Saariston lapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Astrid Lindgrenin kirjaa. Saariston Lapset on myös Rovaniemellä vuosina 1998–2002 toiminut yhtye.
Melkersonin perheen Nikkarila Norröran saarella.

Saariston lapset (ruots. Vi på Saltkråkan) on Astrid Lindgrenin kirjoittama kirja vuodelta 1964 sekä samana vuonna julkaistu Lindgrenin käsikirjoittama ja Olle Hellbomin ohjaama TV-sarja. Se on ainoa Lindgrenin kertomuksista, joka kirjoitettiin suoraan televisiota varten.[1]

Tarinoiden tapahtumat sijoittuvat pääosin Tukholman saaristoon saarelle nimeltä Saltkråkan (suom. Suolavaris). Alun perin nimi "Saltkråkan" oli Lindgrenin perheen purjeveneellä, mutta on myös olemassa sen niminen asumaton luoto.[1] Saaristo valikoitui tapahtumaympäristöksi, koska Lindgren halusi näyttää, miten ihanaa saaristoelämä voi olla kun se oli vielä alkuperäisen kaltaista, sittemmin 1960-luvulla saaristossa tapahtui paljon muutoksia.[1]

Kaikkiaan Saariston lapsista on tehty kirja, kaksi TV-sarjaa ja viisi elokuvaa. Lisäksi on tehty kuvakirja Saariston lapset merirosvoina (Skrållan och sjörövarna, 1967), jonka kuvitus on peräisin elokuvasta.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melkersonien perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perheeseen kuuluu kirjailija-isä Melker, aikuinen tytär Malin ja tätä reippaasti nuoremmat pojat Johan sekä Niklas. Lisäksi perheessä on eläinrakas pikkupoika Pelle. He ovat saaren kesävieraita, jotka asuvat siellä ollessaan Nikkarila-nimisessä mökissä. Myöhemmin syntyy Malinille ja hänen miehelleen Petterille Ninni-tyttö, jota ei siis ole kirjassa ollenkaan.

Grankvistien perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isä ja äiti ovat nimeltään Nisse ja Märta. He omistavat saaren kaupan, jossa on myös puhelinvaihde ja posti. Perheessä on kolme tyttöä: Teddy (oik. Teodora), Freddy (oik. Fredrika) ja Pampula (oik. Karin Maria Eleonoora Josefiina), joka on Pellen ystävä. Pampulan koira on rodultaan bernhardinkoira ja nimeltään Laivuri.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stina-tyttö käy saarella isoisänsä, Södermanin papan luona. Saarella asuu myös Vesterman-niminen mies, joka ei aina ole aivan ystävällinen, sekä hänen vaimonsa rouva Vesterman. Maanviljelijä Jansson kasvattaa saarella lehmiä. Lisäksi välillä tavataan esimerkiksi Teddyn ja Freddyn opettaja Björn sekä kaupunkilainen Krister, joka on kiinnostunut Malinista. Norrtäljessä tavataan mm. rouva Sjöblom, joka asui ennen Saltkråkanissa.

TV-sarja ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvien kuvauspaikkana toimineen Norröran saaren laituri.

Saariston lapsista on tehty kaikkiaan viisi elokuvaa ja kaksi TV-sarjaa, joita tosin on osin tehty toistensa pohjalta. Pääosissa ovat muun muassa Maria Johansson (Pampula), Stephen Lindholm (Pelle) ja Kristina Jämtmark (Stina).

Kuvaukset on tehty Norröran saarella, joka sijaitsee lähellä Lindgrenin kesäpaikka Furusundia.[1]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saariston lapset (Vi på Saltkråkan, elokuva 1968)
    • Alkuperäisen TV-sarjan pohjalta koottu elokuva, jonka sisältö on koottu TV-sarjan jaksoista 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 ja 13.
  • Saariston lapset (Så går det till på Saltkråkan, 12 jakson TV-sarja 1977)
    • Elokuvien pohjalta koottu TV-sarja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Mattias Henrikson: Alla dessa utflykter runt Stockholm. Kappale Norröra som blev Tjorvens Saltkråkan, s. 208–209. Ordalaget 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]