Sãotoménhemppo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sãotoménhemppo
Uhanalaisuusluokitus: Äärimmäisen uhanalainen [1]
Äärimmäisen uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Neospiza
Laji: concolor
Kaksiosainen nimi
Neospiza concolor
(Bocage, 1888)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Sãotoménhemppo Wikispeciesissä

Sãotoménhemppo (Neospiza concolor) on äärimmäisen uhanalainen varpuslintu, joka elää Guineanlahdella sijaitsevalla São Tomén saarella[1].

Laji on kooltaan noin 18 cm pitkä. Se on kauttaaltaan punaruskea; pää, siivet ja pyrstö ovat hieman muuta ruumista tummemmat. Vankka nokka on suurikokoinen ja harmaa. Sãotoménhemppoa muistuttava guineanlahdenhemppo (Serinus rufobrunneus) on kooltaan selvästi pienempi[2].

Sãotoménhempon elinympäristöä ovat alankojen metsät. Laji viettää melko hiljaista eloa puiden latvuskerroksissa, mikä osaltaan selittää vähäiset havainnot linnusta. Sãotoménhemppokannan kooksi arvioidaan alle 50 yksilöä[2]. Suurin lajiin kohdistuva uhka on elinympäristön tuhoutuminen. Aikaisemmin laajoja metsäalueita hävitettiin laajojen kaakaoplantaasien alta. Nykyään puita hakataan polttopuiksi ja viljelysmaaksi pienemmille tiloille sekä teiden alta. Lisäksi sãotoménhemppoja saalistavat saarelle levinneet nisäkkäät, kuten mustarotta, monamarakatti, afrikansivettikissa ja lumikko[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Neospiza concolor IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.2.2014. (englanniksi)
  2. a b c Sao Tome Grosbeak – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 10. huhtikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.