Sähkökomponenttien IP-luokitusvaatimukset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähkökomponenttien IP-luokitusvaatimukset on sähköturvallisuusmääräyksissä määritellyt käyttöpaikan perusteella sähköasennuksien komponenteilta vaadittavat IP-luokitukset. Määriteltyjä asennustiloja ovat ulko-, kuiva-, kostea-, märkä-, palovaarallinen- ja saunatila.

Märkätilan asennusvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistorasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Märkätiloissa on käytettävä 30 mA vikavirtasuojakytkintä. Pistorasia on asennettava suihkutilassa sivusuunnassa yli 0,6 metrin päähän vesipisteestä ja yli 5 cm korkeuteen lattiasta. Etäisyyttä voidaan lyhentää vesitiiviillä seinämällä. Milloin on kyse ammeesta tai altaasta kiinteällä vesihanalla, voidaan luopua yli 0,6 metrin sivusuuntavaatimuksesta, kunhan toimitaan hana-alueen yläpuolella. Myös kattoon, yli 2,25 metrin korkeuteen, voidaan asentaa vähintään IPX4-luokan rasia. Suihkutilassa voidaan sivusuunnassa, yli 1,2 metrin päässä suihkusta, käyttää muita kuin IPX0-luokan komponentteja. Vastaavasti amme- tahi allastilassa jo sivusuunnassa, yli 0,6 metrin etäisyydellä, voidaan käyttää muita kuin IPX0-luokan komponentteja.

Palovaarallisen tilan asennusvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palovaarallisen tilan asennuksissa on käytettävä IP5X-luokan komponenttia, jos komponentin päälle kertyy pölyä.

Saunatilan asennusvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saunan aluejako.png
Kiukaan suoja-alueelle (alue 1), joka ulottuu kiukaasta 0,5 metrin etäisyydelle sivusuunnissa ja ylöspäin kattoon saakka, saa asentaa vain kiukaaseen kuuluvia sähkölaitteita.
Asennettaessa sähkölaitteita kiukaan suoja-alueen ulkopuolelle yli metrin korkeudelle pintaan (alue 3), tulee laitteiden olla kuumuutta kestäviä, mikä osoitetaan T125°C -merkinnällä ja IP luokaltaan vähintään IP24. Alle metrin korkeudessa (alue 2) voidaan käyttää tavallisia alle 125 °C kestäviä asennustarvikkeita ja sähkölaitteita, joiden IP luokka on vähintään IP24.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SFS-Käsikirja 600, sivut 401-404. SFS, 2009