SCP Foundation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SCP Foundationin logo.

The SCP Foundation (suom. SCP-Järjestö) on kuvitteellinen järjestö, jonka on vastuussa erilaisten paranormaalien, yliluonnollisten ja muiden salaperäisten ilmiöiden talteenotosta ja säilyttämisestä, joita tiede ei pysty selittämään. SCP Foundation on kollaboratiivinen internetprojekti, jossa vapaaehtoiset henkilöt kirjoittavat ja luovat sisältöä teeman pohjalta. SCP-olennot ovat fiktiivisiä ilmiöitä, elämänmuotoja ja asioita. SCP Foundation projekti on pääosin pohjautunut wikidot-palvelussa kiertäviin artikkeleihin SCP-olennoista. SCP-Wikin yhteisön luomat artikkelit sisältävät useiden eri lajityyppien tekstiä; Esimerkiksi tiedefiktiota, kauhua ja urbaania fantasiaa.

SCP on lyhenne englanninkielisistä sanoista "Secure, Contain, Protect." Suomeksi käännettynä "Varmista, Eristä, Suojele."

SCP-Wikiin julkaistujen artikkelien pohjalta on luotu useita videopelejä, kirjallisuutta ja muuta sisältöä, kuten YouTube videoita ja lyhytelokuvia.

SCP Foundation ja SCP-olennot ovat yleisesti SCP-Wikin kirjoittajien mielikuvitusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektin alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 4chan-käyttäjä nimimerkillä The U.S.S. Walrus julkaisi /x/-laudalle kuvan Izumi Katon patsaasta Untitled 2004. Kuvan mukana olleessa tekstissä luki kuvan olennon olevan nimeltään SCP-173. SCP-173 oli tekstin mukaan aggressiivinen, ja tappoi useimmiten uhrinsa taittamalla tuon niskat. Olennon heikkous oli kuitenkin se, että se ei voinut hyökätä silloin kun se on vähintään yhden henkilön suorassa näköyhteydessä. Tarinasta tuli hyvin suosittu, ja monet muut ihmiset alkoivat julkaisun johdosta kirjoittamaan artikkeleja SCP-olennoista. Pian /x/- ja /b/-lautojen jäsenet väsyivät SCP-keskustelutulvaan, ja artikkelit siirrettiin EditThis-wikiaan. Se oli kuitenkin liian yksinkertainen käyttäjien silmissä, joten uudeksi sivustoksi valittiin Wikidot, jota käytetään edelleen.[1] Omia artikkeleja voi kirjoittaa kuka vain, kunhan sivustolle liittyy jäseneksi.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP Foundation perustettiin SCP-Wikiin kirjoitettujen tarinoiden mukaan 1800-luvun lopulla. Sen päämääränä on eristää ja tutkia SCP-olentoja. Koska SCP Foundation piileksii julkisuudelta, sen eristämät olennot ovat päässeet toisinaan vapaaksi, ja ne ovat aiheuttaneet tuhoa ihmiskunnalle. Tarinoiden mukaan SCP Foudation on joutunut usein "uudelleenkirjoittamaan historiaa", ja he ovat myös käyttäneet muistia poistavia aineita ihmisiin, jotka ovat nähneet tai kokeneet SCP-olentojen vaikutuksia.

SCP-Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP-olennot ovat fiktiivisiä ilmiöitä, elämänmuotoja ja asioita. Näistä olennoista on kirjoitettu noin 6000 artikkelia SCP-Wikiin tämän artikkelin kirjoitushetkellä (14.6.2021), ja artikkeleja kirjoitetaan jatkuvasti lisää. Jos kyseiset fiktiiviset olennot pääsisivät vapaaksi, ne olisivat vaaraksi ihmiskunnalle sekä ihmisten käsitykselle todellisuudesta.[2]

SCP-olentoja luokitellaan eri turvallisuusluokituksiin yhteisön luomien järjestelmien mukaisesti. Suosituin turvallisuusluokitusjärjestelmä SCP-Wikissä on SEKTANE.

