Tämä on lupaava artikkeli.

Saari (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Saari
Το Νησί
To Nisí
Tyyli draama
Alkuperämaa Kreikka
Alkuperäiskieli kreikka
Verkko Mega Channel
Esitetty 11. lokakuuta 2010 – 23. toukokuuta 2011
Tuotantokausia 1
Jaksoja 26
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 12
Tunnuskappale ”Eísai esý o ánthropós mou” (Andriána Bámpali)
”Mávri petaloúda” (Giánnis Charoúlis)
Tuotanto
Tuottaja(t) Nínos Elmatzióglou
Ohjaaja(t) Thodorís Papadoulákis
Käsikirjoittaja(t) Victoria Hislop
Mirélla Papaoikonómou
Säveltäjä(t) Mínos Mátsas
Kuvaaja(t) Vangélis Katrizidákis
Tuotantoyhtiö(t) TVE S.A., Indigo View
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Saari (kreik. Το Νησί, To Nisí) on kreikkalainen televisiosarja, joka perustuu Victoria Hislopin samannimiseen romaaniin Saari (The Island, 2005). Se sijoittuu Kreetalle Spinalóngan saaren leprapotilaiden yhteisöön sekä läheiseen Plákan kylään, ja kertoo tämän yhteisön jäsenten traagisista kohtaloista useiden vuosikymmenten ajalta.[1] Sarjaa esitettiin Kreikassa vuosina 2010–2011, ja se sai suuren suosion ja hyvän vastaanoton myös kriitikoilta. Sen esitysoikeudet on myyty useaan maahan, ja Suomessa se esitettiin vuosina 2013–2014 (uusinta 2015).

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Spinalónga

Lepra eli spitaali tai Hansenin tauti on krooninen sairaus, joka aiheuttaa epämuodostumia iholle ja muualle kehoon. Taudin tarttuvuuden vuoksi siihen sairastuneet eristettiin aiemmin muusta yhteisöstä. Spinalóngan saari toimi tällaisena leprasiirtolana vuosina 1903–1957.[2] Samaan aikaan saari toimi myös vankilana joillekin terveille, jotka joutuivat vankeuteen sairaiden joukkoon.[3]

Elämä Spinalóngalla oli ankaraa. Saari on karu ja siksi kaikki ravinto täytyi tuoda muualta. Saaren asukkaat saivat valtiolta rahallista tukea, minkä ansiosta he saattoivat käydä kauppaa läheisten Plákan ja Eloúntan kylien asukkaiden kanssa. Lepraan löydettiin toimiva lääke ja saaren leprasiirtola suljettiin lopulta vuonna 1957.[3]

Tuotanto ja esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hislopin romaanin menestys herätti kiinnostuksen tehdä siitä filmatisointi. Hislop halusi antaa oikeudet kreikkalaisille. Romaanin tarina laajennettiin 26-osaiseksi televisiosarjaksi, mitä varten Hislop lisäsi tarinaan tapahtumia ja henkilöitä. Sarja kuvattiin Kreetalla aidossa ympäristössä Spinalóngalla, Plákassa, Epáno Eloúntassa ja Ágios Nikólaoksessa. Kuvauksissa auttoi noin 700 paikallista avustajaa. Sarja on yksi kreikkalaisen televisiotuotannon kalleimpia; sen tuotantokustannukset olivat noin 4 miljoonaa euroa.[2][3]

Sarjan esittelyfilmin ensiesitys järjestettiin Ágios Nikólaoksessa 10. lokakuuta 2010.[3] Ensiesitys televisiossa oli seuraavana päivänä, 11. lokakuuta.[4] Sarja sai suuren suosion Kreikassa. Sitä seurasi noin 35 prosenttia kreikkalaisista televisionkatsojista, ja illalla sarjan lähetysaikaan lähes 62 prosenttia sen hetkisistä televisionkatsojista seurasi sitä.[5]

Sarjan oikeudet on myyty useaan maahan, muun muassa Bulgariaan, Britanniaan, Kroatiaan, Makedoniaan, Romaniaan, Serbiaan, Turkkiin, Unkariin ja Venäjälle.[6][7][8] Suomessa sarjan esitti Yle Teema. Ensimmäisen jakson esitys oli 10. joulukuuta 2013 ja viimeinen esitettiin 10. kesäkuuta 2014[1] (uusinta 25. toukokuuta – 21. heinäkuuta 2015).

