Tämä on lupaava artikkeli.

Saari (televisiosarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saari
Το Νησί
To Nisí
To nisi.jpg
Tyyli draama
Alkuperämaa Kreikka
Verkko Mega Channel
Esitetty 11. lokakuuta 2010 – 23. toukokuuta 2011
Tuotantokausia 1
Jaksoja 26
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 12
Tunnuskappale ”Ise esi o anthropos mou” (Andriana Babali)
”Mavri petalouda” (Jannis Haroulis)
Tuotanto
Tuottaja(t) Nino Elmatzioglou
Ohjaaja(t) Thodoris Papadoulakis
Käsikirjoittaja(t) Victoria Hislop
Mirella Papaoikonomou
Säveltäjä(t) Minos Matsas
Kuvaaja(t) Vangelis Katrizidakis
Tuotantoyhtiö(t) TVE S.A., Indigo View
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Saari (kreik. Το Νησί, To Nisí) on kreikkalainen televisiosarja, joka perustuu Victoria Hislopin samannimiseen romaaniin Saari (The Island, 2005). Se sijoittuu Kreetalle Spinalóngan saaren leprapotilaiden yhteisöön sekä läheiseen Plákan kylään, ja kertoo tämän yhteisön jäsenten traagisista kohtaloista useiden vuosikymmenten ajalta.[1] Sarjaa esitettiin Kreikassa vuosina 2010–2011, ja se sai suuren suosion ja hyvän vastaanoton myös kriitikoilta. Sen esitysoikeudet on myyty useaan maahan, ja Suomessa se esitettiin vuosina 2013–2014 (uusinta 2015).

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Spinalónga

Lepra eli spitaali tai Hansenin tauti on krooninen sairaus, joka aiheuttaa epämuodostumia iholle ja muualle kehoon. Taudin tarttuvuuden vuoksi siihen sairastuneet eristettiin aiemmin muusta yhteisöstä. Spinalóngan saari toimi tällaisena leprasiirtolana vuosina 1903–1957.[2] Samaan aikaan saari toimi myös vankilana joillekin terveille, jotka joutuivat vankeuteen sairaiden joukkoon.[3]

Elämä Spinalóngalla oli ankaraa. Saari on karu ja siksi kaikki ravinto täytyi tuoda muualta. Saaren asukkaat saivat valtiolta rahallista tukea, minkä ansiosta he saattoivat käydä kauppaa läheisten Plákan ja Eloúntan kylien asukkaiden kanssa. Lepraan löydettiin toimiva lääke ja saaren leprasiirtola suljettiin lopulta vuonna 1957.[3]

Tuotanto ja esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hislopin romaanin menestys herätti kiinnostuksen tehdä siitä filmatisointi. Hislop halusi antaa oikeudet kreikkalaisille. Romaanin tarina laajennettiin 26-osaiseksi televisiosarjaksi, mitä varten Hislop lisäsi tarinaan tapahtumia ja henkilöitä. Sarja kuvattiin Kreetalla aidossa ympäristössä Spinalóngalla, Plákassa, Epáno Eloúntassa ja Ágios Nikólaoksessa. Kuvauksissa auttoi noin 700 paikallista avustajaa. Sarja on yksi kreikkalaisen televisiotuotannon kalleimpia; sen tuotantokustannukset olivat noin 4 miljoonaa euroa.[2][3]

Sarjan esittelyfilmin ensiesitys järjestettiin Ágios Nikólaoksessa 10. lokakuuta 2010.[3] Ensiesitys televisiossa oli seuraavana päivänä, 11. lokakuuta.[4] Sarja sai suuren suosion Kreikassa. Sitä seurasi noin 35 prosenttia kreikkalaisista televisionkatsojista, ja illalla sarjan lähetysaikaan lähes 62 prosenttia sen hetkisistä televisionkatsojista seurasi sitä.[5]

Sarjan oikeudet on myyty useaan maahan, muun muassa Bulgariaan, Britanniaan, Kroatiaan, Makedoniaan, Romaniaan, Serbiaan, Turkkiin, Unkariin ja Venäjälle.[6][7][8] Suomessa sarjan esitti Yle Teema. Ensimmäisen jakson esitys oli 10. joulukuuta 2013 ja viimeinen esitettiin 10. kesäkuuta 2014[1] (uusinta 25. toukokuuta – 21. heinäkuuta 2015).

