S/S Santtu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Santtu
S/S Santtu
S/S Santtu
Tyyppi hinaaja
Aiemmat nimet Bomba, Santahamina
Omistaja Satakunnan Museo
Aiemmat omistajat Venäjän Itämeren rannikkotykistö
Suomen merivoimat
Mikkelin Puutavaraosakeyhtiö
Werner Hacklin Oy
Hangon Hinaus Oy
Rakennustelakka Helsingin Laivatelakka Oy
Vesillelasku 1894

S/S Santtu on vuonna 1894 Helsingin laivatelakalla rakennettu höyryalus. Nykyään Satakunnan Museon kokoelmiin kuuluva hinaaja on sijoitettuna Porin Reposaaren Varvinrantaan.

S/S Bomba -nimellä valmistunut alus toimi aluksi Venäjän rannikkotykistön kuljetusaluksena Suomenlahden merilinnoituksilla. Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918 Bomba takavarikoitiin, ja se siirtyi Suomen merivoimien omistukseen. Alus nimettiin uudelleen S/S Santahaminaksi, ja se toimi kuljetusaluksena Helsingin ja läheisyydessä sijainneiden laivastoasemien välillä.

Santahamina siirtyi merivoimilta vuoden 1924 jälkeen Saimaalla toimineelle Mikkelin Puutavaraosakeyhtiölle. Vuonna 1938 aluksen hankki omistukseensa porilainen Werner Hacklin Oy, ja sen nimi muutettiin S/S Santuksi. Laiva remontoitiin samalla perusteellisesti, muun muassa sen kansirakennelmat, konehuone ja hytit uusittiin. Sotavuosina Santtua käytettiin vartiotehtävissä, ja vuosina 1945–1948 se toimi miinanraivauksessa. Vuonna 1948 höyrykoneen tilalle asennettiin dieselmoottori. Santtu toimi satamahinaajana Reposaaressa ja Mäntyluodossa 1970-luvulle saakka.

Vuonna 1971 Santun osti Hangon Hinaus Oy, jonka omistaja Heimo Saarinen lahjoitti aluksen vuonna 1982 Porin kaupungille museolaivaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]