Spinalóngan saari, johon suuri osa sarjan tapahtumista sijoittuu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan kehyskertomus sijoittuu nykyaikaan. Nuori kreikkalaisenglantilainen nainen Alexis Fielding lähtee äitinsä suvun kotiseudulle Kreetan saarelle etsimään tietoa siitä, miksi äiti on aina vaiennut suvun menneisyydestä. Plákan kylässä Alexis tapaa Foteinín, vanhan naisen, joka oli hänen isoäitinsä sisaren paras ystävä. Foteiní alkaa kertoa suvun tarinaa. Kertomus alkaa vuodesta 1939 ja sijoittuu Plákaan ja sen edustalla sijaitsevaan Spinalóngan saareen. Saarella sijaitsi useita vuosikymmeniä leprasiirtola.

Foteiní kertoo Alexikselle tämän isoäidin äidistä, Plákan kyläkoulun opettajasta Eléni Petrákista, tämän miehestä Giórgis Petrákiksesta sekä heidän kahdesta tyttärestään Maríasta ja Ánnasta. Giórgiksen tehtävänä on kalastajantyönsä ohella kuljettaa ihmisiä ja ruokaa Spinalóngalle veneellään. Saarelle lepran vuoksi joutuneet ovat kyläyhteisön kannalta lähes kuin kuolleita, sillä heitä ei juurikaan voi tavata, ja yhteyttä voi pitää ainoastaan kirjeitse ja harvojen saarella vierailevien kautta. Kyläläisistä ainoastaan Giórgis pääsee työnsä kautta käymään saarella. Eräänä päivänä Eléniltä löydetään lepra, ja niin Giórgis joutuu viemään vaimonsa Spinalóngaan.

Spinalóngan lähellä sijaitseva Plákan kylä, jossa suoritettiin osa kuvauksista ja johon rakennettiin sitä varten lavastuksia.
Epáno Eloúntan kylää, joka oli toinen sarjan kuvauspaikoista.

Eléni pyrkii rakentamaan elämäänsä Spinalóngalla. Elämä saarella on karua, mutta lopulta hänestä tulee saaren koulun opettaja. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset tulevat Plákaan, mutta karttavat saarta. Eléni kuolee lepraan sota-ajan lopulla. Jäljelle jäänyt perhe jatkaa elämäänsä Plákassa. Kreikan sisällissodan jälkeen aikuiseksi kasvanut Ánna menee naimisiin rikkaan maanomistajan pojan Antréas Vandoulákiksen kanssa. Hän kätkee totuuden äitinsä kuolemasta mieheltään ja appivanhemmiltaan.

Vuosien kuluessa yhä uusia kyläläisiä joutuu Spinalóngalle. Ajan kuluessa olot saarella paranevat jonkin verran. Saarella työskentelevät lääkärit etsivät lääkettä lepraan, mutta ensimmäiset kokeilut epäonnistuvat.

Eräänä päivänä Vandoulákiksen perheeseen ilmestyy Antréaksen kauan poissa ollut serkku Manólis. Ánna rakastuu Manólikseen, joka kihlautuu Marían kanssa. Vähän ennen häitä Maríalta kuitenkin löydetään lepra. Niin kihlaus puretaan ja María joutuu Spinalóngalle. Tämän jälkeen Ánnan ja Manóliksen välille muodostuu salasuhde. Lepraan liittyvän häpeällisen salaisuuden paljastuttua Vandoulákisten suhtautuminen koko Petrákiksen perheeseen muuttuu ja myös perheen jäsenten välit huononevat. Ánna saa lapsen, jonka nimeksi annetaan Sofía. Epäselväksi jää, oliko tämän isä Antréas vai Manólis.