SEKTANE-luokittelujärjestelmä[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEKTANE-luokittelujärjestelmä on SCP-Wikin suosituin turvallisuusluokittelujärjestelmä. Lyhenne SEKTANE muodostuu englanninkielisistä sanoista Safe (suom. turvallinen), Euclid (suom. Eukleides), Keter (elämänpuun korkein Sefirot), Thaumiel (Keterin varjopuoli), Apollyon (suom. Apollyon/Tuhoaja), Neutralised (suom. neutralisoitu) ja Explained (suom. selitetty).

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • SCP-001[4] on kokoelma useammasta yhteisön laatimasta "ehdotuksesta", koska vain yhden henkilön keksimä ensimmäinen artikkeli wikiin olisi epäreilua.
 • SCP-008[5] on kaasua, joka muuttaa sen kanssa kontaktissa olevat henkilöt zombeiksi.
 • SCP-049[6] on ruttolääkärin näköinen ihmisolento, joka "hoitaa" kaikkia, joilla on "pestilence" niminen sairaus. SCP Foundationin tekemien (fiktiivisten) tutkimusten mukaan olisi selvää, että lähes jokaisella maapallon ihmisellä olisi kyseinen sairaus.
 • SCP-096[7] on ihmisolento, joka on ulkonäöltään itkevä ja puhtaanvalkoinen. SCP-096 on noin 2,5 metriä pitkä, ja se muuttuu aggressiiviseksi henkilöitä kohtaan, jotka ovat nähneet sen kasvot. Kyseisestä olennosta kirjoitettun artikkelin mukaan se voi kulkea minkä vain materiaalin läpi jahdatessaan kohdettaan.
 • SCP-173[8] on betonista ja rautapalkeista koostunut patsas, joka on erittäin aggressiivinen ihmisiä kohtaan. SCP-173 pystyy hyökkäämään vain silloin, kun se ei ole kenenkään suorassa näkölinjassa. Kyseinen olento tappaa kohteensa taittamalla näiden niskat. Tämä olento on ensimmäinen SCP-olento, josta on koskaan kirjoitettu artikkeli.
 • SCP-3008[9] on IKEA-huonekalumyymälää muistuttava rakennus, joka siirtää sinne astuvan henkilön loputtomalta vaikuttavaan ympäristöön. Kyseisessä ympäristössä on ihmisolentoja, joita SCP-wiki artikkelissa käsitellään nimellä "SCP-3008-2". Nämä ihmisolennot hyökkäävät kohteen kimppuun vain "yöaikaan".

SCP Foundationin henkilöluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP Foundationin eri työntekijöillä on erilaiset oikeudet ja velvollisuudet. Henkilöluokkia SCP Foundationissa ovat D-Luokan vanki (engl. Class-D), tason 1-5 työntekijä (engl. Level 1-5 employee), O5-Neuvoston edustaja ja "The Administrator" (suom. Ylläpitäjä).

O5-Neuvoston edustajilla ja "The Administratorilla" on rajoittamaton pääsy kaikkiin dokumentteihin SCP universumissa, kun taas D-Luokan vangeilla ei ole pääsyä mihinkään.

D-Luokan vangit ovat SCP-Wikissä julkaistujen tarinoiden mukaan vankeja, jotka ovat palvelleet joko kuolemanrangaistusta tai elinkautista. SCP-Wikissä julkaistut artikkelit mainitsevat myös sen, että vangit ovat vapaaehtoisesti suosuneet liittymään SCP Foundationin D-Luokan vangeiksi. Kyseisiä vankeja käytetään "laboratoriorottina" eli SCP-olentoja ja niiden vaikutuksia testataan D-Luokan vangeilla melkein moraalittomasti.

K-luokan skenaariot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-luokan skenaariot ovat useita erilaisia haitallisia, fiktiivisiä tapahtumia, joita SCP-olennot voivat aiheuttaa SCP universumissa.[10] Koska niille voi antaa eri merkityksen artikkeliaan varten, alla olevat ovat useimmin käytettyjä merkityksiä. K-kirjain merkitsee todennäköisesti Keter-luokitusta (elämänpuun korkein Sefirot), joka merkitsee hyvin hankalaa eristystä SCP universumin sisällä.

