S/S Lauri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Lauri
S/S Lauri Savonlinnan Koivukannassa lokakuussa 2007.
S/S Lauri Savonlinnan Koivukannassa lokakuussa 2007.
Tyyppi Höyrykäyttöinen hinaaja
Nykyisin huviliikenteessä
Lippuvaltio  Suomi
Kotipaikka Savonlinna
Aiemmat nimet -
Omistaja Yksityisomistuksessa
Aiemmat omistajat Valtion Rautatiet, Lpr (1931-1945); Vapo, Lpr (1945-1971); Harri Lallukka, Tero Lehto, Esko Pakkanen ja Pentti Roitto (1971-)
Rakennustelakka A. Ahlström Osakeyhtiö, Varkaus
Vesillelasku 1931
Tekniset tiedot
Pituus 19,90 m
Leveys 4,75 m
Syväys 1,8 m
Bruttovetoisuus 43,33 brt
Koneisto Compound-höyrykone
Koneteho 130 ihv kW
Nopeus kn
S/S Lauri Karvalakkiregatassa 2016 lähdössä Savonlinnasta Laukansaareen.

S/S Lauri on Saimaalla yksityiskäytössä oleva höyryhinaaja. Se on viimeisiä A. Ahlströmin konepajalla rakennettuja höyrylaivoja. Rautatiehallitus tilasi aluksen VR:n puutavaratoimiston esityksestä parantamaan VR:n Saimaan hinauskapasiteettia. Laivan hinta oli 750 000 mk ja se luovutettiin tilaajalleen lokakuussa 1931. Laivasta tehtiin kaunis ja tehokas, mutta kansirakenteiltaan se on hyvin pieni. Laurissa on ns. skottilainen laivakattila, jonka tilavuus on n. 8m³ ja tulipinta 59m² ja sen käyttöpaine on nykyisin vajaa 10 bar. Laivan yksi erikoisuuksista on keulassa kannen alla oleva salonki, jollaisia ei hinaajissa yleensä ollut. Tässä salongissa oli VR:n työntekijöillä oikeus matkustaa ja yöpyä.

Laiva toimi vuosina 1931-1968 VR/Vapon lotjahinaajana Saimaalla, hinaten lähinnä halkolotjia Lappeenrantaan Oriveden reitiltä. Lauri hinasi yleensä perässään 4-5 täyttä halkolotjaa, joskus jopa seitsemää. Lotjat purettiin useimmiten Lappeenrannan Rapasaaressa, jossa ne siirrettiin rautatievaunuihin. Laurin viimeiset työajot olivat marraskuussa 1968, jonka jälkeen laiva nostettiin seisomaan Vapon Luukkaan telakalle. Vuonna 1971 Vapo päätti myydä laivan tarjouskilpailun perusteella, "tarpeettomana".

Vuodesta 1971 lähtien S/S Lauri on höyrynnyt yksityiskäytössä Saimaalla, käyden kaksi kertaa Viipurissakin. Lauri on osallistunut yksityiskäyttöön siirryttyään kaikkiin Suomen höyrypursiseuran regatoihin. Laivan kotisatamana on Luukkaan telakan jälkeen ollut Savonlinnan Laitaatsilta. Lauri on telakoitu viimeksi keväällä 2008, jolloin sen pohja hiekkapuhallettiin ja lauhduttajan jääkaivo uusittiin. Yhtään pohjalevyä ei ole tarvinnut vieläkään vaihtaa, joka kertoo vahvasta rakenteesta sekä hyvästä ylläpidosta.

S/S Laurin miehistö on tullut höyrylaivapiireissä tunnetuksi positiivisesta asenteestaan ja musiikkiesityksistään. Monet esiintymiset Höyrypursiseuran Carwalacciregatan tanssiorkesterina on uutisoitu usein myös Korsteenin sivuilla.

Alus kuuluu Museoviraston perinnelaivarekisteriin ja se on Suomen Höyrypursiseuran alusrekisterissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korsteeni 2007, Suomen höyrypursiseura ry
  • Pakkanen, Esko: Hinaajahöyrylaiva Lauri sekä eräitä havaintoja VR-Vapon halkojen proomukuljetuksista lähinnä Saimaalla. Höyrylaivavarustamo Lauri, 1987.
  • Riimala, Erkki (toim.): Höyrylaivamme. Suomen Höyrypursiseura ry, 1977. ISBN 951-991 40-4-8


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]