Sähköasentaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sähköasentaja
Electricista autorizado ferroflex.jpg
Tyyppi Ammatti
Toimiala Talonrakennusala, Elektroniikka- ja sähköteollisuus
Koulutus Ammattioppilaitos
Työpaikka Sähköurakointiliike, Energiateollisuus
Lähinimikkeitä Automaatioasentaja

Sähköasentaja (puhekielessä sähkömies) on ammattinimike, jonka omaava henkilö asentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia sähkölaitteita, mittareita, valaisimia, muuntajia, sähkökeskuksia ynnä muuta. Lisäksi asentaja suorittaa erilaisia johdotus-, kaapelointi- ja kytkentätöitä kotitalouksissa ja teollisuudessa.

Sähköasentaja voi työskennellä luvallisessa urakointiliikkeessä, teollisuuslaitoksessa, sähkön jakelulaitoksessa tai sähkön tuotantolaitoksessa, kuten voimalaitoksessa. Sähköasentaja voi myös perustaa oman sähköasennusyrityksen, jolla on asennusluvat, mutta vain jos hän on kirjattuna Tukesin urakoitsijarekisteriin. Tällaisen sähköasennusyrityksen voi toki perustaa kuka tahansa kun vain palkkaa yritykseensä sähkötöiden johtajan, jolla on asianmukaiset oikeudet toimia ko. tehtävässä.

Sähköasentajaksi opiskellaan ammattioppilaitoksessa tai aikuisopistossa. Koulutuksen voi suorittaa kouluopiskeluna tai oppisopimuksena, ja jälkimmäisestä on tullut viime aikoinamilloin? suositumpaa. Nykyisin uusien lakien mukaan kuuden vuoden työskentely harjoittelijana sähköasennustöissä antaa oikeuden nimitykseen sähköalan ammattihenkilö. Aiemmin kouluttautuneet voivat käyttää nimikettä vanhojen lakien mukaisesti.

Kolmen vuoden sähköasentajana työskentelyn jälkeen voi suorittaa sähköasentajan ammattitutkinnon ja viiden vuoden työkokemuksen jälkeen sähköyliasentajan erikoisammattitutkinnon. Ammattioppilaitoksessa suoritettu perustutkinto mahdollistaa myös jatkokouluttautumisen insinööriksi ammattikorkeakoulussa.

Sähköasentajan työssä työturvallisuuden ja turvallisten työtapojen tunteminen ja halu noudattaa niitä ovat ensisijaisen tärkeitä sähkön hengenvaarallisuuden vuoksi.

Sähköasentajia eivät ole elektroniikka-, tietokone- tai automaatioasentajat, kuten ammattinimikekin kertoo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sähköasentaja.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.