 • CK-luokan skenaario merkitsee, että aika-avaruus on muuttunut.
 • GK-luokan skenaario merkitsee, että ihmiskunta on kuollut, mutta maapallo pystyy tukemaan muuta elämää.
 • NK-luokan skenaario merkitsee Grey goo-skenaariota.
 • TK-luokan skenaario merkitsee, että maailman aikajana on muuttunut merkittävästi.
 • XK-luokan skenaario merkitsee mitä tahansa maailmanloppua.
 • ZK-luokan skenaario merkitsee, että koko maailmankaikkeus on peruuttamasti tuhoutunut.

Videopelit aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP Foundationista on inspiroinut mm. seuraavia itsenäisiä videopelejä:

 • SCP: Containment Breach on suomalaisen Joonas Rikkosen kehittämä peli. Pelissä pelaaja on D-luokan henkilö, ja SCP-173 on murtautunut eristyssäiliöstään. Pelistä on tehty Unity-pelimoottorilla päivitetty versio nimeltä SCP Unity.
 • SCP: Secret Laboratory on Unity-pelimoottorilla tehty verkkomoninpeli, jossa pelaaja on joko SCP-olento, tiedemies tai D-luokan henkilö. SCP-olioiden täytyy tappaa tiedemiehet ja D-luokan henkilöt. Tiedemiesten täytyy paeta ja liittyä SCP Foundationin Mobile Task Force-joukkoon Epsilon-11 "Nine-Tailed Fox" (suom. Yhdeksänhäntäinen kettu). Myös D-luokan henkilöiden täytyy paeta ja liittyä Chaos Insurgencyyn, eli SCP Foundationin vastaiseen joukkoon, joka haluaa vapauttaa SCP-olentoja ja käyttää niitä aseina. Peli on käännetty usealle kielelle, mukaan lukien suomeksi.
 • Control on suomalaisen Remedy Entertainmentin kehittämä seikkailutoimintapeli. Videopeli sai paljon vaikutteita SCP-järjestöstä, ja pelin keskiössä on kuvitteellinen Yhdysvaltojen virasto "Federal Bureau of Control", joka kerää paranormaalilla vaikutuksella varustettuja arkipäiväisiä esineitä tutkittavaksi ja säilytettäväksi.

Lailliset ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCP-173 ja Untitled 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva, jota käytetään SCP-173:n sivulla on kuva Izumi Kato-taiteilijan patsaasta Untitled 2004. Kato on antanut yhteisölle luvan käyttää kuvaa, kunhan sitä käytetään vain yhdessä artikkelissa. Samanlainen tilanne on SCP-005:n sivulla. Kuvia ei siis ole jaettu CC BY-SA 3.0-lisenssillä, toisin kuin kaikki muut materiaalit sivustolla.

Tekijänoikeustrolli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrei Duksin on käyttänyt porsaanreikää Venäjän laissa ja rekisteröinyt tavaramerkkioikeudet SCP-nimeen ja logoon Venäjän ja Euraasian talousunionin alueella. Hän käytti oikeuksiaan SCP-logoa käyttäven fanituotteiden myyjät VK-sivustolta. [11] SCP-fanit keräsivät 160000 dollaria joukkorahoitusta lakimiehen palkkaamiseen Venäjällä.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. History Of The Universe: Part One - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 5.9.2020.
 2. About The SCP Foundation - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 5.9.2020.
 3. Object Classes - SCP Foundation scp-wiki.wikidot.com. Viitattu 14.6.2021.
 4. SCP-001 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 5. SCP-008 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 6. SCP-049 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 7. SCP-096 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 8. SCP-173 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 9. SCP-3008 - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 14.6.2021.
 10. A Comprehensive List of K-Class Scenarios - SCP Foundation www.scpwiki.com. Viitattu 5.9.2020.
 11. Pacific Obadiah: The SCP Trademark is Under Attack Bloody Disgusting!. 17.11.2019. Viitattu 16.4.2022. (englanniksi)
 12. SCP Legal Funds, organized by John Beattie gofundme.com. Viitattu 16.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]