SIG Sauer Mosquito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SIG Sauer Mosquito
Sig-mosquito.jpg
Tyyppi itselataava pistooli
Valmistaja Schweizerische Industrie Gesellschaft Sauer Waffen
Valmistusmaa Sveitsi/Saksa
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) .22 LR
Aseen pituus 183 mm
Piipun pituus 101 mm
Paino (tyhjänä) 650 g
Lipas yksirivinen tanko
Kapasiteetti 10 patruunaa

SIG Sauer Mosquito on sveitsiläisen Swiss Armsin valmistama .22 LR -kaliiperinen massasulkuinen, itselataava pistooli. Asetta voidaan käyttää joko yksi- tai kaksitoimisena. Ase ei ole tarkkuusase, vaan soveltuu lähinnä ampumisen harjoitteluun tai loukkuaseeksi metsästäjille. Ase muistuttaa ulkoisesti SIG Sauerin mallia P226, ja on valmistajan ilmoituksen mukaan mitoitukseltaan 90 % mallista P226.

Aseessa on polymeerirunko ja piipun alapuolella on kiinteä picatinny-kisko, johon voi erillisen sovitteen avulla kiinnittää vaikkapa kiikaritähtäimen tai punapistetähtäimen. Aseessa on sivuttaissuunnassa säädettävä takatähtäin. Korkeussäätöä takatähtäimessä ei ole. Aseessa on vireestäpäästömekanismi ja ase on varmistimen lisäksi lukittavissa kiinteän, sisäänrakennetun lapsilukon avulla. Aseessa on myös lipasvarmistin, joka estää aseen laukeamisen mikäli lipas ei ole paikallaan. Aseen laukaisuvastus on yksitoimisena 1,8 kg ja kaksitoimisena 5,5 kg.

Ase toimitetaan Sigin logolla varustetussa kovassa, muotoon puristetussa muovilaukussa, kahdella lippaalla, toisella luistin palautusjousella, lukitusavaimella ja kahdella vaihtojyvällä varustettuna.

Kenttäpurku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseen kenttäpurku ei vaadi työkaluja, vaan tapahtuu kääntämällä aseen vasemmalla puolella oleva salpa alakautta 180 astetta etuasentoon. Tämän jälkeen vedetään luisti taakse samalla nostaen luistia takapäästään. Kun luisti työnnetään takaisin eteen, se irtoaa. Tämän jälkeen myös palautusjousi ja ohjain irtoavat ja ase on kenttäpurettu.

Kokoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ase kootaan kenttäpurun jälkeen asentamalla palautusjousi paikalleen asennettuine ohjaimineen runkoon, laittamalla luisti paikoilleen taaksepäin vetämällä samalla luistia painaen ja sitten työntämällä luisti johteita myöten eteen. Tämän jälkeen käännetään luistin lukitussalpa alakautta takaisin purkua edeltäneeseen asentoonsa.

Kohdistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ase on tehtaalla valmiiksi kohdistettu 25 metrille niin, että tähtäyspiste on taulun mustan alueen alareuna.

Korkeuskohdistus tehdään jyvää vaihtamalla. Aseen mukana tulee aseessa paikallaan olevan lisäksi kaksi erikorkuista vaihtojyvää, jolla ase kohdistetaan eri matkoille. Jyvä irtoaa nostamalla sitä ylöspäin.

Sivuttaiskohdistus tehdään takatähtäimen säätöruuvia kiertämällä. Kaiken kaikkiaan osumapistettä voidaan siirtää 8 cm 25 metrin matkalla. Jos osumat ovat oikealla, säätöruuvia kierretään myötäpäivään. Jos osumat ovat vasemmalla, säätöruuvia kierretään vastapäivään.

Puhdistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska aseen runko on tehty polymeerimuovista, tulee tämä ottaa huomioon puhdistamisessa. Esimerkiksi liuottimia ei saa käyttää, koska aseen runko saattaa vahingoittua. Muuten kyseisen aseen puhdistukseen pätevät tavanomaiset puhdistusrutiinit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]