STS Sedov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
STS Sedov
STS Sedov
STS Sedov
Tyyppi koululaiva
Lippuvaltio Flag of Russia.svg Venäjä
IMO-numero 7946356
Aiemmat nimet Magdalene Vinnen II
Kommodore Johnsen
Omistaja Murmanskin kaupunki
Tilattu 1919
Kölinlasku 1920
Vesillelasku 1921
Status Neuvostoliitto sai aluksen 1945 sotakorvauksena, ja se oli laivasto koulutusalus. Vuonna 1966 se siirtyi kalastusministeriölle. Vuonna 1991 se siirtyi Murmanskin kunnalle ja Murmanskin yliopiston laivastokoululle.
Tekniset tiedot
Miehistö 240 (ammattilaisia: 70; kadetteja: 120; vierailuoppilaita: 50)

STS Sedov (ven. Седов), entiset nimet: Magdalene Vinnen II (1921–1936) ja Kommodore Johnsen (–1948), on nelimastoinen teräsrunkoinen parkki, joka oli lähes 80 vuotta suurin käytössä oleva perinteinen purjelaiva. Se on alkujaan rakennettu saksalaiseksi rahtialukseksi mutta on nykyisin purjekoululaiva ja kouluttaa oppilaita Murmanskin, Pietarin ja Arkangelin yliopistosta. Se osallistuu säännöllisesti suuriin kansainväliseen tapahtumiin ja on osallistunut säännöllisesti myös The Tall Ships' Races -tapahtumaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bremeniläinen laivanvarustaja F. A. Vinnen & Co tilasi Magdalene Vinnen II nimisen parkin Friedrich Krupp Germaniawerftiltä Kielistä. Alus laskettiin vesille 1921 purjealuksena, joka oli varustettu apumoottorilla. Alus lähti neitsytmatkalleen vielä samana vuonna 1. syyskuuta Bremenistä Cardiffin kautta Buenos Airesiin.

Magdalene Vinnen II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus kuljetti uransa aikana rahtia kaikkialta maailmasta kuten puuta Suomesta, vehnää Australiasta pyriittiä Italiasta ja kappaletavaraa Belgiasta. Se kiersi kahdesti Kap Hornin matkalla Chileen. Viimeisellä matkallaan 1936 alus matkasi Argentiinaan, Etelä-Afrikkaan, Australiaan, Reunionille ja Seychelleille.

Kommodore Johnsen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magdalene Vinnen II myytiin 9. elokuuta 1936 bremeniläiselle Norddeutscher Lloydille, joka nimesi sen Kommodore Johnseniksi. Uusi omistaja muutti aluksen rahtia kuljettavaksi koululaivaksi, joten majoitustarvetta tuli lisätä 50-60 koulutettavan kuljettamiseksi.

Sedov[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan antauduttua alus luovutettiin sotakorvauksena Neuvostoliitolle 20. joulukuuta 1945. Neuvostoliitossa alus muutettiin laivaston koululaivaksi nimettynä Sedoviksi napatutkija Georgy Sedovin kunniaksi. Alus oli laivaston koululaivana 1952-1957, jona aikana se teki laivastovierailuja muun muassa Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan. Vuonna 1957 alus siirrettiin merentutkimusalukseksi Pohjois-Atlantille, missä tehtävässä se oli vuoteen 1966 saakka. Tutkimusmatkoilla oli yleensä mukana myös kadetteja.

Alus siirrettiin 1966 Kronstadtissa reserviin, jolloin sen hallinta siirtyi kalastusministeriölle. 1970-luvulla alusta käytettiin toisinaan koululaivana Suomenlahdella. Vuonna 1981 alus esiintyi kunnostettuna ja sille oli rakennettu esiintymislavalla varustettu lasikatettu juhlasali sekä elokuvateatteri. Alus siirrettiin Riikaan Itämeren koululaivaosastoon. Alus vastaanotti kadetteja Kaliningradin ja Murmanskin merisotakouluista. Latvian itsenäistyttyä vuonna 1991 alus lähti Rriasta Murmanskiin ja se siirrettiin osaksi Murmanskin merisotakoulua.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:STS Sedov

Murmansk