SPIT

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SPIT (lyhenne sanoista Spam over Internet Telephony) eli VoIP-spam tarkoittaa automatisoituja mainospuheluita, palvelunestohyökkäyksiä ja muita haitakkeita IP-puheluissa.

Kuten sähköposti ja muut Internet-palvelut, myös IP-puhelut ovat vaarassa automatisoidulle haittaviestinnälle niiden ilmaisuudesta johtuen. Toistaiseksi haittaviestintä on ollut hyvin vähäistä, vaikka sen torjumiseksi on jo tehty tutkimusta ja muutamia sovelluksia. Teknisesti ottaen tutkimus ja sovellukset ovat kohdistuneet enimmäkseen SIP-protokollaan, joka on tällä hetkellä lupaavin standardi muun muassa IP-puheluyhteyksien luontiin. (Session Initiation Protocol, IETF – Internet Engineering Task Force, RFC 3261)

Ongelma SPIT:n torjumisessa on puheluiden synkroninen luonne. Sähköpostiviestejä on huomattavasti helpompi analysoida etukäteen, koska viesti on kirjoitetussa muodossa, eikä sen tarvitse olla samalla minuutilla käyttäjän luettavissa. Puheluissa sisältöä on kuitenkin vaikea analysoida ilman, että puhelu ohjataan aluksi erilliselle koneelle, joka pyrkii tunnistamaan soittajan ihmiseksi koneen sijaan. Tämä kuitenkin häiritsee jossain määrin oikeita soittajia. Keskeisessä osassa SPIT:n torjumiseksi onkin suunniteltu ns. mustia listoja ja luotettuja kontakteja.