SIPS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sivutörmäyssuojausjärjestelmää. Jalkapalloseurasta kertoo artikkeli Siilinjärven Palloseura (SiPS).
Volvo S80:n pitkittäisleikkaus, josta näkyvät SIPS-järjestelmän komponentit. Värit kuvaavat eri jäykkyyksisiä teräsrakenteita.

SIPS (Side Impact Protection System) on Volvon kehittämä henkilöautojen sivutörmäyssuojausjärjestelmä. Se otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön vuonna 1991 700-, 850- ja 900-mallisarjoissa. Nykyisin SIPS-järjestelmä on kaikissa Volvo-henkilöautomalleissa.

SIPS-järjestelmällä varustetuissa autoissa etuistuimet on sijoitettu teräskiskoille. Sivutörmäyksessä istuimet pääsevät ”liukumaan” pois törmäyksen tieltä kokoonpainuvan keskikonsolin ansiosta. Auton kylkiin ja pilareihin on sijoitettu rakenteita, jotka on suunniteltu ohjaamaan törmäysenergia pois matkustamosta.[1]

Ensimmäiset istuimiin sijoitetut SIPS-sivuturvatyynyt esiteltiin vuonna 1994 Volvo 850:ssä. Vakiovarusteeksi ne tulivat seuraavana vuonna. Sivuturvaverhot otettiin käyttöön vuonna 1998 markkinoille tulleessa Volvo S80:ssä.[1] Nykyään nämä turvalaitteet ovat jo lähes jokaisessa henkilöautomallissa.

Volvo esitteli C70-avomallin toisessa sukupolvessa sitä varten suunnitellun ovesta ylöspäin laukeavan IC-turvaverhon, joka suojaa päätä sivutörmäyksissä ja ympäripyörähdyksissä. Verho on vahvistettu sisältä kaksinkertaisilla paneeliriveillä, minkä ansiosta se voi pysyä pystyasennossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Innovations – SIPS Volvo Car Corporation. Viitattu 1.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]