Sähköpyörätuolijalkapallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sähköpyörätuolijalkapallo

Sähköpyörätuolijalkapallo tai lyhyemmin SPT-jalkapallo on sähköpyörätuolia käyttäville henkilöille suunniteltu urheilulaji. Sitä pelataan koripallokentällä neljän hengen joukkuein. Pelissä käytetään 330 millimetriä halkaisijaltaan olevaa palloa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelattiin ensimmäisen kerran Ranskassa 1970-luvulla. Laji levisi Eurooppaan ja lopulta Kanadaan vuonna 1982. Sieltä laji levisi Yhdysvaltain länsirannikolle ja Japaniin. Vuonna 2006 Atlantassa perustettiin kansainvälinen sähköpyörätuolijalkapalloliitto Federation Internationale de Powerchair Football Associations (FIPFA).

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan koripallokentällä ja säännöt muistuttavat pitkälti futsalia. Kumpikin joukkue koostuu neljästä pelaajasta mukaan lukien maalivahti. Peli koostuu kahdesta 20 minuutin erästä. Koska pelaajat eivät voi potkaista palloa ilmaan, pelaajien ympärille luodaan keinotekoinen tila. Pelissä on kaksi normaalista jalkapallosta poikkeavaa sääntöä: "kaksi yhtä vastaan" ja "kolme maalialueella"

  1. "Kaksi yhtä vastaan". Vain yksi pelaaja ja vastustaja saavat olla korkeintaan kolmen metrin etäisyydellä pallosta sen ollessa pelissä. Jos toinen palloa hallussaan pitävän joukkueen pelaaja tulee kolmea metriä lähemmäs palloa, tuomari voi viheltää rangaistukseksi epäsuoran vapaapotkun. Ainoa poikkeus sääntöön on maalialue, jossa sääntö ei ole voimassa.
  2. "Kolme maalialueella". Puolustavalla joukkueella saa olla omalla maalialueellaan vain kaksi pelaajaa. Jos kolmas pelaaja siirtyy maalialueen sisäpuolelle, tuomari voi keskeyttää pelin ja määrätä vastustajalle epäsuoran vapaapotkun.

Kummankin säännön yhteydessä tuomari voi pidättäytyä viheltämästä, jos rikkonut pelaaja ei vaikuta pelin kulkuun.

Lisäksi sivurajaheittojen sijaan pallo potkaistaan takaisin peliin. Sivurajapotkusta saa tehdä suoraan maalin.

Tarkoituksellinen vastustajaan törmääminen voi johtaa rangaistukseen. [1]

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajien on käytettävä pyörätuolia, jossa on vähintään neljä rengasta. Pyörätuolin maksiminopeus on 10 km/h ja tuomarit tarkastavat välineet ennen ottelun alkua. Pelaajien on myös käytettävä vyötärön poikki kulkevaa vyötä ja jalkasuojaa.

Kansainväliset kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin ensimmäinen maailmancup järjestettiin Tokiossa 13. lokakuuta 2007, 6 maata osallistui. Finaalissa Yhdysvallat voitti Ranskan rangaistuslaukauskilpailussa. Toinen maailmancup järjestettiin Pariisissa 2011, 10 maata osallistui. Finaalissa USA voitti Englannin 2-0. Kolmas maailmancup pidetään 2017 Kissimmeessa, Floridassa.

Lajin harrastajamaita on ainakin 20.[2]

Sähköpyörätuolijalkapallo Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia on esitelty ensimmäisen kerran vuonna 2010. [3] Ensimmäiset joukkueet perustettu vuonna 2012. [4] Lihastautiliitto tuo lajin Suomeen yhteistyössä Suomen Palloliiton kanssa. Suomen sähköpyörätuolijalkapallo ry oli yhdistystoiminnassa 7.2.2013 - 28.11.2016.[5]

Suomessa on 3-5 joukkuetta seurueitten alaisuudessa, FC Interissä FC Inter Powerchair, HJK:ssa HJK Hurrikaanit Powerchair, TPV:ssa TPV Powerchair, SJK:ssa SJK Powerchair ja VPS:ssa VPS Powerchair.

Seuraavat EM-kisat pidettiin 20.-27. toukokuuta 2019 Pajulahdessa, johon Suomen joukkue osallistuu ensimmäistä kertaa arvokisoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spt-jalkapallon säännöt (pdf) (Käännetty englanninkielestä. Suomenkielinen versio vielä kesken.) 2012. Sähkärifutis Helsinki. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 18.9.2012.
  2. http://fipfa.org/affiliate-and-associate-members/ (Arkistoitu – Internet Archive) Member Countries of FIPFA
  3. Hanna Bäckström: Sähkärifudis tulee! (pdf) (nro 2/2010, s. 12-13) Soveli-lehti. 25.11.2010. Soveltava Liikunta SoveLi ry. Viitattu 4.3.2011. [vanhentunut linkki]
  4. Susanna Hakuni: Sähkärifudis leviää Suomessa.. (nro 4/2012, s. 16-17) Porras-lehti, . Lihastautiliitto ry.
  5. Yhdistyspostia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Powerchair Football