Spinalóngan saari, johon suuri osa sarjan tapahtumista sijoittuu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan kehyskertomus sijoittuu nykyaikaan. Nuori kreikkalaisenglantilainen nainen Alexis Fielding lähtee äitinsä suvun kotiseudulle Kreetan saarelle etsimään tietoa siitä, miksi äiti on aina vaiennut suvun menneisyydestä. Plákan kylässä Alexis tapaa Fotinin, vanhan naisen, joka oli hänen isoäitinsä sisaren paras ystävä. Fotini alkaa kertoa suvun tarinaa. Kertomus alkaa vuodesta 1939 ja sijoittuu Plákaan ja sen edustalla sijaitsevaan Spinalóngan saareen. Saarella sijaitsi useita vuosikymmeniä leprasiirtola.

Fotini kertoo Alexikselle tämän isoäidin äidistä, Plákan kyläkoulun opettajasta Eleni Petrakista, tämän miehestä Giorgis Petrakiksesta sekä heidän kahdesta tyttärestään Mariasta ja Annasta. Giorgiksen tehtävänä on kalastajantyönsä ohella kuljettaa ihmisiä ja ruokaa Spinalóngalle veneellään. Saarelle lepran vuoksi joutuneet ovat kyläyhteisön kannalta lähes kuin kuolleita, sillä heitä ei juurikaan voi tavata, ja yhteyttä voi pitää ainoastaan kirjeitse ja harvojen saarella vierailevien kautta. Kyläläisistä ainoastaan Giorgis pääsee työnsä kautta käymään saarella. Eräänä päivänä Eleniltä löydetään lepra, ja niin Giorgis joutuu viemään vaimonsa Spinalóngaan.

Spinalóngan lähellä sijaitseva Plákan kylä, jossa suoritettiin osa kuvauksista ja johon rakennettiin sitä varten lavastuksia.
Epáno Eloúntan kylää, joka oli toinen sarjan kuvauspaikoista.

Eleni pyrkii rakentamaan elämäänsä Spinalóngalla. Elämä saarella on karua, mutta lopulta hänestä tulee saaren koulun opettaja. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset tulevat Plákaan, mutta karttavat saarta. Eleni kuolee lepraan sota-ajan lopulla. Jäljelle jäänyt perhe jatkaa elämäänsä Plákassa. Kreikan sisällissodan jälkeen aikuiseksi kasvanut Anna menee naimisiin rikkaan maanomistajan pojan Andreas Vandoulakiksen kanssa. Hän kätkee totuuden äitinsä kuolemasta mieheltään ja appivanhemmiltaan.

Vuosien kuluessa yhä uusia kyläläisiä joutuu Spinalóngalle. Ajan kuluessa olot saarella paranevat jonkin verran. Saarella työskentelevät lääkärit etsivät lääkettä lepraan, mutta ensimmäiset kokeilut epäonnistuvat.

Eräänä päivänä Vandoulakiksen perheeseen ilmestyy Andreaksen kauan poissa ollut serkku Manolis. Anna rakastuu Manolikseen, joka kihlautuu Marian kanssa. Vähän ennen häitä Marialta kuitenkin löydetään lepra. Niin kihlaus puretaan ja Maria joutuu Spinalóngalle. Tämän jälkeen Annan ja Manoliksen välille muodostuu salasuhde. Lepraan liittyvän häpeällisen salaisuuden paljastuttua Vandoulakisten suhtautuminen koko Petrakiksen perheeseen muuttuu ja myös perheen jäsenten välit huononevat. Anna saa lapsen, jonka nimeksi annetaan Sofia. Epäselväksi jää, oliko tämän isä Andreas vai Manolis.

