Södra Länken

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin tiehallinnon kartta Södra Länkenista.
Uloskäynti Nynäsvägenin kohdalla

Södra Länken eli Valtatie 75, on itä–länsi-suuntainen tie Tukholman seudulla Ruotsissa. Tie johtaa Värmdöledeniltä (tie nro 222) Nackasta Essingeledenille (E4/E20) Tukholmaan. Tien kuuden kilometrin kokonaispituudesta 4,7 kilometriä on rakennettu tunneliin. Leveimmillään tunnelissa kulkee neljä kaistaa kumpaankin suuntaan. Tie on kokonaisuudessaan moottoritietä.

Tie avattiin 24. lokakuuta 2004. Tietä ei ole viitoitettu valtatie 75:ksi, se on ainoastaan Ruotsin tielaitoksen virallinen numerointikäytäntö. Karttoihin tie on merkitty numeroilla 73 ja 222. Uuden tien tultua käyttöön jäi vanhaan yhteyteen kuulunut hylätty Årstalänken erikoiseksi nähtävyydeksi maastoon.

Aikaisemmin ajettaessa Essingeledeniä itään, esimerkiksi Nackan suuntaan, Gustavsbergiin tai Tukholman eteläiseen saaristoon liikenne oli erittäin ruuhkaista koska moottoritie päättyi Årstaan. Tavallisena arkipäivänä Huddingevägen, Hammarbybacken ja Hammarbyn Fabriksvägen olivat täynnä autoja. Ne tuottivat valtavasti melua ja pakokaasuja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.