S/S Drott

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

S/S Drott oli ruotsalainen rahtihöyrylaiva, joka ajoi saksalaisten asettamaan merimiinaan ja upposi tammikuussa 1915 ollessaan matkalla Tukholmasta Raumalle. Laivan upotessa menehtyi viisi laivan 17 hengen miehistöstä.

Drott lähti Tukholmasta 20. tammikuuta 1915 tinalastissa kohti Raumaa. Laivalla oli varauduttu miinavaaraan muun muassa laittamalla pelastusveneet käyttövalmiiksi, ja Suomen rannikkoa lähestyttäessä asetettiin myös tähystäjä keulapakalle. Drott matkasi yhdessä toisen ruotsalaislaivan, Norrköpingistä kotoisin olleen S/S Birgitin, kanssa niin, että laivat olivat koko ajan näköetäisyydellä. Laivat ohittivat illalla Grundkallengrundenin majakkalaivan aiemman sijaintipaikan, ja seuraavana aamuna kello yhdeksän aikaan ne saivat näkyviinsä Santakarin pookin. Samalla hetkellä Drott törmäsi merimiinaan ja upposi parin minuutin kuluttua keula edellä.

Laivan miehistöllä oli vaikeuksia pelastusveneiden laskemisessa, ja toinen vene kaatui niin, että 11 henkilöä joutui veden varaan. Heidät, samoin kuin kaksi muuta vedessä ollutta miehistön jäsentä, saatiin kuitenkin pelastettua. Neljää henkilöä, heidän joukossaan laivan päällikkö Nils Josefsson Smith, ei kuitenkaan löydetty. Laivan keittäjätär oli pelastusveneeseen mennessään loukannut jalkansa, ja hän menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Eloonjääneet siirtyivät S/S Birgitiin, jolla he saivat kuivat vaatteet ja ruokaa. Raumalla laivan ensimmäinen perämies antoi tapahtumista meriselityksen, ja eloonjäänyt miehistö matkasi sitten junalla Tornion ja Karungin kautta takaisin Ruotsiin. Laivan upottaneen miinan oli laskenut saksalainen miinanlaskija Deutschland 6. joulukuuta 1914. Deutschlandin laskemiin miinoihin upposi myös neljä muuta ruotsalaisalusta, joista S/S Everilda, S/S Luna ja S/S Norra Sverige upposivat joulukuussa 1914 ja S/S Åhus tammikuun puolivälissä 1915. Alusten mukana menehtyi yhteensä 57 henkilöä.

Raumanmeren Hylky-Team löysi sukeltaja Pasi Rytkösen johdolla Drottin hylyn syksyllä 2004. Pahoin vaurioitunut ja kappalaeiksi hajonnut hylky on noin 30 metrin syvyydessä ulkomerellä 22 kilometrin päässä Raumalta. Laivan lastina oli tinatankojen ja -harkkojen ohella rautapalkkeja, terästä, maatalouskoneita, puuvillaa ja kemikaaleja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]