelimiään kuvailtiin jättimäisiksi; hänen sisemmät häpyhuulensa roikkuivat jopa kymmenen senttimetriä pitkinä. Niitä hän ei kuitenkaan esitellyt julkisesti.

Euroopassa Baartman kiersi 21-vuotiaasta lähtien näytöksissä, ja ihmiset saattoivat lisämaksusta kokeilla hänen suuria pakaroitaan. Hänen väitetty eläimellinen sukupuolisuutensa herätti ihmettelyä ja kauhistusta, mutta myös ihannointia. Häntä kutsuttiin hottentotti-Venukseksi[2][3] kuten eräitä muitakin Euroopassa esiteltyjä khoita. Mielikuvat Baartmanista vaikuttivat osaltaan eurooppalaisten käsityksiin afrikkalaisista poikkeuksellisen seksuaalisina ja eläimellisinä.

Uransa jälkeen Baartman ajautui prostituoiduksi Pariisiin ja alkoholisoitui. Hän kuoli muutamassa vuodessa – mahdollisesti kuppaan ja tuberkuloosiin. Hänen jäännöksensä tutkittiin tarkkaan, säilöttiin ja asetettiin näytille Pariisin Musé de L'Hommeen, jossa ne olivat esillä aina vuoteen 1985 saakka. Toukokuussa 2002 Baartmanin jäännökset palautettiin kunniasaatossa synnyinseuduilleen Etelä-Afrikkaan.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Guardian: Coming home
  2. a b c d Saartjie Baartman Center – Saartjie (Sarah) Baartman's story
  3. a b Tieteen kuvalehti Historia 10/2014, s.53