Lopulta lepraan löydetään lääke, jonka seurauksena ensimmäiset potilaat paranevat kokonaan ja voivat lähteä saarelta. Eräänä päivänä saaren lepraparantola voidaan sulkea kokonaan. Tuolloin parantuneet pääsevät muuttamaan koteihinsa ja jäljelle jääneet potilaat pääsevät muualle hoidettaviksi. Ánnan ja Manóliksen salasuhde paljastuu Antréakselle samana päivänä, kun kyläläiset juhlivat Spinalóngan sulkemista ja muun muassa Marían paluuta. Antréas raivostuu ja ampuu Ánnaa. Ánna kuolee, ja näin Giórgis menettää toisen tyttärensä samana päivänä kun saa toisen takaisin.

Antréas joutuu vankilaan, jossa kuolee jonkun ajan kuluttua. María menee naimisiin Spinalóngalla tapaamansa, saaren potilaita hoitaneen lääkäri Níkos Kyrítsiksen kanssa. Sofía annetaan ottolapseksi heille. He kertovat Sofíalle asiasta vasta, kun tämä tulee täysi-ikäiseksi. Sofía jättää Kreikan ja muuttaa Englantiin tapaamansa englantilaisen miehen Marcuksen kanssa. Sofía ja Marcus saavat tyttären Alexiksen.

Foteinín kertomuksen kautta Alexikselle selviää näin vähitellen, että suvun vaiettu salaisuus liittyy lepraan, joka on leimannut kyseistä yhteisöä ja monia perheitä pitkään, sekä ihmissuhteiden kiemuroihin ja Ánnan traagiseen kohtaloon. Samalla Foteiní kertoo monien muiden Spinalóngan potilaiden traagisista kohtaloista, Plákan ja Spinalóngan yhteisöjen sisäisistä jännitteistä, lääkkeen löytymisen ja parantumisen toivosta, ja ihmisistä, jotka eivät koskaan menetä toivoaan kaiken keskellä.

Sarjan lopussa palataan jälleen nykyaikaan: Sofía lähtee tyttärensä Alexiksen perässä Kreetalle. He kohtaavat Spinalóngalla ja tekevät sovinnon.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on lueteltu sarjan päähenkilöt. Henkilönnimien translitterointi seuraa Wikipedian yleisiä käytäntöjä ja poikkeaa joissain kohdin suomenkielisestä televisiotekstityksestä.

