Säästöpankki (yhtiömuoto)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli koskee lain määrittelemää yhtiömuotoa. Säästöpankki-nimisiä pankkeja varten katso Säästöpankki.

Säästöpankki (SP) on yksi yhtiömuodoista Suomessa. Se on säästöpankkilain (28.12.2001/1502) mukaan talletuspankki, jonka erityistarkoituksena on säästämisen edistäminen. Yhtiömuotonsa ja erityistarkoituksensa osalta säästöpankit eroavat muista talletuspankeista, joita ovat liikepankit ja osuuspankit. Suomessa nykyisin toimivista säästöpankki-nimeä käyttävistä pankeista vain osa on yhtiömuodoltaan säästöpankkeja; loput ovat säästöpankkiosakeyhtiöitä.

Oikeushenkilönä säästöpankki on säätiön kaltainen yhtiömuoto. Säästöpankilla ei ole varsinaisia omistajia.[1]

Pankissa ylin valta kuuluu tallettajia edustaville isännille. Käytännössä kuitenkin isäntien valinnassa on tallettajien osuus rajattu melko pieneksi; isäntien valitseman hallituksen juridinen asema sen sijaan on perinteisesti ollut varsin vahva. Säästöpankille oli varsinkin aiemmin tyypillistä yleishyödyllisyys, sillä voitonjako ei ollut sallittua. Se tuli kuitenkin mahdolliseksi kantarahastosijoitusten haltijoille vuonna 1991.[2]

Kaupparekisterissä oli vuoden 2013 lopussa 26 säästöpankkia.[3]

Säästöpankki voidaan haluttaessa muuttaa säästöpankkiosakeyhtiöksi. Tällöin säästöpankin liiketoiminta siirretään perustettavalle säästöpankkiosakeyhtiölle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säästöpankkien talletussuoja muuttuu yhteistyön tiivistyessä Yle.fi 9.8.2013
  2. Kuusterä, Antti: Aate ja raha - Säästöpankit suomalaisessa yhteiskunnassa 1822–1994, s. 9. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1995. ISBN 951-1-13932-0.
  3. Yritysten lukumäärät kaupparekisterissä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]