Ryssjeholmen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryssjeholmen
Ryssjeholmen on pitkänomainen saari kuvassa etualalla. Pieni saari sen koillispuolella on Pirisaari. Suomenojan pienvenesatama pitkine laitureineen Ryssjeholmenin pohjoispuolella. Nuottaniemen laiturit puolestaan oikealla.
Ryssjeholmen on pitkänomainen saari kuvassa etualalla. Pieni saari sen koillispuolella on Pirisaari. Suomenojan pienvenesatama pitkine laitureineen Ryssjeholmenin pohjoispuolella. Nuottaniemen laiturit puolestaan oikealla.
Merialue Suomenlahti
Pinta-ala 0,06 km²
Valtio
Valtio Suomi
Maakunta Uusimaa
Kunta Espoo

Ryssjeholmen on saari Espoossa Finnoon saaristossa.[1] Se kuuluu Kaitaan kaupunginosaan.

Ryssjeholmen sijaitsee Ryssjeholmsfjärdenin merialueen keskellä puolisen kilometriä Suomenojan pienvenesatamasta etelään. Saaren pinta-ala on noin kuusi hehtaaria[1] ja sen pituus lounaasta koilliseen on kuutisen sataa metriä ja etelä–pohjoissuuntainen leveys enimmillään noin 150 metriä. Lähes koskematon Pirisaari sijaitsee Ryssjeholmenin koilliskärjestä noin sata metriä pohjoiseen. Suomenlahden avomeri sijaitsee Ryssjeholmenista katsottuna kaakkoon.

Ryssjeholmen on jaettu yksityisomistuksessa oleviin huvilatontteihin ja se on varsin metsäinen. Maastoltaan saari on pääosin loivapiirteistä kallio- ja moreenimaata.[1] Saaren pohjoisrannan edustalla on ruovikkoa, etelärannan tervaleppälehdon edustalla on merenrantaniittyä. Suuri osa etelärannasta on kesähuviloiden piha-aluetta keskipäivän aurinkoon avautuvine hiekkarantoineen. Kasvillisuustyypiltään saari on kuusi- ja mäntyvaltaista tuoretta kangasta, eteläosa on hieman pohjoisosaa rehevämpää.[2]

Ryssjeholmenin rakennuskanta liittyy 1900-luvun alussa kukoistaneeseen huvilakulttuuriin. Saaren huvilat on rakennettu pääosin 1910- ja 1920-luvuilla. Niiden arkkitehdit ovat enimmäkseen tuntemattomia; Vesteruddin huvilassa on tosin nähtävissä Lars Sonckin arkkitehtuurille tyypillisiä piirteitä. Saaren itäkärjessä sijaitsee jyrkkäseinäinen kivikummeli.[1]

Ryssjeholmenin nimen taustalla on kalastusväline ryssja, suomeksi rysä. Erillistä suomenkielistä nimeä saarelle ei ole annettu.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ryssjeholmenin saaren rakennuskannan inventointi Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen julkaisuja 11/2011. 28.11.2011. Espoon kaupunki. Viitattu 17.2.2018.
  2. Paula Salomäki, Teemu Virtanen, Rauno Yrjölä, Miika Friman: RYSSJEHOLMEN JA PIRISAARI SEKÄ FINNOON SATAMA-ALUE, ESPOO LUONTOSELVITYKSET 2012 Tutkimusraportti : Ryssjeholmen ja Pirisaari sekä Finnoon satama-alue, Espoo, Luontoselvitykset 2012. 2012. Helsinki: Ympäristötutkimus Yrjölä Oy. Viitattu 17.2.2018.
  3. Sami Suviranta: Viikon nimi 35/2012: Ryssjeholmen Espoo.fi. 14.9.2012. Espoo: © Espoon kaupunki. Viitattu 17.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]