Sémillon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sémillon

Sémillon, tunnetaan Etelä-Afrikassa nimellä Wyndruif, on viiniköynnöksen lajike, rypäleet ovat kullanvärisiä. Sémillonia käytetään sekä makeiden että kuivien valkoviinien valmistukseen. Erityisen paljon Sémillonia viljellään Ranskassa ja Australiassa.

Viljely ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sémillonia pidetään helposti viljeltävänä lajikkeena, joka on melko vastuskykyinen taudeille, paitsi homeelle. Paksukuorinen Sémillon palaa herkästi kuumemmissa ilmastoissa, joten se soveltuu parhaiten viljeltäviksi alueilla, joilla on aurinkoiset päivät, mutta viileät yöt.

Ranskassa Sémillonia viljellään erityisesti Bordeaux'ssa, jossa sitä käytetään sekoiteviineissä yhdessä Sauvignon Blancin ja Muscadellen kanssa. Kuivissa bordeaux'laisissa valkoviineissä (Bordeaux blanc), Sémillonia käytetään vähemmän kuin muita lajikkeita. Sen sijaan makeissa valkoviineissä Sémillonia on yleensä enemmän kuin muita viinejä. Näissä viineissä rypäleisiin lasketaan jalohometta (Botrytis cinerea), joka vähentää rypäleen vesipitoisuutta.

Australiassa Sémillonia viljellään erityisesti Hunter Valleyssä Sydneyn pohjoispuolella.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.