Lopulta lepraan löydetään lääke, jonka seurauksena ensimmäiset potilaat paranevat kokonaan ja voivat lähteä saarelta. Eräänä päivänä saaren lepraparantola voidaan sulkea kokonaan. Tuolloin parantuneet pääsevät muuttamaan koteihinsa ja jäljelle jääneet potilaat pääsevät muualle hoidettaviksi. Annan ja Manoliksen salasuhde paljastuu Andreakselle samana päivänä, kun kyläläiset juhlivat Spinalóngan sulkemista ja muun muassa Marian paluuta. Andreas raivostuu ja ampuu Annaa. Anna kuolee, ja näin Giorgis menettää toisen tyttärensä samana päivänä kun saa toisen takaisin.

Andreas joutuu vankilaan, jossa kuolee jonkun ajan kuluttua. Maria menee naimisiin Spinalóngalla tapaamansa, saaren potilaita hoitaneen lääkäri Nikos Kyritsiksen kanssa. Sofia annetaan ottolapseksi heille. He kertovat Sofialle asiasta vasta, kun tämä tulee täysi-ikäiseksi. Sofia jättää Kreikan ja muuttaa Englantiin tapaamansa englantilaisen miehen Marcuksen kanssa. Sofia ja Marcus saavat tyttären Alexiksen.

Fotinin kertomuksen kautta Alexikselle selviää näin vähitellen, että suvun vaiettu salaisuus liittyy lepraan, joka on leimannut kyseistä yhteisöä ja monia perheitä pitkään, sekä ihmissuhteiden kiemuroihin ja Annan traagiseen kohtaloon. Samalla Fotini kertoo monien muiden Spinalóngan potilaiden traagisista kohtaloista, Plákan ja Spinalóngan yhteisöjen sisäisistä jännitteistä, lääkkeen löytymisen ja parantumisen toivosta, ja ihmisistä, jotka eivät koskaan menetä toivoaan kaiken keskellä.

