S/S Salama (siipiratasalus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siipirataslaiva Salama oli Porin ja Reposaaren välisessä matkustajaliikenteessä vuosina 18571885. Laiva kuljetti matkustajien lisäksi myös rahtia hinaamissaan jokiproomuissa. Laivassa oli myös ravintola matkustajia varten. Ennen Salamaa Reposaareen oli liikennöinyt jokihinaaja Sovinto, mutta se oli jouduttu luovuttamaan Krimin sodan aikana englantilaiselle laivasto-osastolle.

Salaman omistanut porilainen osakeyhtiö purettiin vuonna 1875, ja seuraavana vuonna laiva ja sen kuusi lastiproomua myytiin huutokaupalla. Uudet omistajat kauppaneuvos A. Ahlström ja kapteeni Östling jatkoivat liikennettä entisellä Reposaaren reitillä. Syyskuussa 1885 Salama ajoi Smöröga-nimiselle karille ollessaan tulossa Merikarvialta Reposaareen. Salama irtosi karilta seuraavana päivänä ja upposi heti sen jälkeen. Laivasta saatiin nostettua erilaista irtaimistoa, mutta laivaa itseään ei enää onnistuttu nostamaan. Laivan koneet ja höyrykattila nostettiin myöhemmin, ja nykyisin laivan hylystä on enää vähäisiä jäänteitä merenpohjassa karin luona.

Salama oli rakennettu vuonna 1857 Newcastlessa. Sen pituus oli 27,6 metriä, leveys 5,3 ja syväys 2,1 metriä. Vetoisuus oli 18 lästiä, kantavuus 75 tonnia, ja höyrykoneen teho oli 30 hevosvoimaa. Suurin nopeus oli noin 6–8 solmua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]