Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta SLSY)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry. on perustettu vuonna 1953 nimellä Suomen Lentoemäntäyhdistys. Yhdistys oli Akavan jäsen vuosina 1973–2002, jonka jälkeen se liittyi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:n jäseneksi.[1]

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry. toimi itsenäisenä ammattiliittona vuoden 2017 loppuun saakka. Yhdistyksen järjestäytymisaste oli korkea. Esimerkiksi Finnairin lentoemännistä ja stuerteista 98 % kuului yhdistykseen ja CityJetillä (ent.Blue1) vastaava osuus oli 90 %. Lisäksi yhdistyksellä on satunnaisia jäseniä myös muissa lentoyhtiöissä. Jäseniä liitolla oli vuoden 2017 lopussa noin 1 700[2]. Itsenäisen SLSY:n viimeisenä puheenjohtajana toimii Juha Kuurne[3].

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry vastasi CityJet Oy:n (ent.Blue1) , Finnair Oyj.n ja Nordic Regional Airlinesin stuerttien ja lentoemäntien edunvalvonnasta. Yhdistyksen tarkoituksena oli lentoemäntien ja stuerttien oikeudellisen aseman turvaaminen työelämässä ja työsuhteessa sekä taloudellisen ja sosiaalisen aseman parantaminen. Sen tehtävänä oli aktiivisesti kehittää lentoemäntien ja stuerttien työolosuhteita sekä ammattialaa ja ammattitaitoa sekä valvoa työehtojen noudattamista. Yhdistys myös neuvotteli niin matkustamohenkilöstöä koskevan yleissitovan työehtosopimuksen kuin sen osana olevien CityJetiä, Finnairia ja Norraa koskevat työehtosopimuspöytäkirjojen sisällöstä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n kanssa. Vuoden 2018 alusta sopimusoikeus siirtyi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:lle.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry liittyi ensin AKT:n yhteisöjäseneksi vuonna 2015.[4], ja vuoden 2018 alusta yhdistyksestä tuli Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n valtakunnallinen ammattiosasto nro 208 Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry. [5]Ammattiosaston puheenjohtajana toimii Jari Toivonen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. Tehtävä ja säännöt Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys. Viitattu 26.7.2015.
  3. Hallitus Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 26.7.2015.
  4. Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY liittyy Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:hen yhteisöjäsenenä. Kauppalehti 18.11.2015
  5. Suomen Lentoemäntä– ja Stuerttiyhdistys AKT:n jäseneksi www.akt.fi. Viitattu 16.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]