Sarjan lopussa palataan jälleen nykyaikaan: Sofia lähtee tyttärensä Alexiksen perässä Kreetalle. He kohtaavat Spinalóngalla ja tekevät sovinnon.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo henkilöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Giorgis Petrakis (esittäjä Stelios Mainas) – Plákassa asuva kalastaja, jonka tehtäviin kuuluu myös ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen Spinalóngalle. Eräänä päivänä hän joutuu viemään saarelle oman vaimonsa Elenin ja myöhemmin oman tyttärensä Marian.
 • Eleni Petraki (Katerina Lechou) – Giorgiksen vaimo ja Plákan koulun pidetty opettaja. Hän toimii myöhemmin opettajana Spinalóngalla eräiden saaren asukkaiden vastustuksesta huolimatta.
 • Maria Petraki (Gioulika Skafida (aikuisena), Anastasia Tsilimpiou (lapsena)) – Giorgiksen ja Elenin vanhempi tytär. Hän on hiljainen, ystävällinen ja kärsivällinen ja ottaa äitinsä kohtalon raskaasti. Lepraan sairastuminen estää avioitumisen Manolis Vandoulakiksen kanssa, mutta tarjoaa hänelle lopulta paljon aidompaa rakkautta saaren lääkäri Nikos Kiritsiksen kanssa.
 • Anna Petraki (Evgenia Dimitropoulou (aikuisena), Ifigeneia Tzola (lapsena)) – Giorgiksen ja Elenin nuorempi tytär. Hän on sisartaan spontaanimpi ja itsekkäämpi. Hän haaveilee paremmasta elämästä, mutta ei ole tyytyväinen edes naituaan rikkaan Andreas Vandoulakiksen.
 • Sofia Fielding (Filareti Kominou (aikuisena), Nefeli Kouri (lapsena) – Annan tytär, joka muuttaa Englantiin ja menee naimisiin englantilaisen miehen kanssa. Hän on katkaissut kaikki yhteytensä Kreikkaan, eikä ole kertonut taustastaan kenellekään.
 • Alexis Fielding (Evgenia Dimitropoulou) – Sofian tytär ja Elenin tyttärentyttären tytär. Hän päättää lähteä äitinsä synnyinpaikkaan selvittämään sukunsa historiaa ja isovanhempiensa taustaa.
 • Andreas Vandoulakis (Yannis Stankoglou) – Rikkaan maanomistajan Alexandros Vandoulakiksen poika, josta tulee Annan aviomies.
 • Manolis Vandoulakis (Emilios Chilakis) – Alexandros Vandoulakiksen veljenpoika ja Andreaan serkku, joka on kasvanut tämän kanssa lapsena kuin veli. Hän kihlaa Marian, mutta hänestä tulee myöhemmin Annan rakastaja.
 • Fotini Angelopoulou (Olga Damani (aikuisena), Annita Kouli (nuorena), Rene Tzola (lapsena)) – Marian paras ystävä, joka ei hylkää tätä edes tämän sairastuttua. Vanhuksena Fotini kertoo koko tarinan Alexikselle.
 • Petros Kontomaris (Thodoros Katsafados) – Spinalóngan yhteisön vanha johtaja, joka pyrkii parantamaan saarelaisten elämän edellytyksiä niillä vähillä keinoilla, joita hänellä on käytettävissä. Hän kuolee ennen kuin saa nähdä saarelaisten parantumisen.
 • Elpida Kontomari (Marinella Vlachaki) – Petroksen vaimo, joka auttaa Eleniä sopeutumaan elämään saarella ja ehtii kohdata myös Marian ennen kuolemaansa.
 • Nikos Papadimitriou (Tasos Nousias) – Lakimies, joka joutuu saarelle muiden Ateenasta tulevien potilaiden joukossa. Petroksen kunnon heikettyä hänestä tulee Spinalóngan yhteisön uusi johtaja ja hän jatkaa edeltäjänsä työtä energisesti onnistuen parantamaan saarelaisten elämää huomattavasti.
 • Evgenia Kapetanaki (Maria Protopappa) – Elenin ystävä, joka joutuu myös saarelle. Myöhemmin myös hänen lapsensa joutuvat saarelle, minkä jälkeen hänen miehensä tekee itsemurhan. Lopulta hän menee naimisiin johtaja Nikoksen kanssa.
 • Dimitris Lemonias (Nektarios Loukianos (aikuisena), Manos Tsagkarakis (lapsena)) – Elenin oppilas, joka joutuu Spinalóngalle samaan aikaan. Hänestä tulee myöhemmin opettaja Spinalóngan kouluun Elenin jälkeen. Hänelle selviää myöhemmin, ettei hänellä ollutkaan lepraa vaan psoriasis. Hän kuitenkin päättää jäädä saarelle rakastamansa Elekran luokse.
 • Elektra Vlachaki (Katerina Misichroni (aikuisena), Kallisti Bertaha (lapsena)) – Dimitriksen lapsuudenystävä, josta tulee tämän vaimo. Hän menettää näkönsä lepran seurauksena.
 • Christos Lapakis (Nikos Orfanos) – Spinalóngan lääkäri, joka muuttaa lopulta asumaan saarelle sairaiden joukkoon. Hän tekee kaikkensa helpottaakseen potilaidensa kärsimyksiä, vaikka ei voikaan pitkään aikaan tarjota heille varsinaista hoitoa.
 • Nikos Kiritsis (Alexandros Logothetis) – Iraklionissa toimiva lääkäri ja Lapakiksen ystävä, joka vierailee Spinalóngassa kehittääkseen lääkettä lepraan. Hänestä tulee Marian aviomies.
 • Savina Angelopoulou (Dina Michailidi) – Elenin ystävä, josta tulee Marian ja Annan äitihahmo Elenin jouduttua saarelle.
 • Antonis Angelopoulos (Orfeas Avgoustidis (aikuisena), Antipas Ntamotsidis (lapsena)) – Savinan poika, joka kasvoi yhdessä Marian ja Annan kanssa. Toisessa maailmansodassa hän liittyy vastarintaliikkeeseen taistelussa saksalaisia vastaan. Palattuaan hän rakastuu Annaan, joka kuitenkin valitsee Andreaksen.
 • Hristina Kroustalaki (Alexandra Sakellaropoulou) – Spinalóngan koulun opettaja, joka kohtelee lapsia huonosti. Hän joutuu Elenin syrjäyttämäksi ja purkaa tämän jälkeen katkeruuttaan kaikkiin ihmisiin.

Sukupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päähenkilöt, Petrakiksen perheen jäsenet, joiden ympärille koko sarjan tapahtumat keskittyvät, on merkitty vahvennettuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eleni Petraki
 
Giorgis Petrakis
 
Eleftheria Vandoulaki
 
Alexandros Vandoulakis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikos Kiritsis
 
Maria Petraki
 
 
 
 
 
Anna Petraki
 
Andreas Vandoulakis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia Fielding
 
Markus Fielding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexis Fielding

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikassa sarja sai yleisesti hyvät arvostelut ja muun muassa näyttelijäntyötä, ohjausta ja kuvausta kehuttiin.[5] Sarjaa kuvattiin taiteellisesti kunnianhimoiseksi ja pikkutarkasti tehdyksi.[9] Ulkoisesti sarja muistuttaakin enemmän elokuvaa kuin televisio-ohjelmaa.[3] Toisaalta jotkut pitivät sarjaa hitaasti etenevänä, ylidramaattisena ja masentavana.[5]

Kathimerini-lehden kommentaattori Marianna Tziantzi näki sarjan kuvaavan myös nykyajan Kreikan tuntoja: monet pelkäävät putoamista työttömyyteen ja köyhyyteen, eräänlaiseen henkiseen Spinalóngaan; samaan aikaan saaren tarina ilmentää kuitenkin myös toivoa paremmasta, lepran ja sen tuoman stigman voittamisesta. Tällaisena sarja edusti kreikkalaisille eräänlaista yhteistä, jaettua kokemusta.[9] Myös kirjailija Hislopin itsensä mukaan Saari on ”tarina ihmisistä, jotka eivät koskaan luovuta ja ovat täynnä toivoa ja uskoa parempaan. Tämä sopii myös nykypäivän Kreikkaan.”[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Saari (To Nisi). Yle Teema YLE. Viitattu 19.3.2014.
 2. a b Peltonen, Timo: Rakkautta spitaalin aikaan Helsingin Sanomat. 10.12.2013. Viitattu 22.5.2014.
 3. a b c d e f Fragaki, Pia: Tv-sarja Victoria Hislopin ”The Island” -romaanin pohjalta. Spinalónga. Matkakohteena Kreeta. Ajankohtais- ja uutislehti matkailijoille, marraskuu 2010, 2. vsk, nro 11. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.5.2014.
 4. Διεθνείς διαστάσεις παίρνει «Το Νησί» Star.gr. Viitattu 19.3.2014.
 5. a b c Γραμμέλη, Αφροδίτη: Ρεκόρ τηλεθέασης. Ελα να δούμε το «Νησί»... Το Βήμα. 13.10.2010. Viitattu 22.5.2014.
 6. Πόσο πωλείται κάθε επεισόδιο από "Το Νησί" σε Τουρκία και Ρωσία; 27.5.2013. Viitattu 22.5.2014.
 7. Ξεπέρασε τον εαυτό του «Το Νησί»! Star.gr. Viitattu 19.3.2014.
 8. Η σειρά "Το Νησί" σαρώνει σε τηλεθεάσεις και κατακτά την Ευρώπη The Insider. Viitattu 19.3.2014.
 9. a b Τζιαντζη, Μαριαννας: Ενα «Νησί» μάς ενώνει; Η Καθημερινή. 13.10.2010. Viitattu 22.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]