Saaristolaislääkäri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saaristolaislääkäri
Skärgårdsdoktorn
Tyyli draama
Kestoaika 53 min
Luoja(t)
Pääosissa
Alkuperämaa Ruotsi
Alkuperäiskieli ruotsi
Verkko Ruotsi SVT
Esitetty 1997 – 2000
Jaksoja 18
Aiheesta muualla
IMDb

Saaristolaislääkäri (Skärgårdsdoktorn) on vuosina 19972000 kuvattu ruotsalainen televisiosarja. Se kertoo lääkäri Johan Steenista ja tämän tyttärestä Wilmasta, jotka palaavat Afrikasta Ruotsiin Johanin ja tämän Afrikkaan jäävän vaimon työkomennuksen loputtua. Johan ja Wilma asettuvat asumaan Tukholman saaristossa sijaitsevalle Saltölle, missä Johan jatkaa appensa Axel Holtmanin lääkäriklinikkaa. Sarja kuvaa Johanin ja Wilman hidasta sopeutumista saarelaisten yhteisöön. Suomessa sarjaa on esittänyt Yleisradion Yle TV2 vuosina 1998–2000 sekä uusintana 2006.[1] Kesäkuussa 2021 sarja lisättiin kokonaisuudessaan Yle Areenaan, jossa se oli katsottavissa kolmen kuukauden ajan.

Saaristolaislääkäri oli Ruotsin SVT-televisiokanavan suosituin draamasarja 1990-luvulla. Sitä seurasi joka viikko 2,5 miljoonaa katsojaa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Johan Steen saapuu Saltölle 12-vuotiaan tyttärensä Wilman kanssa. Perheen äiti, Saltöllä kasvanut Eva Steen on jäänyt lääkäriksi Afrikkaan, vaikka puhetta paluusta Ruotsiin onkin ollut. Evan eläkkeelle jäänyt isä ja Saltön entinen lääkäri Axel Holtman ei ole täysin mielissään vävypoikansa ottaessa lääkäriklinikan haltuunsa. Myös saaren muilla asukkailla on ennakkoluuloja Johania kohtaan, sillä tämän menetelmät poikkeavat saarelaisia vuosikausia hoitaneen Axel Holtmanin vastaavista. Wilmaakin kiusataan aluksi koulussa Afrikassa vietettyjen vuosien takia. Eva Steen ei puheistaan huolimatta palaa Ruotsiin, vaikka hänen perheensä sitä toivoisi.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johan ja Wilma Steen ovat pikkuhiljaa alkaneet sopeutua Saltölle, vaikka varsinkin Johan joutuu vielä kohtaamaan ennakkoluuloja ja oppimaan saarelaisista kantapään kautta. Lisäksi isällä ja murrosikäisellä tyttärellä on tuon tuostakin konflikteja. Varsinkin isän lämpenevä suhde Wilman kuvaamataidonopettajaan Helena Solbergiin aiheuttaa perheessä kitkaa. Tuotantokauden lopussa Eva Steen palaa Ruotsiin.

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko Steenin perhe elää Saltön lääkäriklinikalla. Wilma on iloinen äitinsä paluusta, mutta Eva Steen turhautuu työhönsä ja tarttuu tilaisuuteen saadessaan taas kiinnostavan työtarjouksen Afrikasta. Wilma aikoo Johanin suruksi lähteä äitinsä mukaan, mutta päättääkin lopulta jäädä isänsä luo Saltölle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuel Fröler  tohtori Johan Steen  
 Ebba Hultkvist  Wilma Steen  
 Sten Ljunggren  tohtori Axel Holtman  
 Helena Brodin  sisar Berit  
 Göran Engman  Sören Rapp  
 Gunilla Röör  Helena Solberg  
 Tove Nordin  Madeleine ”Maddo” Lindelius  
 Marie Richardson  tohtori Eva Steen  
 Göran Forsmark  pastori Thomas Terselius  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saaristolaislääkäri Yle TV1. 20.05.2008. Viitattu 7.6.2020.
  2. Lindström, Lars: Ebba Hultkvist Stragne från Skärsgårdsdoktorn är tillbaka Expressen.se. Viitattu 7.6.2020. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]