Luettelo henkilöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Giórgis Petrákis (esittäjä Stélios Máinas) – Plákassa asuva kalastaja, jonka tehtäviin kuuluu myös ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen Spinalóngalle. Eräänä päivänä hän joutuu viemään saarelle oman vaimonsa Elénin ja myöhemmin oman tyttärensä Marían.
  • Eléni Petráki (Katerína Léchou) – Giórgiksen vaimo ja Plákan koulun pidetty opettaja. Hän toimii myöhemmin opettajana Spinalóngalla eräiden saaren asukkaiden vastustuksesta huolimatta.
  • María Petráki (Gioúlika Skafidá (aikuisena), Anastasía Tsilimpíou (lapsena)) – Giórgiksen ja Elénin vanhempi tytär. Hän on hiljainen, ystävällinen ja kärsivällinen ja ottaa äitinsä kohtalon raskaasti. Lepraan sairastuminen estää avioitumisen Manólis Vandoulákiksen kanssa, mutta tarjoaa hänelle lopulta paljon aidompaa rakkautta saaren lääkäri Níkos Kyrítsiksen kanssa.
  • Ánna Petráki (Evgenía Dimitropoúlou (aikuisena), Ifigéneia Tzóla (lapsena)) – Giórgiksen ja Elénin nuorempi tytär. Hän on sisartaan spontaanimpi ja itsekkäämpi. Hän haaveilee paremmasta elämästä, mutta ei ole tyytyväinen edes naituaan rikkaan Antréas Vandoulákiksen.
  • Sofia Fielding (Filaréti Komninoú (aikuisena), Neféli Kourí (lapsena) – Ánnan tytär, joka muuttaa Englantiin ja menee naimisiin englantilaisen miehen kanssa. Hän on katkaissut kaikki yhteytensä Kreikkaan, eikä ole kertonut taustastaan kenellekään.
  • Alexis Fielding (Evgenía Dimitropoúlou) – Sofían tytär ja Elénin tyttärentyttären tytär. Hän päättää lähteä äitinsä synnyinpaikkaan selvittämään sukunsa historiaa ja isovanhempiensa taustaa.
  • Antréas Vandoulákis (Giánnis Stánkoglou) – Rikkaan maanomistajan Aléxandros Vandoulákiksen poika, josta tulee Ánnan aviomies.
  • Manólis Vandoulákis (Aimílios Cheilákis) – Aléxandros Vandoulákiksen veljenpoika ja Antréaan serkku, joka on kasvanut tämän kanssa lapsena kuin veli. Hän kihlaa Marían, mutta hänestä tulee myöhemmin Ánnan rakastaja.
  • Foteiní Angelopoúlou (Ólga Damáni (aikuisena), Anníta Koúli (nuorena), René Tzóla (lapsena)) – Marían paras ystävä, joka ei hylkää tätä edes tämän sairastuttua. Vanhuksena Foteiní kertoo koko tarinan Alexikselle.
  • Pétros Kontomáris (Theódoros Katsafádos) – Spinalóngan yhteisön vanha johtaja, joka pyrkii parantamaan saarelaisten elämän edellytyksiä niillä vähillä keinoilla, joita hänellä on käytettävissä. Hän kuolee ennen kuin saa nähdä saarelaisten parantumisen.
  • Elpída Kontomári (Marinélla Vlacháki) – Pétroksen vaimo, joka auttaa Eléniä sopeutumaan elämään saarella ja ehtii kohdata myös Marían ennen kuolemaansa.
  • Níkos Papadimitríou (Tásos Noúsias) – Lakimies, joka joutuu saarelle muiden Ateenasta tulevien potilaiden joukossa. Pétroksen kunnon heikettyä hänestä tulee Spinalóngan yhteisön uusi johtaja ja hän jatkaa edeltäjänsä työtä energisesti onnistuen parantamaan saarelaisten elämää huomattavasti.
  • Evgenía Kapetanáki (María Protópappa) – Elénin ystävä, joka joutuu myös saarelle. Myöhemmin myös hänen lapsensa joutuvat saarelle, minkä jälkeen hänen miehensä tekee itsemurhan. Lopulta hän menee naimisiin johtaja Níkoksen kanssa.
  • Dimítris Lemoniás (Nektários Loukianós (aikuisena), Mános Tsagkarákis (lapsena)) – Elénin oppilas, joka joutuu Spinalóngalle samaan aikaan. Hänestä tulee myöhemmin opettaja Spinalóngan kouluun Elénin jälkeen. Hänelle selviää myöhemmin, ettei hänellä ollutkaan lepraa vaan psoriasis. Hän kuitenkin päättää jäädä saarelle rakastamansa Iléktran luokse.
  • Iléktra Vlacháki (Katerína Misichróni (aikuisena), Kallísti Bertachá (lapsena)) – Dimítriksen lapsuudenystävä, josta tulee tämän vaimo. Hän menettää näkönsä lepran seurauksena.
  • Chrístos Lapákis (Níkos Orfanós) – Spinalóngan lääkäri, joka muuttaa lopulta asumaan saarelle sairaiden joukkoon. Hän tekee kaikkensa helpottaakseen potilaidensa kärsimyksiä, vaikka ei voikaan pitkään aikaan tarjota heille varsinaista hoitoa.
  • Níkos Kyrítsis (Aléxandros Logothétis) – Iraklionissa toimiva lääkäri ja Lapákiksen ystävä, joka vierailee Spinalóngassa kehittääkseen lääkettä lepraan. Hänestä tulee Marían aviomies.
  • Savína Angelopoúlou (Ntína Michailídi) – Elénin ystävä, josta tulee Marían ja Ánnan äitihahmo Elénin jouduttua saarelle.
  • Antónis Angelopoúlos (Orféas Avgoustídis (aikuisena), Antýpas Ntamotsídis (lapsena)) – Savínan poika, joka kasvoi yhdessä Marían ja Ánnan kanssa. Toisessa maailmansodassa hän liittyy vastarintaliikkeeseen taistelussa saksalaisia vastaan. Palattuaan hän rakastuu Ánnaan, joka kuitenkin valitsee Antréaksen.
  • Christína Kroustaláki (Alexándra Sakellaropoúlou) – Spinalóngan koulun opettaja, joka kohtelee lapsia huonosti. Hän joutuu Elénin syrjäyttämäksi ja purkaa tämän jälkeen katkeruuttaan kaikkiin ihmisiin.

Sukupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päähenkilöt, Petrákiksen perheen jäsenet, joiden ympärille koko sarjan tapahtumat keskittyvät, on merkitty vahvennettuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eléni Petráki
 
Giórgis Petrákis
 
Elefthería Vandouláki
 
Aléxandros Vandoulákis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Níkos Kyrítsis
 
María Petráki
 
 
 
 
 
Ánna Petráki
 
Antréas Vandoulákis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia Fielding
 
Markus Fielding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexis Fielding

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikassa sarja sai yleisesti hyvät arvostelut ja muun muassa näyttelijäntyötä, ohjausta ja kuvausta kehuttiin.[5] Sarjaa kuvattiin taiteellisesti kunnianhimoiseksi ja pikkutarkasti tehdyksi.[9] Ulkoisesti sarja muistuttaakin enemmän elokuvaa kuin televisio-ohjelmaa.[3] Toisaalta jotkut pitivät sarjaa hitaasti etenevänä, ylidramaattisena ja masentavana.[5]

I Kathimeriní -lehden kommentaattori Mariánna Tziantzí näki sarjan kuvaavan myös nykyajan Kreikan tuntoja: monet pelkäävät putoamista työttömyyteen ja köyhyyteen, eräänlaiseen henkiseen Spinalóngaan; samaan aikaan saaren tarina ilmentää kuitenkin myös toivoa paremmasta, lepran ja sen tuoman stigman voittamisesta. Tällaisena sarja edusti kreikkalaisille eräänlaista yhteistä, jaettua kokemusta.[9] Myös kirjailija Hislopin itsensä mukaan Saari on ”tarina ihmisistä, jotka eivät koskaan luovuta ja ovat täynnä toivoa ja uskoa parempaan. Tämä sopii myös nykypäivän Kreikkaan.”[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Saari (To Nisi). Yle Teema YLE. Arkistoitu 21.12.2014. Viitattu 19.3.2014.
  2. a b Peltonen, Timo: Rakkautta spitaalin aikaan Helsingin Sanomat. 10.12.2013. Viitattu 22.5.2014.
  3. a b c d e f Fragaki, Pia: Tv-sarja Victoria Hislopin ”The Island” -romaanin pohjalta. Spinalónga. Matkakohteena Kreeta. Ajankohtais- ja uutislehti matkailijoille, marraskuu 2010, 2. vsk, nro 11. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 22.5.2014. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Διεθνείς διαστάσεις παίρνει «Το Νησί» Star.gr. Arkistoitu 16.12.2014. Viitattu 19.3.2014.
  5. a b c Γραμμέλη, Αφροδίτη: Ρεκόρ τηλεθέασης. Ελα να δούμε το «Νησί»... Το Βήμα. 13.10.2010. Viitattu 22.5.2014.
  6. Πόσο πωλείται κάθε επεισόδιο από "Το Νησί" σε Τουρκία και Ρωσία; newsit.com.cy. 27.5.2013. Arkistoitu 22.5.2014. Viitattu 22.5.2014.
  7. Ξεπέρασε τον εαυτό του «Το Νησί»! Star.gr. Arkistoitu 16.12.2014. Viitattu 19.3.2014.
  8. Η σειρά "Το Νησί" σαρώνει σε τηλεθεάσεις και κατακτά την Ευρώπη The Insider. Arkistoitu 18.3.2014. Viitattu 19.3.2014.
  9. a b Τζιαντζη, Μαριαννας: Ενα «Νησί» μάς ενώνει; Η Καθημερινή. 13.10.2010. Viitattu 22.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]